Luând atitudine faţă de declaraţiile belicoase puse deja în practică de către preşedintele american Donald Trump, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Echipamente (AEM) din SUA trag un semnal de alarmă, susţinând că ar putea genera concedieri masive în sector.
Preşedintele AEM, Dennis Slater, şi-a exprimat dezamăgirea cu privire la decizia administraţiei Trump de a majora tarifele pentru bunurile importate din China, explicând că pentru cele o mie de companii membre această suprataxare va avea drept consecinţă o creştere semnificativă a costurilor de achiziţie pentru piese şi componente vitale utilizate în producţia de echipamente din SUA.
"Acestea vor încărca costul de producţie şi vor risca multe dintre cele 1,3 milioane locuri de muncă bine plătite, pe care industria noastră le susţine. Combinând acest lucru cu promisiunea Chinei de a se răzbuna împotriva produselor americane şi a mărfurilor agricole, aceasta doar erodează în continuare beneficiile reformei fiscale de anul trecut, afectând întreaga economie americană", susţine Slater.
În timp ce, în opinia sa, preşedintele Trump are dreptate să abordeze problematica furtului proprietăţii intelectuale şi politicile comerciale inechitabile ale Chinei, impozitarea cetăţenilor americani nu va rezolva problema. Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor din SUA urmează să colecteze, în prima fază, taxe tarifare de aproximativ 34 miliarde de dolari, dar costul real al acestui război cu China, şi nu doar, este mult mai mare!
AEA declară că administraţia Trump a implementat deja tarife de 25% pentru oţel şi 10% pe aluminiu de la principalii săi parteneri comerciali, inclusiv aliaţii din Europa, Canada şi Mexic.
Politici intervenţioniste
Între timp, administraţia Trump a promis ajutoare în valoarea de 12 miliarde de dolari acordate fermierilor americani pentru a compensa impactul taxelor vamale suprimentare. Tarifele au fost impuse de alte state, ca represalii pentru majorarea tarifelor anunţată iniţial de Donald Trump.
Potrivit analiştilor de la Bloomberg, acţiunile companiei Deere & Co au crescut cu 4,8% după ce a apărut anunţul că administraţia Trump intenţionează să despăgubească fermierii americani care pierd marja de export pe fondul intensificării tensiunilor comerciale cu China. Pe de altă parte, profiturile companiilor agricole din SUA se estimează că vor atinge minimul ultimilor 12 ani, fermierii fiind obligaţi să acceseze împrumuturi pentru a menţine pe linia de plutire.