Adama
Agreena
AGRICOVER

ROMÂNIA ARE NEVOIE DE COOPERATIVE!

Publicat: 07 decembrie 2018 - 12:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Concluziile Zilei Cooperativelor de Cultură Mare din România, Ediția a IV a 2018. Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., în parteneriat exclusiv cu Euralis Semințe, a organizat Ziua Cooperativelor de Cultura Mare, Ediția a IV-a – 2018, în zilele de 4 și 5 decembrie 2018, la Hotel RAMADA, București, anunță UNCSV , într-un comunicat transmis AGROINFO.

Obiectivul principal al acestui eveniment a fost promovarea cooperativelor agricole ca model de reușită în structurarea unei mai bune guvernante a agriculturii românești, prin facilitarea unui dialog real şi constructiv între cooperativele agricole de cultură mare, funcţionale şi autorităţile responsabile pentru a eficientiza activitatea cooperativelor şi pentru a creşte competitivitatea fermierilor români pe piaţa unică europeană.

Această ediție s-a bucurat de prezența a peste 80 de participanți, dintre  care:  reprezentanții a 25 de cooperative agricole din sectorul vegetal -  cultură mare din România, membri și candidați în vederea aderării la UNCSV, dl. Umberto di Pasquo, expert Politici, Legislație și Guvernanță Cooperative - Confederația Europeană a Cooperativelor Agricole din U.E. (COPA-COGECA),  dl. Senator Lucian Trufin, secretar al Comisiei de Agricultură - Senat, dl. deputat Alexandru Stănescu, președinte al Comisiei de Agricultură - Camera Deputaților, dl. Subsecretar de Stat Floricel Dima – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dl. Valeriu Tabără, președinte A.S.A.S.,  reprezentanți ai asociațiilor de profil agricol și din presa de specialitate.

bercu_b

În cadrul evenimentului au fost prezentate mecanisme concrete de funcționare pentru cooperative agricole formate din fermieri mici, mijlocii și mari, noutăți legislative și organizatorice privind cooperativele agricole la nivel european și în noua Politică Agricolă Comună 2021-2027, bune practici pentru cooperativele agricole de succes, rolul și importanța cooperativelor agricole în peisajul sectorului agroalimentar românesc.

Apreciem cu toții că unul dintre factorii de progres cert în dezvoltarea durabilă a agriculturii și a mediului rural este reprezentat de înființarea și dezvoltarea de cooperative agricole performante și echitabile, actori absolut esențiali în constituirea de filiere integrate, previzibile și perene, creatoare de valoare adaugată în agricultura românească.
Urmare a discuțiilor interne în cadrul UNCSV, pentru asigurarea premizelor unei cooperative de succes, considerăm că trebuie ținut cont de următoarele aspecte:
înțelegerea, asumarea și aplicarea principiilor cooperatiste;
educarea, informarea și perfecționarea continuă a Președintelui, membrilor consiliului de administrație, a angajaților și a membrilor cooperatori;
reguli, proceduri și contracte corecte și transparente aplicate unitar de toți  ( minimum pe 5 ani ) ;
reinvestirea profitului și distribuirea de dividende conform participarii  fiecărui membru în cifra de afaceri a cooperativei;
gândire strategică pe termen lung;
rolul critic, de perspectiva, al cooperativelor agricole în constituirea lanțurilor de valoare producție-procesare-consumator, în realizarea de parteneriate public-private în domeniul cercetării și dezvoltării agricole aplicate, precum și în folosirea sustenabilă și rațională a fondului funciar, echilibrarea socio-economică a spațiului rural și în transferul de cunoștinte și schimbul de generații între agricultorii cooperatori.

bercu 3_b

Sectorul agroalimentar românesc are nevoie de asociere, care să nu fie doar pe hârtie, ci în cooperative agricole care să își îndeplinească menirea – aceea de a genera valoare adăugată din punct de vedere economic pentru membrii lor și care,  în plus,  să aibă o activitate economică relevantă, să reziste pe piață, să se dezvolte, să câștige și mențină o cotă de piață.      

Nu în ultimul rând, prezența publică permanentă a reprezentanților COGECA alături de UNCSV, încă de la momentul înființării, și suportul acordat de aceștia prin dialog susținut și schimb de informații constant cu Uniunea, demonstrează conectarea europeană relevantă a organizației noastre în pragul preluării Președinției rotative a UE de către România. Înscriem astfel România printre țările europene în care cooperativizarea agriculturii contează, cu un grad de aproximativ 5% cooperativizare, în continuă creștere în ultimii ani în aproape toate sectoarele relevante ale producției primare vegetale și animale.
România are nevoie de cooperative agricole de succes!

bercu 2_b

Ne propunem sa fim un exemplu de pragmatism, o echipă a faptelor, mai puțin a vorbelor și să fim împreună pentru viitorul cooperativelor agricole competitive, funcționale și corecte cu munca și rezultatele propriilor membri.
Ne manifestăm disponibilitatea de colaborare pe orice aspecte legislative – organizatorice – economice - legate de o mai bună funcționare a cooperativelor agricole și asociere a fermierilor.
Ne puteți contacta prin email: florentinbercu@uncsv.ro sau tel. 0722156961.

ÎMPREUNĂ PENTRU VIITOR,
Echipa U.N.C.S.V.

Vizualizat: 2438 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

Ce subvenție APIA luați pentru un hectar cultivat cu lucernă!

28 martie 2024 - 05:41

Fermierii care cultivă minim un hectar cu lucernă pot încasa anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sprijinul cuplat pentru venit-lucernă, subvenție plătită din bani europeni. Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Perspectivele agriculturii ecologice

Perspectivele agriculturii ecologice

27 martie 2024 - 21:15

Viorel Morărescu, directorul Direcției Politici în Sectorul Vegetal (DPSV), din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ambasador pentru agricultura ecologică, a susținut astăzi, 25 martie 2024, la Academia de Studii Economice (ASE) o prezentare în fața studenților din anul II la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, ce a vizat Planul Național de Acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice din România, precum și situația prezentă și perspectivele în agricultura ecologică.

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

Micii fermieri, crescători animale vând în curtea Ministerului Agriculturii!

27 martie 2024 - 16:13

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

APIA ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu bovine!

27 martie 2024 - 15:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a răspuns crescătorilor de animale care întreabă de plata ajutorului național tranzitoriu, ANT, vaci lapte și vaci carne.

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

Condiții sprijin cuplat soia pentru acest an!

27 martie 2024 - 11:23

Sprijinul cuplat pentru venit soia se acordă anul acesta fermierilor care exploatează un teren de minim un hectar. Condițiile pentru anul 2024 sunt prevăzute de Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

De ce au fost amendați trei fermieri!

De ce au fost amendați trei fermieri!

27 martie 2024 - 05:47

Garda de Mediu Arad a făcut verificări după găsirea pe câmp a unor leșuri de căprioare, iepuri, vulpi. Controlul Gărzii s-a soldat cu amenzi și suspendarea activității pentru trei fermieri.

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

Noua subvenție APIA pentru crescătorii care pășunează vacile!

27 martie 2024 - 04:40

Crescătorii de bovine beneficiază, începînd cu acest an, de o plată suplimentară APIA legată de pășunarea animalelor. Condițiile de eligibilitate sunt incluse în Ordinul MADR 106/19 martie 2024.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

26 martie 2024 - 20:12

APIA a făcut plăți de peste 424 milioane lei pentru Campania 2023.

Subvenție vaca de lapte 635 euro/cap și vaca de carne 407 euro/cap!

Subvenție vaca de lapte 635 euro/cap și vaca de carne 407 euro/cap!

26 martie 2024 - 18:36

Cuantum subvenție la vaca de lapte 635 euro/cap animal și 407 euro/cap animal la vaca de carne, atât iau crescătorii de vaci din Polonia, suma este dublă față de cea încasată în 2023 de crescătorii de vaci din România.

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

ASTĂZI, noi plăți APIA fermieri, crescători animale!

26 martie 2024 - 17:45

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat astăzi, 26 martie 2024, noi plăți pentru anul de cerere 2023 în suma de 424.674.010,17 lei. Astfel, APIA a efectuat până în prezent plăți, pentru anul de cerere 2023, în valoare de 10.537.252.517,38 lei.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii