Prima fabrică de procesare a cânepii se deschide în județul Alba în această lună. Investiția este de aproximativ 5 milioane de euro și va fi realizată de compania olandeză HempFlax.
Cultivarea cânepii este o activitate cu tradiție în țara noastră, înainte de anul 1989 România fiind al patrulea exportator mondial de cânepă. În prezent, cultivatorii de cânepă care îndeplinesc anumite condiții pot obține subvenții cuprinse între 194 și 239 de euro pe hectar. HempFlax susține dezvoltarea agriculturii pe acest segment, achiziționând materie primă (tulpini de cânepă) pentru procesare de la fermierii români, explică Oana Suciu, director general companie.
Fibra de cânepă constituie o materie primă inepuizabilă, durabilă și regenerabilă anual pentru materiale industriale reciclable. De asemenea, este una dintre cele mai puternice fibre cunoscute și una dintre cele mai profitabile culturi, planta putând fi folosită în procent de 100%. În plus, produsele rezultate sunt ecologice și biodegradabile.
Foarte important este faptul că soiurile de cânepă ce pot fi cultivate în România au aplicații în diverse industrii. Fibrele de cânepă sunt utilizate în obținerea hârtiei și în industria izolațiilor, în fabricarea profilelor de uși în industria auto, având și aplicații în industria textilelor. Puzderia sau lemnul de cânepă este folosit în industria construcțiilor în amestec cu var hidratat pentru obținerea unei zidării izolante potrivită atât pentru case, cât și pentru clădiri industriale, fiind înlocuitorul cărămidei tradiționale și al betonului.
Procesul de cultivare a cânepii este natural și prietenos cu mediul. Se realizează fără pesticide, insecticide sau fungicide. După culegerea culturii de cânepă, tulpinile sunt lăsate pe câmp pentru a se separa fibrele de partea lemnoasă a tulpinii. Semințele de cânepă recoltate sunt condiționate și valorificate în industria alimentară, iar frunzele sunt uscate și folosite pentru amestecuri de ceai, dar și pentru extracția uleiului bogat în CBD, utilizat în compoziția unor suplimente nutritive sau dermato-cosmetice.
Cânepa se cultivă pe baza unei autorizații eliberată de Ministerul Agriculturii. Pot fi cultivate soiurile care sunt certificate și care au un conținut de THC sub 0.2%. Soiurile de cânepă monoică Jubileu, Dacia, Diana, Zenit și Denise sunt soiuri românești, dezvoltate de Institutul de la Secuieni.