Adama
Vinasa Rompak

Rapiţa rămâne cea mai profitabilă cultură?

Publicat: 03 aprilie 2020 - 17:57
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

După ce au atins un maxim în luna ianuarie (420 euro/tonă), cel mai mare din iulie 2014, prețurile actuale pentru rapiță au scăzut la un nivel minim de 363,25 euro/tonă Euronext cu livrare în mai şi 366,0 euro/tonă, cu livrare în august. Piaţa internaţională se confruntă cu o intensificarea a incertitudinii privind prețul rapiţei. Scăderea prețului petrolului brut, în paralel cu o scădere a prețurilor biocombustibilului pe bază de rapiță produs în EU reprezintă o ameninţare şi pentru preţul rapiţei. Prețurile pentru rapiță vor depinde în mod considerabil de cererea venită din partea statelor UE care, la rândul său, va fi determinată de prețurile din lanțul „petrol-biodiesel-rapiță”.

La noi, de mai mulți ani, rapița este una dintre cele mai profitabile culturi agricole. Ca urmare, tot mai mulţi fermieri au crescut suprafaţa cultivată cu rapiţă. În sezonul 2018/2019 suprafaţa cultivată cu rapiţă şi care a reuşit apoi să ajungă la maturitate a fost cea mai mică din ultimii ani şapte ani. După producţiile record din 2018 şi 2017 (1,67 milioane tone, respectiv 1,61 milioane tone), anul trecut am obţinut numai 685,7 mii tone rapiţă, cu 57% mai puţin decât în 2018.

Concurență acută între biodisel şi combustibilii convenționali

Preţul petrolului a înregistrat cea mai mare cădere din istorie, iar în martie a scăzut cu circa 55%. A scăzut dramatic consumului de carburanţi la nivel mondial datorită pandemiei coronavirus, iar presiuni suplimentare au fost generate de incapacitatea OPEC şi a Rusiei de a extinde acordul de limitare a producţiei de petrol, aşa cum informează Reuters. Cotaţia petrolului a scăzut luni, 30 martie, la 21,65 dolari/baril, cel mai redus nivel atins din anul 2002. Acum, o uşoară redresare a preţului petrolului (până la 30 dolari/baril) a avut loc ca urmare a anunţului preşedintelui Donald Trump privind o eventuală înţelegere a OPEC cu Rusia privind limitarea cotei de extracţie a petrolului.

Rapita_bioetanol_b

UE - importurile de rapiţă se apropie de 5 milioane tone

Ritmul importurilor UE de rapiță se menţine ridicat. Până la sfârșitul lunii martie, livrările acumulate de la începutul sezonului au fost de peste 4,9 milioane tone. Cei mai importanți furnizori sunt Canada şi Australia, de la care s-au importat în total 2,85 milioane tone rapiță, urmate de Ucraina.

În această toamnă, în Ucraina au fost semănate cu rapiţă 1,37 milioane hectare şi iarna blândă a permis "supravieţuirea" culturii pe cca. 1,3 milioane hectare, aşa cum apreciază statisticile optimiste ale Ministerului agriculturii din ţara vecină.

Şi Canada se aşteaptă la o producţie bună de rapiţă, deşi Agenția naţională de statistică (Statcan) anticipează o scădere de 2%, până la 8,3 milioane hectare a suprafeţei totale cultivată. Totuţi, randamentul mediu estimat este de 2,25 tone/ha, respectiv o producţie totală de 18,5 milioane tone. Statcan apreciază că exporturile canadiene de rapiţă vor fi sezonul următor de 9,5 milioane tone, cu 6% mai mari decât anul trecut trecut.

Vizualizat: 4797 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Sprijin de 100 MILIARDE EURO prin iniţiativa SURE

Sprijin de 100 MILIARDE EURO prin iniţiativa SURE

Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze toate resursele sale pentru a proteja vieţile şi mijloacele de trai ale locuitorilor statelor membre, în condiţiile în care criza de coronavirus continuă să devasteze economiile europene.

APROBAT de Guvern: AJUTOR de STAT MAI MIC pentru CRESCĂTORII de ANIMALE!

APROBAT de Guvern: AJUTOR de STAT MAI MIC pentru CRESCĂTORII de ANIMALE!

BANI FERMIERI. Guvernul a aprobat, în şedinţa din 2 aprilie 2020, suma necesară plăţii ajutoarelor de stat pentru menţinerea Registrelor Genealogice şi efectuarea COP pentru bovine, bubaline, porcine, ovine şi caprine.

Puiu Ilisei: SUNTEM ai NIMĂNUI! VIN TIRURILE cu CARNE DE PUI din FOCARE CONFIRMATE cu GRIPĂ AVIARĂ!

Puiu Ilisei: SUNTEM ai NIMĂNUI! VIN TIRURILE cu CARNE DE PUI din FOCARE CONFIRMATE cu GRIPĂ AVIARĂ!

CRIZĂ CORONAVIRUS. Piaţa românească este copleşită de cantităţi uriaşe de carne din import, se plâng producătorii români, care rămân cu marfa nevândută.

Noi standarde privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente

Noi standarde privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente

La aproape doi ani de la adoptarea actului normativ de către Comisia Europeană, începând cu 1 aprilie 2020 au intrat în vigoare noile norme privind etichetarea originii ingredientelor primare din alimente.

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

EIA (Energy Information Administration), agenţia Departmentului pentru energie care aministrează informațile energetice ale SUA se așteaptă ca producția de biocombustibili să crească în continuare, dar într-un ritm relativ lent, în perioada 2020-2050, în conformitate cu actualele perspective energetice. Producția de etanol, care reprezintă mai mult de 90% din totalul biocombustibilului consumat, este de o importanță vitală pentru agricultura din SUA, deoarece pentru producţia aceastuia se utilizează mai mult de o treime (34,5%) din producția totală de porumb a Statelor Unite.

Exportul de soia din Brazilia accelerează în martie

Exportul de soia din Brazilia accelerează în martie

Brazilia a livrat 7,18 milioane tone soia în primele trei săptămâni ale lunii martie, în creștere cu 102% faţă de luna precedentă, conform raportului Departamentul de comerț exterior brazilian. În ciuda Acordului comercial „Faza 1” dintre SUA și China (semnat în 15 ianuarie), procesatorii chinezi preferă încă soia braziliană care este la un preţ mai competitiv decât cea din Statele Unite şi care le asigură o marje de profit mai bună.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii