CIOBANII AU ÎNGROPAT PIEILE DE MIEL! După sacrificarea mieilor, mulți dintre crescătorii de ovine din România au îngropat pieile de miel. Pieile costă în România 2 lei bucata în timp ce în Londra se vând cu 150 de lire bucata, susține PRO TV. Din păcate, în România nu mai există tăbăcării, centre de colectare, iar oierii nu au unde să vândă pieile mieilor la un preț bun.
Au trecut sărbătorile pascale, iar pe lângă stânele de oi au rămas grămezi uriaşe de piei de miel. Potrivit PRO TV, ciobanii din România ar fi nevoiţi să le îngroape, pentru că ţara noastră nu mai are centre de colectare, nici tăbăcării, iar marile fabrici de încălţăminte şi pielărie au falimentat.
Un fermier din judeţul Braşov are peste 1000 de miei şi regretă vremurile când vindea la preţ foarte bun şi pieile. Am lăsat pieile aicea să mănânce câinii cât or mânca, apoi adun ce rămâne, sap o groapă şi le îngrop. Ce să fac?! N-am ce face cu ele! Nu le ia nimeni! Spune Constantin Secelean, crescător de ovine.
Până acum şapte - opt ani, erau plătite bine, era 20 de lei o piele de miel, în banii de atunci erau bani. Acum e 2 lei, spune oierul Florin Dragomir.
Anul trecut am băgat 150 de lei în sare, că a promis cineva că le ia şi nu le-a mai luat, le-am aruncat. Anul ăsta nici nu le-am mai dat sare, le-am aruncat direct, este supărat fermierul Iancu Cojan.
Fabricile vestite de pielărie și marochinărie din Orăştie, Agnita, Sibiu, Cluj, Timişoara, de unde plecau la export poşete, pantofi sau cojoace, au dispărut. Cele câteva ateliere rămase prin ţară nu pot să preia uriaşa cantitate de piei produsă de fermieri.
Preţuri la pieile de miel începând de la 2-3 lei, în funcţie de calitate şi bovina la kilogram, de la 3 lei, 4 lei, 5 lei... Declară Dimeci Bogdan, angajatul unei tăbăcării.
Cât valorează o piele de miel la Londra? Prețul este uriaș și toți crescătorii de ovine și-ar dori să vândă pieile de miel în Anglia.
Sunt 150 de lire bucata. Aoleu, păi 150 de lire nu costă o oaie în România! Şi atunci mi s-a aprins beculeţul şi am zis că o să pregătim noi pentru viitor şi ei ne ajută cu distribuţia pe extern în zona Londra, spune crescătorul de ovine George Cățean.
În Marea Britanie, blănurile naturale sunt folosite pentru decorurile interioare, pentru localuri, restaurante sau case.
Sursa: PRO TV