Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu mai ridicat decât în mod normal, în aproape toate regiunile agricole.Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 17...28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C, la scara întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 24...33°C, în majoritatea zonelor de cultură.Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9...23°C, în cea mai mare parte a țării.
Instabilitatea atmosferică va fi în continuare accentuată și se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, iar local vor fi condiții de producere a grindinei. De asemenea, cantitățile de apă prognozate vor depăşi local 25-30 l/mp şi izolat, 40-50 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, Banat și Moldova, nordul, vestul, sudul, centrul, izolat în estul Munteniei. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a Dobrogei, local în centrul, nord-estul, estul, sudul și sud-estul Moldovei, nordul și nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul și sud-estul Munteniei, izolat sudul Olteniei.
În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Transilvania, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului și Moldovei, izolat în centrul și sud-vestul Dobrogei. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în sudul și sud-estul Moldovei, estul și nord-estul Munteniei, izolat în nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul termic favorabil al aerului va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prășitoare, creșterea și dezvoltarea vegetativă se vor desfășura în condiții bune în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile de primăvară efectuate în epoca optimă, starea de vegetație se va menține bună și medie, respectiv medie și slabă în cele întârziate fenologic, precum și pe terenurile cu deficite de apă în sol.
La culturile de orz și grâu de toamnă vor predomina fazele de înflorire, maturitate în lapte și ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol. În sudul și sud-estul țării se va semnala maturitatea deplină (10-70%), totodată fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare la orzul de toamnă.
Rapița își va definitiva formarea silicvelor (100%), continuându-se totodată creșterea boabelor în silicve și maturitatea deplină (10-100%). Local, în jumătatea de sud a țării va fi posibilă declanșarea recoltării.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui își va continua apariția primei perechi de frunze adevărate (40-100%) și înfrunzirea (11-21 frunze), precum și apariția capitulului (10-40%), în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Cultura de porumb se va afla la creșterea frunzei a treia (10-100%) și înfrunzire (8-16 frunze), la nivelul întregii țări.
Sfecla de zahăr va înregistra formarea rozetei de frunze și alungirea axei hipocotile (20-100%), iar cartoful va parcurge creșterea lăstarilor laterali, tuberizarea și înflorirea (10-100%), în majoritatea plantațiilor.
La speciile de sâmburoase timpurii (cireș, cais, vișin) aflate în faza de maturitate tehnologică se va continua recoltarea, iar la piersic și prun se vor semnala creșterea fructelor/lăstarilor și înfrunzirea. La semințoase (măr, păr, gutui) se vor semnala formarea și dezvoltarea rodului, creșterea lăstarilor și înfrunzirea.
Vița de vie va parcurge înfrunzirea, creșterea lăstarilor și înflorirea în cea mai mare parte a podgoriilor, iar soiurile timpurii de masă, formarea și creșterea boabelor. Lucrările agricole de sezon (fertilizări, erbicidări, prașile manuale/mecanice, tratamente
fito-sanitare, etc.) se vor putea efectua îndeosebi pe suprafețele unde umiditatea solului va permite intrarea utilajelor în câmp, precum și în zilele fără precipitații.
Recomandări de specialitate:
Administrarea îngrășămintelor chimice la prășitoare;
Combaterea buruienilor (erbicidări, prașile mecanice/manuale);
Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp;
Efectuarea tratamentelor chimice împotriva bolilor și dăunătorilor în plantațiile pomi-viticole;
Aplicarea irigațiilor pe suprafețele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.