Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale, a promis că, din această săptămână, va demara Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Proiectul hotărârii de Guvern este în dezbatere publică din 30 martie. Fermierii spun că e destinat eșecului.
Peste 4 miliarde de lei pentru cadastrarea terenurilor
Programul Național de Cadastru va înghiți o sumă considerabilă: 1,3 miliarde de euro. Din aceasta, doar 300 de milioane de euro vor fi acoperite din fonduri europene, iar 912 milioane de euro sunt plătite din bugetul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), adică 4,05 miliarde de lei. Pe ce se vor cheltui acești bani? În anexa proiectului hotărârii de Guvern, 2,1 miliarde de lei, jumătate din sumă, sunt destinate măsurătorilor cadastrale pentru 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale. Mai concret, vor fi identificate suprafețele și proprietarii, se vor deschide noi cărți funciare și se vor închide vechile evidențe de cadastru și de carte funciară, vor fi soluționate eventualele cereri de rectificare și se vor actualiza documentele tehnice de cadastru.
Suma de 1,16 miliarde lei este alocată pentru plata onorariilor notarilor publici care vor elibera certificatele de proprietari pentru posesorii suprafețelor de teren și certificatele de moștenitori, tot din această sumă va fi instruit personalul de specialitate din cadrul ANCPI şi cel al instituţiilor subordonate și vor fi asigurate dotările. Pentru îndeplinirea acestui program, schema de personal al ANCPI s-a lărgit cu 600 de noi locuri de muncă. Pentru conversia în format digital a documentelor analogice sunt disponibile 345,5 milioane de lei. Alte 206 milioane de lei sunt alocate pentru dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice. 96,6 milioane de lei sunt destinate mentenanței și dezvoltării Sistemului Românesc de Determinare a Poziției (ROMPOS) și pentru realizarea de ortofotoplanuri în 230 de unităţi administrativ-teritoriale din mediul urban. 33,8 milioane lei sunt alocate pentru tehnica de calcul şi stocare, iar 22,3 milioane de lei vor fi cheltuite pe campaniile de informare. Cadastrarea tuturor suprafețelor este prevăzută să se încheie în 2023. Din 2020, Comisia Europeană atrage atenția că subvențiile în agricultură vor fi acordate pe fermă. Astfel, este obligatoriu ca toate suprafețele de teren să fie cadastrate.
Ce spun fermierii?
Nici în 200 de ani nu va fi gata acest cadastru. O să rămânem fără subvenții, spune Valeriu Călin, fermier din Buzău. Este imposibil să fie cadastrate toate suprafețele agricole. O să se iște alt balamuc,, spune Doru Andrici, fermier din Botoșani.
Declarația ministrului Liviu Dragnea este una politică, este convins Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Noi avem o mare problemă. Există terenuri al căror proprietar a murit și pentru care nu s-a deschis succesiunea. Urmașii sunt săraci, dezinteresați sau sunt familii dezorganizate. Și atunci cui faci cadastru?! adaugă liderul fermierilor.
După 2018, dacă luăm subvenția pe fermă, vă spun de pe acum, că fermierii nu vor lua subvenție pe mai mult de jumătate din suprafața arabilă lucrată pentru că nici intabularea nu va fi făcută pe mai mult. La ora asta, sunt o treime din suprafețe care nu au planuri parcelare. Cum să le intabuleze până-n 2018?! spune Nicolae Sitaru, fermier din Ialomița.
Proiectul hotărârii de Guvern privind Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015-2023 urmează să fie supus aprobării în ședința săptămânală a Executivului.