Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 26 Noiembrie – 02 Decembrie 2019

Publicat: 25 noiembrie 2019 - 20:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0...10°C în primele zile, limite apropiate de mediile multianuale şi 2...14°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va situa între 3...17°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3...11°C la nivelul întregii ţări, izolat producându-se brumă și îngheț superficial la sol.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, în zonele joase și de luncă se vor menţine condiții de producere a ceții, izolat asociată cu burniță.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a țării. Rezerva de apă din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Crișanei, local vestul, centrul, estul și sudul Moldovei, vestul, nordul și centrul Munteniei, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, nord-estul și nord-vestul Banatului, nordul Maramureșului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul agricol, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi uşor mai lente. Totodată, condiţiile
agrometeorologice vor favoriza procesele de călire şi adaptare la condiţiile de iernare ale speciilor de toamnă şi pomi-viticole, în majoritatea zonelor de cultură.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) îşi vor definitiva germinarea (80-100%), continuându-se totodată răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, cele mai avansate fenologic fiind culturile aflate în faza de înfrăţire (10-100%).

Cultura de rapiţă, funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice îşi va continua răsărirea (60-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (7-14 frunze), la nivelul întregi  ţări.

Speciile pomicole vor parcurge procesele de coacere a lemnului şi cădere fiziologică a frunzelor, în majoritatea plantaţiilor.

La viţa de vie se vor înregistra fazele de maturare a coardelor, îngălbenire şi cădere a frunzelor, local fiind posibilă declanşarea stării de repaus vegetativ, îndeosebi în zonele deluroase. De asemenea, se vor putea efectua lucrările de protecţie împotriva îngheţului, respectiv muşuroitul, precum şi fertilizarea cu îngrăşăminte organice.

În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea lucrǎrilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arǎturilor adânci de toamnǎ, pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Administrarea îngraşǎmintelor minerale complexe în culturile de toamnǎ semănate în epoca optimă;
• Efectuarea lucrǎrilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 1619 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Aspecte practice privind aplicarea tratamentelor fito-sanitare

Aspecte practice privind aplicarea tratamentelor fito-sanitare

Mizând pe interesul tot mai mare al fermierilor pentru demonstraţiile pratice, Ovidiu Ranta şi colegii săi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au venit anul acesta la Agraria cu proiectul TOPPS, ce urmăreşte instruirea operatorilor pentru utilizarea în siguranţă a produselor de protecţie a plantelor, reducerea poluării şi protecţia apelor la aplicarea tratamentelor fito-sanitare.

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii