SĂRBĂTOAREA OIERILOR! Ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a promis oierilor că 99% ajunge duminică, 1 octombrie, la Festivalul Oierilor, organizat de Federația Oierilor de Munte, la Tohan-Tabără. Ambasadorul Egiptului și-ar fi confirmat deja participarea. Este a IX a ediție a acestui eveniment. Răvășitul oilor este o tradiție care marchează coborârea oilor de la munte.
Se împart oile la stăpâni și se face socoteala. Oile mâncate de lupi sau de alte sălbăticiuni sunt plătite stăpânilor de ciobani. Sărbătoarea Răvășitului Oilor se ține la buza Munților Bucegi, pe un platou întins, verde, chiar înainte de intrarea în localitatea Bran.
Crestele muntoase străjuiesc de o parte și de alta locul, peisajul este rupt din basm. Bran, Moeciul de Jos, Moeciul de Sus, Cheile Grădiștei atrag stup de turiști. Pensiunile sunt aliniate, una lângă alta, și nu e deloc minut de plictiseală. Sărbătoarea Oierilor de Munte a stârnit și curiozitatea străinilor. Un grup venit din Viena, Austria, abia aștepta să guste bulzul perpelit pe grătar și pastrama de oaie. Suntem pentru prima oară în România și vrem să ducem acasă pastramă de oaie și brânză, a spus una dintre turistele din Austria.
Pe platoul verde s-au așezat tarabe lângă tarabe. De la oale din lut la cojoace din blană veritabilă, la opinci din piele, de la merele înmuiate în zahăr ars și turtă dulce la cârnații de oaie și brânza în coajă de brad, s-au găsit de toate. Comercialul, cu vânzătorii de ocazie și grătarele încinse pentru fripturi și mici parcă s-au separat de zona unde oierii autentici și-au vândut produsele preparate după rețete tradiționale românești, neschimbate de zeci de ani, moștenite de la străbunici. Peste toate a sunat egală muzica populară și s-a imprimat ritmul dansului popular.
În prima zi de sărbătoare, participanții au asistat la răvășitul ciobănesc al oilor, cum a spus oierul Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, organizatorul festivalului. S-au făcut trei țarcuri și turmele au fost împărțite. Abia la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, ciobanii s-au socotit cu proprietarii mioarelor pentru munca lor.
Concursul canin, unde au defilat exemplare din rasa Ciobănesc Mioritic, a fost o încântare. Frumoși, pufoși, impunători prin statură, cu personalitate puternică și ai noștri, ai românilor, rasa Ciobănesc Mioritic a fost de curând omologată și este o rasă românească.
Duminică, în a doua zi de sărbătoare la munte, sunt așteptate personalitățile, VIP-urile, cum s-ar spune, ministrul agriculturii, Petre Daea, și Ambasadorul Egiptului în România. În timp ce șeful de la Agricultură a promis Federației Oierilor de Munte că 99% ajunge la Festivaul Oierilor de la Tohan-Tabără, Excelența-Sa Ambasadorul Egiptului și-ar fi confirmat deja prezența.