Adama
Vinasa Rompak

ROMÂNII MINȚIȚI CU NERUȘINARE! CE MÂNCĂM CU TOȚII ÎN LOC DE LAPTE?

Publicat: 03 ianuarie 2019 - 14:23
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ETICHETELE MINCINOASE! LAPTELE DEFINIT PRIN LEGE! Un paradox românesc. Fermierii noștri produc în ferme lapte, dar îl vând la prețuri de bătaie de joc sau nu-l pot vinde, iar noi, consumatorii găsim pe rafturi produse a căror etichetă ne minte că sunt din lapte. În realitate, conțin cu totul altceva. Ca să se termine cu mințirea românului, a apărut proiectul Legii laptelui care definește clar ce înseamnă lapte, spune ministrul agriculturii.

Anul trecut, mi-am pus următoarea întrebare: cum se explică că producătorii de lapte din România, neavând o producție care să asigure consumul, întâmpină greutăți în valorificarea acestui produs prin faptul că are un preț mic în condițiile în care, în mod normal, piața nu este asigurată ar trebui să răspundă pozitiv în situația dată și trebuie să analizăm în mod corect și obiectiv piața, ca cerere și ofertă. Motiv pentru care am socotit necesar ca împreună cu ANPC, cu Autoritatea Sanitară Veterinară, vorbind cu conducătorii instituțiilor, să ne așezăm la masa construirii unui program, de a verifica ce se întâmplă în piață și de a constata ce este de constatat pentru a lua măsurile necesare.

Am făcut control în două reprize, anul trecut, am făcut control tematic pentru a vedea ce se întâmplă în piață. Și am constatat lucruri necorespunzătoare. Instituțiile statului au abordat cu exigență și au luat măsurile pe care legea le-a impus. și, evident, am socotit necesar să și modificăm o lege și să creăm un instrument juridic care să ne ajute să îndreptăm lucrurile în România. Evident, am luat măsura să facem o lege, în care să definim exact lucrurile și urmărind acest produs în așa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care-și doresc, printr-un câștig rapid, pe de o parte, să tulbure piața și, pe de altă parte, să pună la îndoială produsele pe care le fac românii, produse naturale, garantate și merită să fie consumate de populația țării, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, astăzi, 3 ianuarie 2019, la conferința de presă susținută la Ministerul Agriculturii.

CITEȘTE AICI CE CONȚINE PROIECTUL LEGII LAPTELUI: NOU! LEGEA LAPTELUI! AMENZI URIAȘE!

Ce s-a descoperit în urma controalelor, ce se vindea în loc de lapte, a dezvăluit Marius Pîrvu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), prezent și el la conferința organizată de ministrul agriculturii. Verificările au fost făcute în București, dar și în Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Constanța, în vara anului trecut, iunie - august 2018.

Rezultatele verificărilor sunt concludente, dar nu îmbucurătoare pentru consumatorii români și  pentru producătorii români de lapte și produse din lapte. De ce spun acest lucru? Au fost verificate un număr de 241 de unități, dintre care 101 patiserii, 28 de laboratoare tip cofetărie, 23 de patiserii proprii din cadrul hypermarketurilor, 43 de pizzerii, 18 restaurante catering, 20 depozite de produse alimentare. Ca nereguli principale voi enumera doar câteva: prepararea și comercializarea produselor de patiserie și cofetărie utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, fiind prezentate către consumator  ca având în compoziție brânză proaspătă, lapte de vacă, cașcaval, unt, etc. Dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, prezentate că au în compoziție produse din lapte, în realitate, acestea fiind absente din compoziția acestor produse, a declarat președintele ANPC.

Marius Pîrvu a adăugat că  aproape 90% din patiseriile verificate folosesc pentru fabricarea produselor grăsimi hidrogenate, dar mint consumatorii scriind pe etichetă că au folosit lapte și produse din lapte.

Din 28 de cofetării verificate, 20, la fel utilizau grăsimi vegetale, hidrogenate și informau eronat consumatorii. Un procent de 71,42% (...) Nu spunem că sunt interzise de la comercializare aceste grăsimi hidrogenate însă consumatorii, mai ales, tinerii, vârstnicii, trebuie să cumpere în cunoștință de cauză, a spus Pîrvu.

În urma verificărilor, ANPC a dat amenzi de 768.300 de lei și a fost confiscată o cantitate de 60 de kilograme de produse de patiserii care aveau în compoziție grăsimi vegetale, hidrogenate, dar pe etichetă scria lapte. Au fost interzise defintiv de la comercializare 13 produse de patiserie.

Verificările au fost reluate de ANPC, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii, în noiembrie - decembrie 2018.

Au fost verificate doar 30 de unități, iar concluziile nu au fost îmbucurătoare. Din cele 30, 24 de unități, reprezentând 80% , utilizează în continuare grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii, a mai spus Pîrvu.

Așadar, nu s-au învățat minte, astfel că este mai mult decât necesară o lege a laptelui care stabilește clar și separarea pe rafturi a produselor făcute din grăsimi vegetale sau hidrogenate de cele care sunt din lapte.

Legea laptelui și a produselor lactate stabilește și amenzi pentru cei care vând falsuri și mint cu nerușinare consumatorii, pentru comercianții care nu separă pe rafturi produsele fabricate din grăsimi hidrogenate de cele care sunt din lapte.

Se sancționează:

a) cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în unități unde se procesează lapte și sunt fabricate produse lactate.
b) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu cu adaos de grăsimi hidrogenate, fără atenționarea explicită a cumpărătorului, legatp de conținut, și într-un spațiu care nu e bine delimitat;
c) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate;
d) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei neetichetarea explicită a produselor finite care au în compoziție grăsimi hidrogenate.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.



Vizualizat: 7684 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
burda constantin
|
01. 03, 2019. Thursday 18:29
Este strigător la cer ca Dumnezeu văd că nu vede cum sântem decimați unul câte unul cu mâncare otrăvită. Unde mai pui că sântem mințiți că bem apă ( nu poți trăi fără apă mai mult de 3 zile) îmbuteliată bună și s-a văzut că este mai rea decât cea de la robinet dar este mai scumpă decât 1 litru de lapte de la țăranul român ce hrănește cum este la modă animalele cu produse bio. Ne-au mințit și ne mint în continuare ca pe niște proști. Nu mai trebuie tolerat deloc răul făcut aici în țară lui a românului.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii