Adama
Vinasa Rompak

RĂSTURNARE SPECTACULOASĂ! A LUAT FOC ȚARA LA ORDINUL MINISTRULUI ȘI DAEA S-A RĂZGÂNDIT: NU SE ARDE NIMIC!

Publicat: 07 august 2018 - 20:25
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NOI NE CRUCIM, DOMNULE MINISTRU, DE ORDINELE DUMNEAVOASTRĂ! Mă închin cu mâinile amândouă! Nu se arde nimic! A declarat, în urmă cu puțin timp, ministrul agriculturii, Petre Daea. Declarația vine după ordinul dat de același ministru și comunicat fermierilor prin care se stabilește o măsură extremă de neutralizare a culturilor agricole în zonele cu focare de pestă porcină africană. Dacă așa este gestionată criza pestei porcine africane, între ordine neclare și declarații bulversante, va mai dura mult până să-i punem punct.

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a semnat, pe 3 august 2018, Ordinul 1295 pe care l-a transmis în țară la toate direcțiile agricole. În acest ordin sunt dictate măsuri extreme:

În zonele afectate de pesta porcina africană, focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți, se interzice dislocarea plantelor, consumate parțial sau neconsumate. Plantele vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar / utilizator de teren agricol.

Este interzisă recoltarea plantelor de pe zonele afectate, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți. În aceste zone proprietarii / utilizatorii de teren agricol vor izola plantele, le vor distruge, după care vor dezinfecta zona.

Toți proprietarii/ utilizatorii de teren agricol vor avea în dotare dispozitive pentru împrăștierea substanțelor dezinfectante, în toate zonele afectate de virus.  INTEGRAL ORDINUL ÎL AVEȚI AICI!

În țară, șefii direcțiilor agricole, au executat ordinul, adică, prin executare, ei au înțeles să-l comunice fermierilor. Și cum puteau mai bine să-l comunice decât prin intermediul presei. Astfel, ordinul ministrului agriculturii a fost făcut public. AGROINFO a publicat acest ordin. Șefii direcțiilor agricole nu au înțeles prea bine însă cum va fi făcută neutralizarea plantelor, drept urmare, unii dintre ei s-au gândit că vor arunca pe culturile agricole sodă caustică. 

La câteva ore după publicarea ordinului, ministrul agriculturii Petre Daea a fost intervievat de publicația Libertatea. Ce a spus ministrul agriculturii?

declaratie-daea_b

 – Domnule ministru, este adevărat că printre măsurile de prevenire și combatere a pestei porcine africane s-a dispus arderea lanurilor de porumb din focare?
DAEA: Da. Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț!
– Și cum se distruge cultura de porumb?
DAEA: Să vă explic, ca să nu se creeze panică în rândul oamenilor de la țară. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere. A declarat Petre Daea în interviul publicat astăzi în Libertatea.

ATENȚIE! Ministrul agriculturii a declarat: cultura afectată urmează să fie distrusă prin ardere.

Marți seara, deci tot astăzi, în aceeași zi, la câteva ore după publicarea interviului, ministrul agriculturii are o intervenție la știrile Kanal D unde, indignat la culme, spune că se închină cu amândouă mâinile și că nu se arde nicio cultură agricolă. Și, atenție, subliniază de două ori că acest ordin era doar de circulație internă. Cu alte cuvinte, NU TREBUIA să apară în presă.

Le-ați cerut fermierilor să-și incendieze culturile? A fost întrebat ministrul agriculturii de prezentatoarea știrilor Kanal D.

Este exclus așa ceva. Nu există așa ceva. Mă închin cu mâinile amândouă pentru că am ordinul în față și acest ordin este cu caracter intern, în care spune foarte clar acolo dacă vreodată se întâmplă, la ora actuală nu există...dar dacă se întâmplă ca un mistreț să ajungă într-o cultură, indiferent ce cultură este, și moare în cultura respectivă, el, când moare, culcă, spre exemplu, un porumb, doi, trei porumbi. Poate vine un dăunător în timpul nopții și-l atacă, și lasă niște urme din el acolo, toate acele plante care sunt culcate, în locul respectiv, unde a murit porcul, acelea se neutralizează, zona respectivă.

