Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

ROMÂNIA, SLABE ȘANSE pentru O NOUĂ DEROGARE LA NEONICOTINOIDE!

Publicat: 20 decembrie 2019 - 16:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DIRECT DE LA PARLAMENTUL EUROPEAN. Eurodeputații solicită urgent Comisiei Europene reducerea utilizării pesticidelor pentru a salva albinele din Europa! Anunță Parlamentul European într-un comunicat transmis pentru AGROINFO. Inițiativa UE privind polenizatorii pentru salvarea albinelor, fluturilor și a altor insecte insuficiente. Program de acțiune și măsuri mai direcționate pentru protejarea polenizatorilor necesare. Apel la obiective obligatorii de reducere a consumului de pesticide.

România a solicitat o nouă derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor în agricultură. Momentul este unul cât se poate de nefavorabil pentru un răspuns pozitiv de la Bruxelles. Dealtfel, sursele noastre din Parlamentul European ne-au spus că Ministerului Agriculturii din România i s-ar fi atras atenția că nu ar fi șanse pentru obținerea unei noi derogări la neonicotinoide. Ultimele informații oficiale, transmise nouă de Parlamentul European, confirmă că România are șanse minime, dacă nu cumva zero șanse, de a obține această derogare.

Eurodeputații cer de urgență Comisiei Europene reducerea utilizării pesticidelor în agricultură pentru a salva viața albinelor.

Eurodeputații fac apel la Comisia Europeană să își consolideze inițiativa privind polenizatorii și să vină cu noi măsuri pentru protejarea albinelor și a altor polenizatori.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, 18 decembrie 2019, Parlamentul salută Inițiativa privind polenizatorii UE, dar subliniază că, așa cum este, nu reușește să protejeze albinele și alți polenizatori de unele dintre numeroasele cauze ale declinului lor, inclusiv agricultura intensivă, pesticidele, schimbările climatice, pierdere de habitat și specii invazive.

Întrucât polenizatorii sunt esențiali pentru biodiversitate, agricultură și reproducere în multe specii de plante, europarlamentarii îndeamnă Comisia să prezinte un program de acțiune la scară largă, cu resurse suficiente.

Reduceri de pesticide necesare

Pentru a ajuta la reducerea în continuare a reziduurilor de pesticide în habitatele de albine, reducerea utilizării pesticidelor trebuie să devină un obiectiv esențial al viitoarei politici agricole comune (PAC), insistă europarlamentarii.

De asemenea, eurodeputații solicită ca obiectivele de reducere obligatorie la nivelul întregii UE să fie incluse în viitoarea revizuire a Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor

Parlamentul solicită în sfârșit mai multe fonduri pentru a sprijini cercetarea cauzelor declinului albinelor și pentru a proteja diversitatea speciilor polenizatoare.

În aprilie 2018, UE a fost de acord să interzică pe deplin utilizarea în exterior a imidaclopridului, clotianidinului și a tiametoxamului, cunoscute sub numele de neonicotinoizi. Cu toate acestea, mai multe state membre au notificat scutiri de urgență cu privire la utilizarea lor pe teritoriul lor. Printre aceste state se află și România.

După apelurile Parlamentului și ale Consiliului pentru acțiuni pentru protejarea albinelor și a altor polenizatori, Comisia a prezentat Comunicarea sa privind inițiativa UE privind polenizatorii la 1 iunie 2018.

Potrivit Comisiei, aproximativ 84% din speciile de culturi și 78% din speciile de flori sălbatice din UE depind, cel puțin parțial, de polenizarea albinelor. Până la aproape 15 miliarde EUR din producția agricolă anuală a UE este atribuită direct insectelor polenizatoare.

Vizualizat: 1690 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii