PROGNOZĂ PUBLICATĂ ASTĂZI DE ANM! Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4...18°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va situa între 8...22°C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -1...13°C, în toate zonele de cultură.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori în general favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânţării culturilor din prima urgență (lucernă, mazăre, borceag, etc.), precum și a speciilor de primăvară (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr și cartof), îndeosebi în zonele de câmpie.
Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toate regiunile agricole.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, la nivelul întregii țări.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul termic din aer mai ridicat decât în mod obişnuit va determina reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi speciile pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, exceptând depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde procesele vegetative se vor desfăşura lent şi temporar. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Culturile de orz şi grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrunzire şi înfrăţire (20-100%), plantele având în medie 1-3 fraţi. În semănăturile efectuate după 20 octombrie 2017 se va semnala răsărirea, formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar.
În majoritatea plantaţiilor, la speciile timpurii de sâmburoase se va înregistra umflarea mugurilor de rod, iar la seminţoase se va menţine stadiul de repaus biologic. La viţa de vie, local se va putea declanşa faza de „plâns” în aproape toată ţara, iar în zonele nordice şi centrale se va înregistra în continuare starea de repaus vegetativ.
Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie, etc.) se vor efectua în general în bune condiții, acestea fiind sistate temporar în zilele cu precipitaţii.
RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE
Declanşarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă, în special pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate;
Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
Lucrări de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie