Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 12 MARTIE -16 MARTIE 2018!

Publicat: 11 martie 2018 - 19:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VINE PRIMĂVARA! Meteorologii anunță vreme mai caldă decât este normal pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor urca, în această săptămână, până la 19°C. Administrația Națională de Meteorologie ne-a comunicat prognoza agrometeorologică pentru 12 martie - 16 martie 2018.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, la nivelul întregii țări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 3...15°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 8…19°C, pe aproape întreg teritoriul.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între -2...10°C în toate regiunile agricole, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț superficial la sol.

Se prognozează precipitații sub formă de ploaie, în cea mai mare parte a țării. Totodată, acestea pot avea local caracter de aversă, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului și de descărcări electrice. De asemenea, sunt posibile cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, în special în regiunile sudice și în jumătatea estică a țării.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Izolat în nordul și nord-estul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

La culturile de câmp, pe fondul temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, va fi posibilă reluarea treptată a proceselor de creştere şi dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie. De asemenea, în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei se va menţine starea de repaus biologic. Pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge înfrunzirea şi înfrăţirea (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (20-100%).

Cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabă.

În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala repausul vegetativ. Izolat, pe terenurile cu expoziţie sudică, la speciile timpurii de sâmburoase va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod.

Lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitații.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor de orz, grâu şi rapiţă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie.
Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă.
Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) în vii şi livezi.

Sursa: ANM

Vizualizat: 1974 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Adevăr crunt...

Adevăr crunt...
Undeva în casă există un loc ascuns, unde cheile, telecomanda şi ciorapii pleacă să-şi dea ultima suflare! Detalii