ESTIMǍRI PRIVIND EVOLUŢIA CONDIŢIILOR AGROMETEOROLOGICE ÎN LUNA MARTIE 2018. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) ne-a transmis prognoza agrometeo pentru luna martie.
Caracteristici termice şi hidrice
Pe parcursul lunii martie 2018 va predomina o vreme în general normală în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele sudice şi sud-estice, regimul termic al aerului se va situa peste mediile multianuale lunare.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de precipitaţii excedentare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la data de 31 martie 2018, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra izolat în estul și sud-estul teritoriului.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamna, procesele de creştere si dezvoltare se vor desfăşura pe ansamblu normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării. Totodată, în depresiunile din Transilvania şi nordul Moldovei, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent, iar în zilele cele mai reci, izolat vor fi posibile stagnări temporare.
Orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semanatului şi agrotehnica aplicată se vor afla în fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire. Culturile înfiinţate în epoca optimă vor prezenta o stare de vegetaţie în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile înfiinţate tardiv.
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă îşi va continua dezvoltarea aparatului foliar, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge starea de repaus vegetativ, în aproape toată ţara. De asemenea, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod.
Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) se vor desfăşura în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaboreazǎ cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimǎri sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la cele pomi-viticole;
Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
Efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare);
Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă.
Director General ANM,
Dr. Elena MATEESCU