Reprezentanţii federaţiilor Romalimenta şi Pro Agro vor avea o întâlnire joi după-amiază cu ministrul Finanţelor, Darius Valcov pe tema propunerilor de modificare a Codului Fiscal.
Potrivit unui comunicat al federaţiilor, membrii Romalimenta şi Pro Agro - procesatori şi fermieri - susţin solidar, fără rezerve, aplicarea cotei de 9% TVA pe tot lanţul cărnii, respectiv la animale vii, furaje, carne, carne preparată, produse şi conserve din carne. De asemenea, Romalimenta şi Pro Agro vor reafirma, cu această ocazie, necesitatea aplicării neîntârziate a unei cote reduse de TVA şi alte alimente de bază, alături de carne, legume şi fructe. „Totodată, Romalimenta şi Pro Agro au luat act cu surprindere de afirmaţiile făcute recent în presă de reprezentanţi ai fermierilor, care contestă justeţea aplicării cotei reduse de TVA pentru carne, legume şi fructe. Acest punct de vedere nu reprezintă opinia membrilor Romalimenta şi Pro Agro, al căror obiectiv strategic a fost, încă de acum 10 ani, reducerea fraudei fiscale în agroindustrie. Iminenta aplicare a unei cote de TVA redusă pe lanţurile agroalimentare reprezintă un succes imens al demersurilor conjugate ale celor două federaţii”, se mai arată în comunicat.
Din 2016, preţurile produselor alimentare de bază vor scădea substanţial, cu 5-10%, pe fondul reducerii TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% - în prezent la 9%, apreciază ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov.
Conform proiectului de Cod Fiscal, planul de relaxare fiscală pentru perioada 2016 - 2020 prevede că TVA va ajunge la 18% în 2020 de la 24% în 2015, cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 14%, impozitul pe dividende va fi eliminat, în prezent fiind de 16%, taxa pe construcţii speciale va fi eliminată (în prezent 1%), contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor scădea de la 15,8% la 13,5% pentru angajat şi de la 10,5% la 7,5% pentru angajator, iar la impozitarea microîntreprinderilor şi pentru impozitele şi taxele locale va fi introdus un regim diferenţiat.