Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PREȘEDINTELE COLEGIULUI MEDICILOR VETERINARI SUCEAVA: ROMÂNIA STĂ PE UN BUTOI DE PULBERE!

Publicat: 09 august 2018 - 14:30
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

NE ÎNDREPTĂM REPEDE ȘI SIGUR SPRE DEZASTRU! Din punct de vedere epidemiologic, România este descoperită total! Autoritatea Națională Saniară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu colaborează cu medicii veterinari de liberă practică din teritoriu. Nu este supravegheat teritoriul! Din pricina asta, au explodat focarele de pestă porcină africană, acuză dr. Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, fost director DSVSA Suceava.

Din punct de vedere epidemiologic, România este descoperită total! Medicii veterinari de liberă practică, cei care supraveghează teritoriul, sunt în faliment, iar Autoritatea (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r.) nu are nicio colaborare cu noi. Deloc!

În 50 de ani de activitate am trecut prin multe boli și epizootii care au fost în România. Am fost șeful la Comandamentul de febră aftoasă la Giurgiu-Ruse, unde am răspuns de traficul naval, rutier și terestru. Acuma, în România, dacă medicii de liberă practică sut neglijați total, suntem în pragul falimentului, programul strategic pe care noi îl efectuăm este făcut la cheremul autorităților de la nivel central. Nu suntem chemați, nu s-a făcut inspecție și supravegherea în teritoriu este zero!

Animalele nu sunt identificate, sunt animale care există scriptic, dar faptic nu. Solicităm o întrevedere directă între autoritățile statului, ANSVSA, Guvern și medicii veterinari de liberă practică, altfel România devine un butoi de pulbere. Stă deja pe un butoi de pulbere. Noi am combătut focare, cât am fost director, am avut focar de gripă aviară, păi, trebuie consultați profesioniștii, domle, nu ăsta care nu a lucrat nicio zi în teren. Ce face Consiliul Științific? Nu este consultat!

Medicii veterinari de liberă practică, nu! Trebuie oameni care au trecut prin astfel de focare. Rețineți un lucru, avem 4.000 de unități administrativ teritoriale în România, acolo sunt medici veterinari de liberă practică. Un medic veterinar de liberă practică la o circă, pe un an de zile, ia  salariu de până la 7000-8000 de lei. În luna august, jumătate din ei nu mai au cu ce-și plăti dările la stat. Iar noi nu suntem întrebați, mai mult, nu putem acționa întrucât în programul strategic noi nu avem contract pentru supravegherea teritoriului și atunci, gândiți-vă, că noi suntem cei care stăm în mijlocul oamenilor, care știm, de fapt, ce se întâmplă, și nu se cooperează, declară dr. Petrea Dulgheru, în exclusivitate pentru AGROINFO.

Alarmant! Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Suceava dezvăluie că în teritoriu medicii veterinari de circumscripție care cunosc bine situația animalelor din gospodării și ferme, care ar putea supraveghea teritoriu și ar putea acționa pentru limitarea extinderii virusului PPA, de fapt, nu sunt angrenați în această operațiune.

Mesajul meu este: medicina veterinară este o problemă de siguranță națională și se va vedea. Epidemiologia României din punct de vedere sanitar veterinar este în aer. Noi trebuie să acționăm ca un corp unitar și Autoritatea, ca structură a statului, trebuie să aibă o colaborare perfectă, să fie ascultată și să-i asculte pe cei care-i fac prestările de servicii. Activitatea sanitar-veterinară adevărată o fac medicii de liberă practică. Autoritatea doar îi controlează. porci-in-caruta_bOare noi considerăm că mâine ne vom ocupa numai de uciderea porcilor?! Dar cei care-i tratează și-i salvează, ce facem cu ei, cu medicii veterinari de liberă practică?! Nu există colaborare deoarece președintele ANSVSA nu dorește acest lucru și atunci noi suntem dați deoparte. Consider că trebuie de urgență să ne întâlnim! Pesta porcină africană, pentru a fi stăpânită și eradicată, medicina veterinară trebuie să fie un corp comun. Nu doar structura statului care aplică legile, iar medicii de liberă practică să fie băgați în faliment și să nu supravegheze teritoriul, avertizează dr. Dulgheru.  

Dr. Dulgheru susține că este prost gestionată criza pestei porcine africane și din pricina asta focarele de virus PPA au explodat, pur și simplu, în toată țara.

Nu se iau măsuri ferme. Pentru a gestiona această boală, trebuie să fie așa Autoritatea Sanitară Veterinară terbuie să aibă oameni competenți. Ce înseamnă oameni competenți? Un director DSV sau un șef de serviciu nu poate să fie un om care nu a lucrat o zi în epizootologie și în teritoriu. Doi, Ministerul Administrației și Internelor trebuie să acționeze, Prefecturile trebuie să pună umărul, Ministerul Mediului, Garda Forestieră, toate structurile statului. ANSVSA ce face? Workshop-uri și planuri de măsuri și rămân în faza aia. Rezultatul activității sanitare veterinare pe teritoriul unui stat nu este numărul de hârtii, ci este activitatea în teren.

Activitatea în teren, pe România, nu este acoperită! Oamenii din teren nu sunt ascultați. Vorbesc numai birocrații de la București în timp ce teritoriul este total descoperit. Păi, ăștia închid ogoarele și circulația animalelor se face în jurul ogoarelor. Vin porci mistreți din toată Europa, circulă în toată România. Trebuie filtre, cu Poliție, cu Jandarmerie. Pe urmă, în mediul silvatic, rezervorul de virus PPA este mediul silvatic, la mistreți.

S-a înmulțit numărul de mistreți și s-a înmulțit și numărul carnivorelor sălbatice, lup și urs. Un lup care a mâncat dintr-un mistreț poate să ducă 100 de kilometri boala. Solicit declanșarea de urgență a vânătorii de mistreți. Nu uciderea tuturor vietăților că asta este o aberație. Reducerea mistreților și a carnivorelor sălbatice până la numărul optim și atunci putem să stăpânim pesta porcină. Ministerul Agriculturii stăpânește prin vorbe, nu prin fapte. Ai o armată de medici veterinari în teritoriu, nu-i plătești, și ei pleacă, își caută alte resurse, teritoriul rămâne descoperit și situația va fi dramatică în viitorspunePetrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, fost director DSVSA Suceava, exclusiv pentru AGROINFO.

Medicul veterinar, în vârstă de 66 de ani, are în spate o experiență vastă și știe cum se întâmplă în teritoriu. Autoritățile ascund că nu au niciun fel de colaborare cu medicii veterinari de liberă practică din teritoriu în lupta împotriva virusului PPA că totul, de fapt, ar fi cam scăpat de sub control.

Noi suntem cei care salvăm animalele, noi suntem cei care supraveghem teritoriul și raportăm. Ce se întâmplă? Oamenii nu mai anunță moartea animalelor, dacă i-a murit porcul, dar eu, dacă sunt medic veterinar de circă știu: măi, la ăla i-a murit porcul. Tu ești la București, nu știi ce e la Suceava și te trezești deodată că-ți apar sute de focare deodată. Dacă plătești medicii de liberă practică și ei supraveghează teritoriul atunci s-ar reduce numărul de focare și nu ai avea explozia aceasta.

Vizualizat: 17009 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

VESTE BUNĂ PENTRU MICII FERMIERI CARE NU REUȘESC SĂ-ȘI VÂNDĂ PRODUSELE!

30 noiembrie 2020 - 10:25

TERMEN LIMITĂ 7 DECEMBRIE 2020! Kaufland România își oferă spațiul din magazine pentru a găzdui producătorii locali mici de legume fructe care întâmpină dificultăți în comercializarea mărfii în această perioadă. Mai mult, Kaufland va face plățile către acești mici fermieri în termen de 3 zile, nu 7 zile cum era până acum. Termenul limită pentru micii fermieri români care vor să se înscrie la Kaufland este 7 decembrie 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

APROBATĂ DE GUVERN! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

29 noiembrie 2020 - 06:20

AJUTOR FERMIERI. Guvernul a aprobat în ședința din 27 noiembrie 2020 o ordonanță de urgență prin care este instituită o schemă de ajutor pe hectar în cuantum de 500 de euro/ha pentru viticultori. Subvenția a fost aprobată deja de Comisia Europeană, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va face plata către beneficiari până la data de 31 decembrie 2020.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
Adrian j
|
08. 12, 2018. Sunday 01:59
Este de admirat că mai avem așa oameni care spun adevărul în fata ! Trebuie sa fim uniți și să luptăm pentru ceea ce a mai rămas din profesia de medic veterinar.
3.
Adrian J
|
08. 11, 2018. Saturday 12:11
Este de admirat ca avem pe cineva care spune adevarul in fata fara nici o retinere. Trebuie sa fim uniti si sa dam dovada ca ne pasa de profesia de medic veterinar.
2.
Sonia
|
08. 10, 2018. Friday 16:21
Are perfecta dreptate! Este o bataie de joc fata de cei care trateaza si intra aproape zilnic in curtile/casele lor!!!
1.
Máté
|
08. 10, 2018. Friday 07:29
Si ce se va face cu sursa principala de raspandire a bolii, care este omul?! Tot se dá vina pe animalele salbatice ca sa fie o scuza sa se poata omori o gramada din ei. Oamenii care fac tot sa-si scape porcii prin orice metoda, sa nu ramana fara carnati de Craciun, care-si tin cárné infectata si congrlata,-cu aiba ce se intampla?! Ucideti tot ce misca in paduri, asta este solutia!
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii