Adama
Vinasa Rompak

Statul îşi ia înapoi pădurile retrocedate abuziv

Publicat: 03 noiembrie 2011 - 22:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Romsilva a recuperat, în 2011, peste 80.000 hectare de pădure retrocedate abuziv în instanţă, iar alte 420.000 hectare sunt încă în litigiu, însă directorul Regiei este optimist şi în privinţa recuperării acestora.

„Am reuşit să recuperăm 80.000 de hectare de pădure pentru care existau hotărâri definitive şi, practic, le consideram pierdute şi trebuia să le punem în posesie, dar faptul că am câştigat în instanţă demonstrează că vom avea şanse şi în alte dosare. Este vorba de suprafeţe mari de pădure în Mureş, Buzău şi Vrancea. Am câştigat şi pe Bihor, unde se ceruse iniţial 3.000 de hectare, dar hotărârea instanţei, în prima fază, a fost de a da 62.000 de hectare, adică o suprafaţă de pădure mai mare decât are toată direcţia. Au fost nişte decizii ale instanţei ieşite din comun”, a declarat directorul general al RNP-Romsilva, Valerian Solovăstru, citat de Agerpres.

Romsilva se bate în instanţă să recupereze 170.000 ha pădure din Fondul Bisericesc al Bucovinei

Solovăstru a precizat că Romsilva are, în continuare, procese grele pe suprafeţe mari de pădure din judeţele Timiş şi Suceava, suprafaţa totală aflată în litigiu fiind de 420.000 de hectare.

„La ora actuală, mai avem în litigiu 420.000 de hectare de pădure, cea mai mare suprafaţă la Suceava, cu Fondul Bisericesc, respectiv 170.000 de hectare, dar mai avem suprafeţe mari şi la Mureş, Vrancea şi Timiş. Sunt procese de cursă lungă, dar faptul că avem câteva hotărâri favorabile în instanţă ne dau ceva speranţe că vor fi judecate mai cu obiectivitate toate dosarele. Avem de exemplu, la Reghin, o hotărâre unde erau solicitate suprafeţe de o societate comercială care nu avea dreptul legal, iar această hotărâre desfiinţează o astfel de societate şi crează astfel un precedent”, a explicat şeful Romsilva.

Pădure_b

Din cauza litigiului existent între Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei (FBORB) şi statul român, reprezentat de Romsilva, pentru retrocedarea celor aproximativ 167.000 de hectare de păduri din judeţul Suceava, investiţiile în zonă au fost blocate de mai bine de 10 ani. De asemenea, procesul din judeţul Timiş vizează retrocedarea a 12.000 de hectare de pădure, dar pe o reconstituire ilegală.

Regia administrează 3,5 mil ha de pădure a statului şi 1 mil. ha de pădure privată

Suprafaţa totală a fondului forestier din România este de 6,4 milioane ha, din care Romsilva administrează 3,5 milioane ha de pădure proprietatea statului şi aproape 1 milion ha de pădure din proprietatea privată.

 

.

Vizualizat: 2483 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cercetare: Pădurile româneşti ar putea deveni o sursă de carbon până în 2050

Cercetare: Pădurile româneşti ar putea deveni o sursă de carbon până în 2050

Pădurile româneşti absorb în continuare carbon, deşi defrişarea este un fenomen în creştere în România, iar potrivit cercetătorilor, până în 2050 acestea ar putea deveni o sursă de carbon.

ONG-urile protestează la Ministerul Mediului şi Pădurilor

ONG-urile protestează la Ministerul Mediului şi Pădurilor

Cele 69 de ONG-uri care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România organizează pe 1 noiembrie un miting de protest în faţa sediului Ministerului Mediului şi Pădurilor. 

WWF România pledează pentru salvarea pădurilor virgine

WWF România pledează pentru salvarea pădurilor virgine

World Wide Fund for Nature (WWF) România a lansat campania „Salvaţi pădurile virgine”, cu scopul de a pune sub protecţie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din România.

Romsilva vrea să recolteze 9,9 milioane mc de lemn din pădurile statului în 2012

Romsilva vrea să recolteze 9,9 milioane mc de lemn din pădurile statului în 2012

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a programat, pentru 2012, recoltarea unui volum de masă lemnoasă de 9,9 milioane de metri cubi (mc) din pădurile statului, în condiţiile în care volumul maxim admis de lege pentru recoltare este de 13 milioane mc.

Romsilva: Jaf în pădurile statului

Romsilva: Jaf în pădurile statului

În nouă luni, aproape 40.000 mii de metri cubi de masă lemnoasă tăiată ilegal. Anul trecut, un volum de 24,233 mii mc a fost imputat personalului silvic. Peste 25 de mii de mc fac obiectul unor contravenţii şi infracţiuni

16 păduri şi 20 de livezi au fost executate silit, în ultimul an

16 păduri şi 20 de livezi au fost executate silit, în ultimul an

Un număr de 16 păduri cu suprafeţe cuprinse între 2.000 şi 1.667.500 mp, dar şi 20 de parcele de livadă (în special pruni şi peri), cu suprafeţe variind de la 253 mp la 14.000 mp au fost scoase la vânzare, după demararea procedurilor de executare silită, în perioada iunie 2010 - august 2011, în România.

Proprietarii privaţi de păduri cer statului subvenţiile prevăzute în Codul Silvic adoptat în 2008

Proprietarii privaţi de păduri cer statului subvenţiile prevăzute în Codul Silvic adoptat în 2008

Peste 500.000 de hectare de pădure din România, aflate în proprietate privată , sunt în pericol de dispariţie, în absenţa unui regim corespunzător de pază şi protecţie, din cauza faptului că proprietarii nu au primit nici până la această dată subvenţiile prevăzute în Codul Silvic adoptat în 2008, a declarat, în 7 septembrie 2011, într-o conferinţă de presă, Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor (FAP) din România, care solicită Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului să ia măsurile necesare pentru acordarea acestor subvenţii.

Fonduri nerambursabile de la UE pentru „Prima împădurire a terenurilor agricole”

Fonduri nerambursabile de la UE pentru „Prima împădurire a terenurilor agricole”

În perioada 1 - 30 septembrie, Oficiiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit primesc zilnic, între orele 9.00 - 14.00, cererile celor interesaţi să împădurească terenurile degradate pe care le au în proprietate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii