ETICHETELE MINCINOASE! LAPTELE DEFINIT PRIN LEGE! Un paradox românesc. Fermierii noștri produc în ferme lapte, dar îl vând la prețuri de bătaie de joc sau nu-l pot vinde, iar noi, consumatorii găsim pe rafturi produse a căror etichetă ne minte că sunt din lapte. În realitate, conțin cu totul altceva. Ca să se termine cu mințirea românului, a apărut proiectul Legii laptelui care definește clar ce înseamnă lapte, spune ministrul agriculturii.
Anul trecut, mi-am pus următoarea întrebare: cum se explică că producătorii de lapte din România, neavând o producție care să asigure consumul, întâmpină greutăți în valorificarea acestui produs prin faptul că are un preț mic în condițiile în care, în mod normal, piața nu este asigurată ar trebui să răspundă pozitiv în situația dată și trebuie să analizăm în mod corect și obiectiv piața, ca cerere și ofertă. Motiv pentru care am socotit necesar ca împreună cu ANPC, cu Autoritatea Sanitară Veterinară, vorbind cu conducătorii instituțiilor, să ne așezăm la masa construirii unui program, de a verifica ce se întâmplă în piață și de a constata ce este de constatat pentru a lua măsurile necesare.
Am făcut control în două reprize, anul trecut, am făcut control tematic pentru a vedea ce se întâmplă în piață. Și am constatat lucruri necorespunzătoare. Instituțiile statului au abordat cu exigență și au luat măsurile pe care legea le-a impus. și, evident, am socotit necesar să și modificăm o lege și să creăm un instrument juridic care să ne ajute să îndreptăm lucrurile în România. Evident, am luat măsura să facem o lege, în care să definim exact lucrurile și urmărind acest produs în așa fel încât falsurile să fie scoase din preocuparea unora care-și doresc, printr-un câștig rapid, pe de o parte, să tulbure piața și, pe de altă parte, să pună la îndoială produsele pe care le fac românii, produse naturale, garantate și merită să fie consumate de populația țării, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea, astăzi, 3 ianuarie 2019, la conferința de presă susținută la Ministerul Agriculturii.
CITEȘTE AICI CE CONȚINE PROIECTUL LEGII LAPTELUI: NOU! LEGEA LAPTELUI! AMENZI URIAȘE!
Ce s-a descoperit în urma controalelor, ce se vindea în loc de lapte, a dezvăluit Marius Pîrvu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), prezent și el la conferința organizată de ministrul agriculturii. Verificările au fost făcute în București, dar și în Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Constanța, în vara anului trecut, iunie - august 2018.
Rezultatele verificărilor sunt concludente, dar nu îmbucurătoare pentru consumatorii români și pentru producătorii români de lapte și produse din lapte. De ce spun acest lucru? Au fost verificate un număr de 241 de unități, dintre care 101 patiserii, 28 de laboratoare tip cofetărie, 23 de patiserii proprii din cadrul hypermarketurilor, 43 de pizzerii, 18 restaurante catering, 20 depozite de produse alimentare. Ca nereguli principale voi enumera doar câteva: prepararea și comercializarea produselor de patiserie și cofetărie utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, fiind prezentate către consumator ca având în compoziție brânză proaspătă, lapte de vacă, cașcaval, unt, etc. Dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, prezentate că au în compoziție produse din lapte, în realitate, acestea fiind absente din compoziția acestor produse, a declarat președintele ANPC.
Marius Pîrvu a adăugat că aproape 90% din patiseriile verificate folosesc pentru fabricarea produselor grăsimi hidrogenate, dar mint consumatorii scriind pe etichetă că au folosit lapte și produse din lapte.
Din 28 de cofetării verificate, 20, la fel utilizau grăsimi vegetale, hidrogenate și informau eronat consumatorii. Un procent de 71,42% (...) Nu spunem că sunt interzise de la comercializare aceste grăsimi hidrogenate însă consumatorii, mai ales, tinerii, vârstnicii, trebuie să cumpere în cunoștință de cauză, a spus Pîrvu.
În urma verificărilor, ANPC a dat amenzi de 768.300 de lei și a fost confiscată o cantitate de 60 de kilograme de produse de patiserii care aveau în compoziție grăsimi vegetale, hidrogenate, dar pe etichetă scria lapte. Au fost interzise defintiv de la comercializare 13 produse de patiserie.
Verificările au fost reluate de ANPC, în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii, în noiembrie - decembrie 2018.
Au fost verificate doar 30 de unități, iar concluziile nu au fost îmbucurătoare. Din cele 30, 24 de unități, reprezentând 80% , utilizează în continuare grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii, a mai spus Pîrvu.
Așadar, nu s-au învățat minte, astfel că este mai mult decât necesară o lege a laptelui care stabilește clar și separarea pe rafturi a produselor făcute din grăsimi vegetale sau hidrogenate de cele care sunt din lapte.
Legea laptelui și a produselor lactate stabilește și amenzi pentru cei care vând falsuri și mint cu nerușinare consumatorii, pentru comercianții care nu separă pe rafturi produsele fabricate din grăsimi hidrogenate de cele care sunt din lapte.
Se sancționează:
a) cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fabricarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în unități unde se procesează lapte și sunt fabricate produse lactate.
b) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu cu adaos de grăsimi hidrogenate, fără atenționarea explicită a cumpărătorului, legatp de conținut, și într-un spațiu care nu e bine delimitat;
c) cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei comercializarea produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate;
d) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei neetichetarea explicită a produselor finite care au în compoziție grăsimi hidrogenate.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se face de către personalul împuternicit din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.