Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

RĂSPUNS OBȚINUT DE AGROINFO pentru IMPORTUL-EXPORTUL DE ANIMALE!

Publicat: 16 martie 2020 - 13:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ALĂTURI DE FERMIERI. AGROINFO a obținut un răspuns de la autoritățile sanitare veterinare în legătură cu situația în care se află crescătorul de bovine Paul Cristescu, județul Caraș Severin. În acest moment, pentru crescătorii de animale e mai simplu să exporte și mult mai complicat să importe din pricina restricțiilor impuse pe fondul crizei coronavirus.

Crescătorul de bovine Paul Cristescu a cumpărat 43 de vaci rasa Angus din Irlanda. Fermierul a apelat la noi să încercăm să-l ajutăm cu o soluție, cu un răspuns de la autoritățile sanitare veterinare pentru că, în acest moment, animalele cumpărate sunt într-o fermă de carantină, nu au pornit spre România, iar crescătorul plătește 300 de euro pe zi pentru ele. Potrivit fermierului, transportul ar trebui să tranziteze Franța și Ungaria. Paul Cristescu a crezut că e de ajuns ca autoritățile sanitare veterinare de la noi să se înțeleagă cu cele din respectivele țări.

Situația însă este mai complicată. Autoritățile sanitare veterinare din România ne-au confirmat că importul și exportul de animale nu este suspendat. Nu sunt restricții. Se importă și se exportă animale vii, nu există nicio piedică din punct de vedere sanitar-veterinar dacă este urmată procedura specifică în astfel de cazuri. Transportul celor 43 de vaci din Irlanda până-n România nu depinde de autoritățile sanitare veterinare. Transportatorul trebuie să obțină autorizarea de tranzit de la statele respective.

Transportatorul trebuie să se intereseze dacă poate să tranziteze. Noi nu avem restricții. Noi aducem și din Italia și din Ungaria, aducem păsări, etc. Trebuie să vadă dacă-i lasă să tranziteze. Din punctul nostru de vedere, nu e o problemă. Transportatorul se interesează dacă-l lasă să tranziteze aceste țări. Din punct de vedere sanitar-veterinar nu sunt restricții.

Transportatorul trebuie să se intereseze la autorități dacă poate traversa țările respective pentru că unele, s-ar părea, că ar vrea să închidă granițele. Din punct de vedere sanitar-veterinar, țările respective sunt libere de boala Blue Tongue (limbă albastră n.r.), animalele vin, intră în carantina normală, procedura cum se face, dar să se intereseze transportatorul dacă poate tranzita, a explicat Domnica Cristinariu, consilier import Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș, exclusiv pentru AGROINFO.

Crescătorul de bovine Paul Cristescu ne-a spus că-i este teamă să nu cumva să fie blocat camionul în vreuna dintre țările pe care le tranzitează sau să fie ținut șoferul în carantină, din pricina restricțiilor impuse de coronavirus. Atunci, ce fac animalele?! E foarte riscant. Sunt programate să plece 10 camioane din Irlanda. Aș amâna transportul, dar mi-e teamă să nu fie mai rău mai târziu, ne-a spus îngrijorat fermierul.

ATENȚIE! Fermierii români care vor să cumpere animale din altă țară trebuie să știe că tranzitarea țărilor unde sunt confirmate focare de coronavirus pune probleme serioase și implică riscuri. Cât privește exportul de animale vii, la acest moment nu există restricții, iar transportul către o altă țară revine exportatorilor.

Vizualizat: 10504 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii