COOPERAȚIA LA 31 DECEMBRIE 1938! În documentările noastre din localitatea Novaci am avut ocazia să ne facem o imagine a proprietății obștești. Din discuțiile cu Gheorghe Fîrlan, președintele Obștei Banca -Gilortul și a Obștii Rădeiu (peste 2.500 ha de gol alpin și fond forestier pe raza județelor Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba), am identificat principalele probleme care le afectează activitățile.
Am reținut și câteva chestiuni aproape anecdotice despre care vă vom relata atât în numerele speciale ale revistei Ferma dar și în monografia inedită care se va edita la finalul acțiunii „Viitor pentru sate” care se derulează, în continuare, în zona montană a județelor Gorj și Vâlcea. Azi, 28 iunie, echipele noastre vor fi în localitatea Vaideeni din județul Vâlcea.
Gheorghe Fîrlan
Dar, așa cum spuneam în titlu, într-o broșură a Băncii Populare – Gilortul, am găsit o pagină care ar trebui să vă dea de gândit. La finele anului 1938, în România, existau 4.500 de bănci populare (cu 975.000 membri) cu un „capital social vărsat deplin” în valoare de 1.854 milioane lei dar și cu fonduri de rezervă de 2 miliarde lei, iar la capitolul împrumuturi acordate țăranilor nivelul era de 4.311 milioane lei.
Cât privea sectorul Cooperativelor de Producției și Consum, se poate vedea că înainte de intrarea în al doilea război mondial românii constituiseră 1.450 de asemenea cooperative cu 150.000 membri. Sunt și cifre de genul a 142 mil lei capital social vărsat deplin dar și mărfuri date către țărani pe credit în valoare de 240 mil lei. Chiar și fondul forestier avea forme de organizare cooperatiste în număr de 250 cu 30.000 membri. Deci, cooperativa nu e o invenție comunistă ci doar modul de a cooperativiza țăranii cu forța!
Echipa Ferma vă va ține la curent cu acțiunile desfășurate sub egida „Viitor la sate” și suntem pregătiți să mergem mai departe în demersurile noastre. Asta dacă voi, fermierii, principalii noștri cititori cărora de adresăm, veți găsi demersul nostru necesar!