KWS+
Reclama header after big part 2

ROMÂNIA DEVINE PE ZI CE TRECE O ȚARĂ FĂRĂ ȚĂRANI!

Publicat: 09 august 2017 - 18:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Agricultura românească exportă capital spre economia UE. M-am tot întrebat, în anii de când scriu despre acest sector important al economiei, de ce, dacă tot cresc sumele care vin dinspre UE spre agricultură, scade constant procentul de participare la PIB-ul României?!

În condițiile în care producțiile cresc liniar accelerat, iar investițiile sunt chiar fulminante. Chiar și valoarea netă a producțiilor este în creștere. Dacă în 1993, contribuția agriculturii în PIB era de 22,6 % în 2016 a atins nivelul de 3,9%. Ca un tablou de necontestat sunt cifrele de participare ale agriculturii în PIB din ultimii 6 ani (2011 – 6,4%, 2012 – 4,7%, 2013 – 5,5 %, 2014 – 4,4%, 2015 – 4,2% și 2016 – 3,9%). Doar o singură sincopă pozitivă în anul 2013!

Îngrijorător nu este acest fenomen care, la urma urmelor, este natural într-o economie în dezvoltare industrială, ci faptul că oricât aș căuta nu prea mai găsesc industrie prin țară. Nici măcar cea ușoară, cum se numea pe vremea Împușcatului, industria alimentară și cea a bunurilor de larg consum. Și mă tot întreb de unde până unde atâta discrepanță. Cum naiba să fim exportatori de țigări și să nu avem tutun în câmp?!

Dar să revenim la oile noastre, este clar că eforturile financiare interne (de cele mai multe ori cu bani împrumutați de la bănci occidentale cu sucursale în România) pentru a acoperi partea din investițiile pe fonduri europene se duc cu precădere spre economiile dezvoltate din zona euro. Oricât ne-am ascunde după sloganuri trebuie să recunoaștem că UE e un fel de Caritas. Dar pentru ei. Pentru că Europa pune un leu (adică, de fapt, ne va întoarce după o anume perioadă acel leu, în urma unor controale cel puțin drastice, dublate de excesul autorităților locale) doar după ce noi cheltuim aproape 2,5 lei, din care 2 lei merg spre principalii decidenți politico-economici din UE.tarani-la-arat_b

Pe de altă parte acest flux de cash venit în agricultura românească este benefic principalilor actori implicați în satisfacerea necesităților celor care muncesc în acest sector. Dar și fermierilor mari care au acum de unde pune partea lor în eventualele proiecte dar tocmai de aceea aceste ferme „beneficiază” de condiții de eligibilitate destul de nefavorabile.

Constatarea este că exportăm capitalul românesc, parcă din ce în ce mai pricăjit, către firmele care ne aduc inputuri. Inputuri scutite de TVA spre deosebire de cele produse de piața internă. Să nu vorbesc despre soluțiile alese de unii producători din intern pentru a eluda TVA, altfel fiind din start într-o competiție dezechilibrată. S-a ajuns până acolo încât producătorii de utilaje din UE să fie blocați de comenzile venite din România. Ceea ce ar putea părea de bine, dacă în final, când se va trage linia, nu vom vedea că plătim aproape dublu orice beneficiu inițial!

Atunci când Ministerul Agriculturii vrea să creeze programe care să dezvolte zootehnia și apoi procesarea apar numai piedici. Culmea, în primul rând de la presa generalistă, care vede în orice măsură destinată creșterii eficienței în domeniul agroalimentar tot felul de scenarii pentru potentații vremii. În schimb ducem apă gratis spre fermierii care vor exporta porumbul și grâul spre cei care ne vor aduce spre consum carne, biscuiți, brânzeturi și chiar pâine (e drept congelată). Iar balanța comercială a produselor agroalimentare se adâncește în fiecare an, deși pe talerul nostru tonajul este și de 10 ori mai mare!!! Iar un export de capital românesc agricol, de acestă dată public!

Iar fermierii se mulțumesc cu soluții simple pentru că inițiative economice, precum cea a fermierului Dimitrie Muscă și mai recent a lui Nicușor Șerban, le par mult prea complicate datorită lipsei de strategii de piață. Aici și Guvernul e foarte VINOVAT!

Așa se face că forțăm pământul să producă cât mai mult pentru un profit din ce în ce mai mic. Dar, cel puțin din acest punct de vedere, un mare specialist în agricultură ne promite că doar pământul pus la treabă face treabă! Adică, chestia cu obositul pământului ar cam fi doar scuze pentru a nu produce mai mult! Pâmânt iubit cu sființenie mai ales în Ardeal, acolo unde oamenii știu a odihni țărâna pentru a dospi mai bine pâinea. Noroc că acum 100 de ani soldații români, în majoritatea lor țărani, care își apărau pământul cu sacrificiul suprem, au păstrat viu sentimentul național. Dar acum când țăranii nu-și mai iubesc pământul, ce Doamne iartă-i, i-ar mai face să moară pentru acestă țară?! Aceasta-i întrebarea mea pentru cei care ne conduc!

Vizualizat: 4470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

TURMĂ DE OI ÎNECATĂ! CIOBANUL DISPĂRUT!

21 ianuarie 2021 - 17:47

DISPARIȚIE. O turmă de circa 70 de ovine a fost găsită înecată într-un pârâu din județul Olt. Ciobanul este căutat de Poliție. Familia de crescători de ovine pentru care lucra deține 500 de oi și 100 de capre.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

SUBVENȚIE PENTRU ÎNFIINȚAREA CULTURILOR AGRICOLE DE PRIMĂVARĂ!

21 ianuarie 2021 - 14:15

MESAJUL UNUI FERMIER PENTRU MINISTRUL AGRICULTURII! Claudia Elena Matei, fermier din județul Satu Mare, i-a scris ministrului agriculturii, Adrian Oros, un mesaj prin care îi solicită ca fermierii români să beneficieze de un ajutor financiar pentru înființarea culturilor agricole de primăvară.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii