Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a dat publicităţii previziunile pe termen lung pentru sectorul agricol. Raportul face referire la produsele agricole de bază şi la profitabilitatea producţiilor agricole şi valoare comerţului internaţional în următorii 10 ani.
Estimările SUA pe termen lung pentru produsele agricole de bază sunt pozitive privind cererea şi schimburile comerciale pentru toate produsele agricole. În condiţiile actuale, populaţia mondială şi PIB-ul global sunt prognozate să crească în mod constant în anii viitori. Ca urmare, şi indicatorii urmăriţi în prognoza USDA sunt utili pentru a anticipa evoluţiile comerciale în următorul deceniu, evoluţii care vor avea un impact direct sau indirect şi asupra sectorului agricol din România.
Indicatorii cheie evaluaţi
Una dintre ipotezele cheie în aceste proiecţii este o rată medie de creştere a populaţiei mondiale de 1% pe an, între 2015 şi 2024 (în scădere faţă de rata anuală de 1,2% între 2001 şi 2010). În statele dezvoltate, rata anuală medie de creştere a populaţiei este estimată la 0,4%. Africa Sub-Sahariană, de exemplu, se estimează că va avea cea mai mare rată medie de creştere (2,3% pe an) în următorii 10 ani.
Produsul intern brut global (PIB) se estimează că va creşte cu o rată medie anuală de aproximativ 3,5%. Cea mai puternică creştere este anticipată în ţările în curs de dezvoltare (5,5% pe an). Economiile dezvoltate ar putea creşte cu o medie anuală de 2,1% în 2015-2024. O evoluţie deosebit de lentă este anticipată în Europa (1,9%) şi în Japonia (0,9%).
Combinaţia dintre creşterea populaţiei şi creşterea economică puternică în ţările în curs de dezvoltare va afecta atât producţia agricolă, cât şi cererea de alimente. Odată cu majorarea veniturilor în ţările în curs de dezvoltare, cererea pentru produsele din carne şi lactatele, precum şi pentru alimentele procesate va fi tot mai mare. În creştere va fi şi volumul comerţului mondial cu produse agricole.
Detalii privind evoluţia pieţei agricole internaţionale găsiţi în revista Ferma, ediţia 1- 15 martie 2015!