Cum facem și în pădure, dacă găsim un mistreț, locul unde a murit și mistrețul respectiv este contaminat și analizele de laborator demonstrează că a fost contaminat cu virusul acesta al pestei porcine africane se dezinfectează locul respectiv. Nu are treabă cu cultura. Cineva care nu interpretează corect ordinul și vrea să facă dezordine în țară, interpretează cum dorește acest ordin. Or, ordinul acesta este foarte clar și a fost dat cu caracter intern pentru zone în așa fel încât să punem la adăpost specialiștii și fermierii că dacă, Doamne ferește, se întâmplă o asemenea situație, locul respectiv se dezinfectează.

La țară se mai întâmplă când vede un fermier că sunt căzute plantele, să le ia cu el acasă să recupereze. Nu are voie, se neutralizează locul respectiv. Nu se dă foc la nicio cultură! Nu se dă foc la nicio pădure! Sunt interpretări alarmiste care nu au de-a face cu ordinul respectiv, ordinul poate fi văzut, poate fi citit, poate fi urmărit ad litteram de către orice persoană interesată și, evident, că este o măsură care se impune în momentul în care găsești..numai în condițiile în care moare un mistreț într-o cultură anume, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru Kanal D. 

După intervenția la televiziune, ministrul agriculturii ne-a transmis o corecție a ordinului pe care tot domnia-sa l-a semnat.

Referitor la informațiile publicate de mass-media, pentru corecta informare a opiniei publice, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, face următoarele precizări:

Ordinul emis nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole!

"Ordinul dat pentru combaterea pestei porcine africane nu vizează sub nicio formă distrugerea sau arderea culturilor agricole, se referă doar la zonele unde apărut un focar de pestă porcină africană la porcul mistreț, dar numai în cazul în care acesta este găsit în cultură.

Este un ordin cu caracter intern pentru a pregăti specialiștii să abordeze această temă împreună cu fermierii, în conformitate cu ceea ce s-a decis la Comitetul ministerial pentru situații de urgență. Deci, dacă se găsește în cultură un mistreț mort ca urmare a contaminării cu PPA, atunci zona respectivă se încercuiește şi nu se atinge de ea. Pleacă cultura de acolo, dar ocolește locul respectiv care se tratează. Mai sunt oameni care văd porumbul culcat acolo şi zic lasă să iau porumbul ăsta culcat acasă, ori nu este cazul. E vorba doar de locul unde a fost porcul, dacă a fost găsit.

Acesta se dezinfectează pur şi simplu. În momentul de față nu avem nicio astfel de situație. Nu există la această dată vreun caz în România. Ordinul sună foarte clar: în condițiile în care se găsește un mistreț mort la locul respectiv, se tratează locul respectiv. Dacă îl găsim în pădure nu tăiem copacii şi nu dăm foc la pădure. Păi ce facem, ardem țara? Rămân consternat de informațiile din presă care pot face rău țării prin interpretare alarmantă şi neconformă cu ordinul dat", a declarat public, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Noi spunem că e de noaptea minții și mai că am râde dacă situația nu ar fi gravă de tot. Dacă așa se luptă autoritățile cu pesta porcină africană și dacă așa este gestionată această criză, așa se încearcă ieșirea din dezastru, avem serioase îndoieli că se va reuși.


Vizualizat: 12324 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
daniel1631
|
08. 08, 2018. Wednesday 10:26
Ma intreb , la cate hectare de culturi sunt la vremea aceasta pe teritoriul Romaniei , cam cati binevoitori , proprietari , vanatori etc. sa iasa si sa cutreiere la pas campiile sa caute mistretii morti sau in agonie ! Nici din elicopter , nici din drona nu se vad animalele ! Si daca nu stiu specialistii , o combina care recolteaza cereale de tot felul , mai prinde din cand in cand si cate un animalut ce ajunge in buncar , cu sange infestat sau nu , ce se imprastie usor ! Singura sansa este sterilizarea produselor inainte de a ajunge hrana la animale ! Fermele mari pot face aceasta sterilizare usor , dar micii fermieri nu au posibilitatea !
Pentru micii fermieri , unde medicul veterinar vine si constata ca porcul sau porcii din ograda au sau sunt purtatori de virus , cum procedeaza ? Cheama specialistii de la DSV si el pleaca mai departe la alt mic fermier ce are porcii sanatosi , oricat s-ar spala si curata , tot transmite virusul !
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii