Caracteristici meteorologice. Regimul termic al aerului din acest interval va fi în general normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 8...22°C, limite apropiate de normele climatologice, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 14...27°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între 2...17°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute (-4...1°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiții de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 13...24°C, favorabile continuării însămânţărilor de toamnă şi desfăşurării fazelor de germinare-răsărire la culturile semănate până la această dată.
Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din nord-vestul Banatului, unde aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menţinerii deficitelor accentuate de umiditate în sol, procesele de maturare la culturile agricole vor fi în continuare stânjenite, semnalându-se forţări stadiale, ştiuleţi subdimensionaţi şi boabe şiştave la porumb, fructe mici şi deshidratate la pomii fructiferi şi viţa de vie. De asemenea, la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent, ritmurile de creştere şi dezvoltare (germinare, răsărire, înfrunzire) vor fi încetinite.
La floarea-soarelui se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Cultura de porumb va parcurge predominant maturitatea deplină (70-100%), continuându-se totodată recoltarea, la nivelul întregii ţări.
În centrul şi estul ţării, sfecla de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină. Cartoful va înregistra uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea, la soiurile semitardive şi tardive.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua fazele de coacere a rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor.
Din punct de vedere fenologic, rapiţa şi orzul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de germinare și răsărire, precum și apariţia primelor frunze. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc), se vor efectua în condiţii relativ bune.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe suprafețele cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
Sursa: ANM