Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PREMIERĂ ANZ: BANCA NAȚIONALĂ DE GENE pentru SALVAREA RASELOR!

Publicat: 02 iulie 2018 - 08:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REUȘITĂ! Agenția Națională pentru Zootehnie anunță că va organiza și va dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România. Astfel, vor fi salvate rase pe cale de dispariție. Pentru prima oară, ANZ a reușit criogenarea materialului seminal provenit de la armăsari valoroși.

Rezultatele obținute de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie în domeniul crioconservării materialului seminal de armăsar, la centrul de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, se vor canaliza în continuare pe două aspecte importante din punct de vedere zooeconomic:

- utilizarea activității de reproducție prin însămânțare artificială la rasele de cabaline crescute și exploatate în România, la care este admisă această tehnică;
- organizarea și dezvoltarea Băncii Naționale de Gene pentru cabaline.

În multe aspecte cabalinele de reproducere sunt comparabile cu industria producţiei zootehnice, dar spre deosebire de animalele de producție, alegerea pentru reproducere la cabaline se bazează pe caracteristicile de rasă ca fenotip sau sport de performanţă, armăsarii în general nu sunt selectați pe baza unor teste de fertilitate.

Utilizarea pe scară largă a materialului seminal congelat la specia cabaline, la nivel mondial creează oportunităţi pentru crescători, precum şi pentru proprietarii de armăsari.

Materialul seminal poate fi livrat în întreaga lume, astfel încât orice armăsar poate deveni disponibil oricât şi oricând.

În cadrul centrului de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, au fost amenajate un număr de 10 boxe pentru cazarea celor mai valoroși armăsari pepinieri, proveniți atât din Herghelia Națională, cât și din hergheliile private, în scopul utilizării programate a acestora la
colectarea, prelucrarea și crioconservarea materialului seminal.

De asemenea, au fost amenajate un număr de 12 boxe pentru cazarea iepelor, provenite din herghelia națională, din hergheliile particulare sau crescători interesați din marea creștere, în vederea însămânțării artificiale a acestora cu material seminal
congelat, provenit de la cei mai valoroși armăsari, din punct de vedere genetic.

Convenţia de biodiversitate (CBD), a fost negociată în cadrul programului de mediu al ONU în 1992, şi a fost ratificată de către Uniunea Europeană şi alte state europene. Cele trei obiective ale convenției de biodiversitate (CBD) sunt:

(1) conservarea diversităţii biologice;
(2) o utilizare durabilă a componentelor diversităţii biologice;
(3) corecte şi echitabile beneficii rezultate din utilizarea resurselor genetice.

Din punct de vedere genetic, importanţa conservării între şi în cadrul diversităţii genetice a raselor este recunoscută pe scară largă. Prin urmare, este necesar să se integreze pe deplin gestionarea corectă a variabilității genetice în reproducţie sau programele de ameliorare pe rase.

Materialul genetic crioconservat în băncile de gene poate fi folosit astfel:

(1) pentru a reconstrui o rasă în caz de dispariție;
(2) pentru a crea noi linii sau rase;
(3) ca un back-up rapid la modificarea şi/sau reorientarea programelor de selecţie;
(4) pentru a susţine populaţii conservate in vivo; (5) ca o resursă genetică pentru cercetare.

În acest sens, în cadrul centrului de colectare se va organiza și dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România.

Scopul băncii naționale de gene pentru cabaline va fi acela de a stoca cele mai înalte niveluri de variabilitate genetică, dar și pentru gestionarea programelor de conservare.

Fondul genetic de rezervă la rasele de cabaline se va constitui pe linii și continuatori de linii. Criteriile pentru alegerea donatorilor pentru Banca de gene şi numărul de probe va fi stabilit de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie, a precizat Lelior Iacob, directorul general ANZ, într-un comunicat.

 

Vizualizat: 3567 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

16 aprilie 2021 - 09:24

Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, anunță că a solicitat creșterea sumei alocate pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

15 aprilie 2021 - 19:08

Aprobată. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

15 aprilie 2021 - 18:57

Anunț Guvern. În ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

15 aprilie 2021 - 08:40

ANCHETĂ. Directoarea Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia Gabriela Mehedințu, a fost dusă la audieri miercuri, 14 aprilie 2021, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, fiind acuzată de abuz în serviciu și delapidare. Șefa DAJ a fost reținută pentru 24 de ore, scrie pressalert.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii