VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.
În această perioadă, APIA se află în plină verificare a fermelor care au solicitat subvenții pentru terenurile agricole sau pentru animale și plăți compensatorii pe măsurile de dezvoltare rurală, aferente acestui an.
APIA efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligaţii specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor.
Eșantionul de control extras din baza de date APIA conține un număr total de 56.493 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
⦁ pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.
Suprafaţa totală controlată este de 1.576.877 ha, respectiv:
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.
Setul de documente pe care trebuie să-l dețină fermierii și care trebuie prezentat inspectorilor APIA cuprinde: Registrul fermierului sau Registrul exploatației în care aveți rubricile: parcela, blocul fizic, suprafața (ha), cultura, arat, pregătire, fertilizat (data, îngrășământ, cantitatea/ha), tratament (data, substanța,doza), semănat (data, hibrid,cantitatea/ha), lucrări de întreținere, recoltat, producție kg/ha. Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor și Planul de fertilizare.
Cantitatea de azot să nu depășească 170 kg azot/ha.
Pe lângă aceste documente, fermierii care au angajamente pentru măsura de agro-mediu și climă, Măsura 10, PNDR 2020, care beneficiază de plățile compensatorii, trebuie să dețină borderoul evidență cu îngrășămintele organice distribuite în afara fermei și caietele de agro-mediu pentru fiecare pachet pentru care au angajamente încheiate. Fermierii au obligația de a completa caietul de agromediu pe toată durata angajamentului, 5 ani, și de a respecta cerințele minime pe toată suprafața exploatației. Caietul se actualizează cu date reale.
Evidența activităților agricole relevante pentru implementarea M.10, desfășurate la nivelul fermei sau al parcelei aflate sub angajament, se realizează prin completarea caietului de agro-mediu de către beneficiari, pentru fiecare an de angajament.
Caietele trebuie completate și păstrate pe toată perioada de desfășurare a angajamentului, conform legislației în vigoare, dar și ulterior, în perioada de monitorizare de 3 ani, pentru verificarea acestora de către inspectorii APIA şi ai altor organisme de control abilitate, în cazul efectuării unui control.
Modelele de caiet de agro-mediu, însoțite de instrucțiuni de completare, adaptate pentru cerințele specifice ale fiecărui pachet, se regăsesc în Anexa nr. 1 a GHIDULUI INFORMATIV pentru beneficiarii Măsurii 10 - agro-mediu şi climă din PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ (PNDR) 2014 - 2020. Formatul acestor caiete este unul orientativ, fermierii putând să-și elaboreze propriul tip de caiet, însă acesta trebuie să cuprindă toate informațiile relevante angajamentului asumat.
Modelele caietelor de agro-mediu, însoțite de instrucțiunile de completare sunt postate pe site-ul APIA, în secţiunea „Materiale informative, campania 2020” (www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare).
Verificările APIA în teren la fermele care au solicitat subvenții se încheie pe data de 15 octombrie 2020.