Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

ROMÂNIA DEVINE PE ZI CE TRECE O ȚARĂ FĂRĂ ȚĂRANI!

Publicat: 09 august 2017 - 18:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

OPINIE! Agricultura românească exportă capital spre economia UE. M-am tot întrebat, în anii de când scriu despre acest sector important al economiei, de ce, dacă tot cresc sumele care vin dinspre UE spre agricultură, scade constant procentul de participare la PIB-ul României?!

În condițiile în care producțiile cresc liniar accelerat, iar investițiile sunt chiar fulminante. Chiar și valoarea netă a producțiilor este în creștere. Dacă în 1993, contribuția agriculturii în PIB era de 22,6 % în 2016 a atins nivelul de 3,9%. Ca un tablou de necontestat sunt cifrele de participare ale agriculturii în PIB din ultimii 6 ani (2011 – 6,4%, 2012 – 4,7%, 2013 – 5,5 %, 2014 – 4,4%, 2015 – 4,2% și 2016 – 3,9%). Doar o singură sincopă pozitivă în anul 2013!

Îngrijorător nu este acest fenomen care, la urma urmelor, este natural într-o economie în dezvoltare industrială, ci faptul că oricât aș căuta nu prea mai găsesc industrie prin țară. Nici măcar cea ușoară, cum se numea pe vremea Împușcatului, industria alimentară și cea a bunurilor de larg consum. Și mă tot întreb de unde până unde atâta discrepanță. Cum naiba să fim exportatori de țigări și să nu avem tutun în câmp?!

Dar să revenim la oile noastre, este clar că eforturile financiare interne (de cele mai multe ori cu bani împrumutați de la bănci occidentale cu sucursale în România) pentru a acoperi partea din investițiile pe fonduri europene se duc cu precădere spre economiile dezvoltate din zona euro. Oricât ne-am ascunde după sloganuri trebuie să recunoaștem că UE e un fel de Caritas. Dar pentru ei. Pentru că Europa pune un leu (adică, de fapt, ne va întoarce după o anume perioadă acel leu, în urma unor controale cel puțin drastice, dublate de excesul autorităților locale) doar după ce noi cheltuim aproape 2,5 lei, din care 2 lei merg spre principalii decidenți politico-economici din UE.tarani-la-arat_b

Pe de altă parte acest flux de cash venit în agricultura românească este benefic principalilor actori implicați în satisfacerea necesităților celor care muncesc în acest sector. Dar și fermierilor mari care au acum de unde pune partea lor în eventualele proiecte dar tocmai de aceea aceste ferme „beneficiază” de condiții de eligibilitate destul de nefavorabile.

Constatarea este că exportăm capitalul românesc, parcă din ce în ce mai pricăjit, către firmele care ne aduc inputuri. Inputuri scutite de TVA spre deosebire de cele produse de piața internă. Să nu vorbesc despre soluțiile alese de unii producători din intern pentru a eluda TVA, altfel fiind din start într-o competiție dezechilibrată. S-a ajuns până acolo încât producătorii de utilaje din UE să fie blocați de comenzile venite din România. Ceea ce ar putea părea de bine, dacă în final, când se va trage linia, nu vom vedea că plătim aproape dublu orice beneficiu inițial!

Atunci când Ministerul Agriculturii vrea să creeze programe care să dezvolte zootehnia și apoi procesarea apar numai piedici. Culmea, în primul rând de la presa generalistă, care vede în orice măsură destinată creșterii eficienței în domeniul agroalimentar tot felul de scenarii pentru potentații vremii. În schimb ducem apă gratis spre fermierii care vor exporta porumbul și grâul spre cei care ne vor aduce spre consum carne, biscuiți, brânzeturi și chiar pâine (e drept congelată). Iar balanța comercială a produselor agroalimentare se adâncește în fiecare an, deși pe talerul nostru tonajul este și de 10 ori mai mare!!! Iar un export de capital românesc agricol, de acestă dată public!

Iar fermierii se mulțumesc cu soluții simple pentru că inițiative economice, precum cea a fermierului Dimitrie Muscă și mai recent a lui Nicușor Șerban, le par mult prea complicate datorită lipsei de strategii de piață. Aici și Guvernul e foarte VINOVAT!

Așa se face că forțăm pământul să producă cât mai mult pentru un profit din ce în ce mai mic. Dar, cel puțin din acest punct de vedere, un mare specialist în agricultură ne promite că doar pământul pus la treabă face treabă! Adică, chestia cu obositul pământului ar cam fi doar scuze pentru a nu produce mai mult! Pâmânt iubit cu sființenie mai ales în Ardeal, acolo unde oamenii știu a odihni țărâna pentru a dospi mai bine pâinea. Noroc că acum 100 de ani soldații români, în majoritatea lor țărani, care își apărau pământul cu sacrificiul suprem, au păstrat viu sentimentul național. Dar acum când țăranii nu-și mai iubesc pământul, ce Doamne iartă-i, i-ar mai face să moară pentru acestă țară?! Aceasta-i întrebarea mea pentru cei care ne conduc!

Vizualizat: 4411 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU CRESCĂTORII DE BOVINE!

30 septembrie 2020 - 08:18

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că perioada de reținere în ferme a bovinelor se încheie, pentru acest an, la data de 15 decembrie 2020. Astfel, crescătorii de bovine vor intra la plata subvențiilor din zootehnie abia după această dată, cel mai probabil, prin ianuarie 2021.

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

CINE NU A SOLICITAT PLĂȚI DIRECTE LA APIA, NU BENEFICIAZĂ DE AJUTORUL DE MAXIM 7.000 EURO!

30 septembrie 2020 - 07:21

AJUTOARE EXCEPȚIONALE APIA. Fermierii, crescătorii de animale, care nu au încasat anul trecut plăți directe de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau nu au solicitat anul acesta, prin cererea unică, plăți directe de la APIA, nu se încadrează la condițiile APIA pentru ajutorul excepțional cu caracter temporar acordat în contextul crizei sanitare.

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

CIOBAN ROMÂN, ACUZAT ÎN ITALIA CĂ AR FI UCIS DOI FRAȚI PENTRU PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 21:17

SUSPECT. Carabinierii au arestat în aceste zile în Italia un român în vârstă de 22 de ani, suspectat că ar fi ucis doi frați italieni. Victimele au fost descoperite fără viață în luna iunie a acestui an la Caltanissetta, în Sicilia. Unul dintre frați era pe jumătate carbonizat, iar celălalt avea craniul sfărâmat. Cei doi frați erau ciobani, la fel și presupusul ucigaș. Scandalul ar fi pornit de la pășune, informează ANSA, agenție italiană de știri.

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

CRESCĂTOR DE ANIMALE: NU MAI PUTEM SĂ FIM SCLAVI! AM CHEMAT MAȘINA DE LA ABATOR SĂ DUCĂ VACILE!

29 septembrie 2020 - 20:07

SITUAȚIE DEZASTRUOASĂ. Crescătorul de bovine Ștefan Muscă din județul Giurgiu spune că a chemat mașina de la abator să ducă vacile. Nu mai putem să fim sclavi, nu că nu mai vrem, că ne-am obișnuit să fim sclavi, dar nu mai putem, nimeni nu ne mai dă pe datorie, spune cu amărăciune crescătorul. A vândut laptele în februarie, dar nu și-a primit nici acum banii. Ștefan Muscă a trimis deja o parte din bovinele din fermă la abator.

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

BURSE AGRICOVER ÎN VALOARE DE 100.000 EURO PENTRU TINERII DIN FAMILII DE FERMIERI DIN ROMÂNIA!

29 septembrie 2020 - 11:22

PREGĂTIM O NOUĂ GENERAȚIE DE LIDERI ÎN AGRICULTURĂ! Grupul Agricover continuă strategia de responsabilitate socială și lansează programul “Burse Agricover 2020” în cadrul căruia vor fi oferite 10 burse de studiu, în valoare de 100.000 de euro, pentru tinerii fermieri din România care doresc să asigure continuitatea afacerii de familie și să se specializeze urmând cursurile celei a doua serii a Programului Tineri Lideri pentru Agricultură (2020-2021) al Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă.

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

CÂND VOR PRIMI FERMIERII AJUTORUL PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

29 septembrie 2020 - 09:49

AJUTOARE PENTRU FERMIERI! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită fermierilor, în această perioadă, ajutorul de stat pentru culturile însămânțate în toamna anului 2019 și distruse de secetă. Ajutorul este plătit în procent de 81%, deci nu integral. Ministerul Agriculturii le-a promis agricultorilor un ajutor și pentru culturile de primăvară afectate grav de secetă. Când vor fi plătite diferența de 19% pentru culturile de toamnă și ajutorul pentru culturile de primăvară?

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

AJUTOR 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI! DATA PÂNĂ LA CARE PUTEȚI CERE BANII!

29 septembrie 2020 - 07:58

TERMEN LIMITĂ CERERE. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță tinerii fermieri că termenul limită pentru depunerea cererii pentru obținerea ajutorului de 50.000 de euro la instalarea ca șefi de exploatație agricolă este 15 octombrie 2020, ora 15:59.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 29 SEPTEMBRIE – 5 OCTOMBRIE 2020!

29 septembrie 2020 - 07:21

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 11...27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

SUBVENȚII APIA 2020! NUMĂRUL DE CROTALII CARE TREBUIE SĂ FIE APLICAT ANIMALELOR!

29 septembrie 2020 - 07:01

SUBVENȚII PENTRU ZOOTEHNIE. Animalele din ferme pentru care crescătorii beneficiază anul acesta de ajutorul național tranzitoriu (ANT) și de sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) trebuie să fie identificate cu crotalii. AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile furnizate nouă de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu privire la crotaliile pe baza cărora sunt înregistrate și identificate animalele din ferme.

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

15 OCTOMBRIE, TERMEN APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIEI LA PĂȘUNE!

29 septembrie 2020 - 06:32

SUBVENȚII APIA 2020. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii care au solicitat anul acesta subvenția APIA pentru pășune că trebuie să prezinte până la data de 15 octombrie 2020 documentele în baza cărora vor încasa banii. Informațiile de care au nevoie fermierii, pentru a respecta acest termen, au fost comunicate de APIA pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou...

Cadou...
De sărbători, o familie a găsit în cutia poştală două bilete la un concert şi un bileţel pe care scria “Ghici de la cine?”. Detalii