Adama
Vinasa Rompak

PREȘEDINTELE COLEGIULUI MEDICILOR VETERINARI SUCEAVA: ROMÂNIA STĂ PE UN BUTOI DE PULBERE!

Publicat: 09 august 2018 - 14:30
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NE ÎNDREPTĂM REPEDE ȘI SIGUR SPRE DEZASTRU! Din punct de vedere epidemiologic, România este descoperită total! Autoritatea Națională Saniară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu colaborează cu medicii veterinari de liberă practică din teritoriu. Nu este supravegheat teritoriul! Din pricina asta, au explodat focarele de pestă porcină africană, acuză dr. Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, fost director DSVSA Suceava.

Din punct de vedere epidemiologic, România este descoperită total! Medicii veterinari de liberă practică, cei care supraveghează teritoriul, sunt în faliment, iar Autoritatea (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r.) nu are nicio colaborare cu noi. Deloc!

În 50 de ani de activitate am trecut prin multe boli și epizootii care au fost în România. Am fost șeful la Comandamentul de febră aftoasă la Giurgiu-Ruse, unde am răspuns de traficul naval, rutier și terestru. Acuma, în România, dacă medicii de liberă practică sut neglijați total, suntem în pragul falimentului, programul strategic pe care noi îl efectuăm este făcut la cheremul autorităților de la nivel central. Nu suntem chemați, nu s-a făcut inspecție și supravegherea în teritoriu este zero!

Animalele nu sunt identificate, sunt animale care există scriptic, dar faptic nu. Solicităm o întrevedere directă între autoritățile statului, ANSVSA, Guvern și medicii veterinari de liberă practică, altfel România devine un butoi de pulbere. Stă deja pe un butoi de pulbere. Noi am combătut focare, cât am fost director, am avut focar de gripă aviară, păi, trebuie consultați profesioniștii, domle, nu ăsta care nu a lucrat nicio zi în teren. Ce face Consiliul Științific? Nu este consultat!

Medicii veterinari de liberă practică, nu! Trebuie oameni care au trecut prin astfel de focare. Rețineți un lucru, avem 4.000 de unități administrativ teritoriale în România, acolo sunt medici veterinari de liberă practică. Un medic veterinar de liberă practică la o circă, pe un an de zile, ia  salariu de până la 7000-8000 de lei. În luna august, jumătate din ei nu mai au cu ce-și plăti dările la stat. Iar noi nu suntem întrebați, mai mult, nu putem acționa întrucât în programul strategic noi nu avem contract pentru supravegherea teritoriului și atunci, gândiți-vă, că noi suntem cei care stăm în mijlocul oamenilor, care știm, de fapt, ce se întâmplă, și nu se cooperează, declară dr. Petrea Dulgheru, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Alarmant! Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Suceava dezvăluie că în teritoriu medicii veterinari de circumscripție care cunosc bine situația animalelor din gospodării și ferme, care ar putea supraveghea teritoriu și ar putea acționa pentru limitarea extinderii virusului PPA, de fapt, nu sunt angrenați în această operațiune.

Mesajul meu este: medicina veterinară este o problemă de siguranță națională și se va vedea. Epidemiologia României din punct de vedere sanitar veterinar este în aer. Noi trebuie să acționăm ca un corp unitar și Autoritatea, ca structură a statului, trebuie să aibă o colaborare perfectă, să fie ascultată și să-i asculte pe cei care-i fac prestările de servicii. Activitatea sanitar-veterinară adevărată o fac medicii de liberă practică. Autoritatea doar îi controlează. porci-in-caruta_bOare noi considerăm că mâine ne vom ocupa numai de uciderea porcilor?! Dar cei care-i tratează și-i salvează, ce facem cu ei, cu medicii veterinari de liberă practică?! Nu există colaborare deoarece președintele ANSVSA nu dorește acest lucru și atunci noi suntem dați deoparte. Consider că trebuie de urgență să ne întâlnim! Pesta porcină africană, pentru a fi stăpânită și eradicată, medicina veterinară trebuie să fie un corp comun. Nu doar structura statului care aplică legile, iar medicii de liberă practică să fie băgați în faliment și să nu supravegheze teritoriul, avertizează dr. Dulgheru.  

Dr. Dulgheru susține că este prost gestionată criza pestei porcine africane și din pricina asta focarele de virus PPA au explodat, pur și simplu, în toată țara.

Nu se iau măsuri ferme. Pentru a gestiona această boală, trebuie să fie așa Autoritatea Sanitară Veterinară terbuie să aibă oameni competenți. Ce înseamnă oameni competenți? Un director DSV sau un șef de serviciu nu poate să fie un om care nu a lucrat o zi în epizootologie și în teritoriu. Doi, Ministerul Administrației și Internelor trebuie să acționeze, Prefecturile trebuie să pună umărul, Ministerul Mediului, Garda Forestieră, toate structurile statului. ANSVSA ce face? Workshop-uri și planuri de măsuri și rămân în faza aia. Rezultatul activității sanitare veterinare pe teritoriul unui stat nu este numărul de hârtii, ci este activitatea în teren.

Activitatea în teren, pe România, nu este acoperită! Oamenii din teren nu sunt ascultați. Vorbesc numai birocrații de la București în timp ce teritoriul este total descoperit. Păi, ăștia închid ogoarele și circulația animalelor se face în jurul ogoarelor. Vin porci mistreți din toată Europa, circulă în toată România. Trebuie filtre, cu Poliție, cu Jandarmerie. Pe urmă, în mediul silvatic, rezervorul de virus PPA este mediul silvatic, la mistreți.

S-a înmulțit numărul de mistreți și s-a înmulțit și numărul carnivorelor sălbatice, lup și urs. Un lup care a mâncat dintr-un mistreț poate să ducă 100 de kilometri boala. Solicit declanșarea de urgență a vânătorii de mistreți. Nu uciderea tuturor vietăților că asta este o aberație. Reducerea mistreților și a carnivorelor sălbatice până la numărul optim și atunci putem să stăpânim pesta porcină. Ministerul Agriculturii stăpânește prin vorbe, nu prin fapte. Ai o armată de medici veterinari în teritoriu, nu-i plătești, și ei pleacă, își caută alte resurse, teritoriul rămâne descoperit și situația va fi dramatică în viitorspunePetrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, fost director DSVSA Suceava, exclusiv pentru AGROINFO.

Medicul veterinar, în vârstă de 66 de ani, are în spate o experiență vastă și știe cum se întâmplă în teritoriu. Autoritățile ascund că nu au niciun fel de colaborare cu medicii veterinari de liberă practică din teritoriu în lupta împotriva virusului PPA că totul, de fapt, ar fi cam scăpat de sub control.

Noi suntem cei care salvăm animalele, noi suntem cei care supraveghem teritoriul și raportăm. Ce se întâmplă? Oamenii nu mai anunță moartea animalelor, dacă i-a murit porcul, dar eu, dacă sunt medic veterinar de circă știu: măi, la ăla i-a murit porcul. Tu ești la București, nu știi ce e la Suceava și te trezești deodată că-ți apar sute de focare deodată. Dacă plătești medicii de liberă practică și ei supraveghează teritoriul atunci s-ar reduce numărul de focare și nu ai avea explozia aceasta.

Vizualizat: 17835 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Adrian j
|
08. 12, 2018. Sunday 01:59
Este de admirat că mai avem așa oameni care spun adevărul în fata ! Trebuie sa fim uniți și să luptăm pentru ceea ce a mai rămas din profesia de medic veterinar.
3.
Adrian J
|
08. 11, 2018. Saturday 12:11
Este de admirat ca avem pe cineva care spune adevarul in fata fara nici o retinere. Trebuie sa fim uniti si sa dam dovada ca ne pasa de profesia de medic veterinar.
2.
Sonia
|
08. 10, 2018. Friday 16:21
Are perfecta dreptate! Este o bataie de joc fata de cei care trateaza si intra aproape zilnic in curtile/casele lor!!!
1.
Máté
|
08. 10, 2018. Friday 07:29
Si ce se va face cu sursa principala de raspandire a bolii, care este omul?! Tot se dá vina pe animalele salbatice ca sa fie o scuza sa se poata omori o gramada din ei. Oamenii care fac tot sa-si scape porcii prin orice metoda, sa nu ramana fara carnati de Craciun, care-si tin cárné infectata si congrlata,-cu aiba ce se intampla?! Ucideti tot ce misca in paduri, asta este solutia!
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii