Adama
Vinasa Rompak

PREMIERĂ ANZ: BANCA NAȚIONALĂ DE GENE pentru SALVAREA RASELOR!

Publicat: 02 iulie 2018 - 08:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REUȘITĂ! Agenția Națională pentru Zootehnie anunță că va organiza și va dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România. Astfel, vor fi salvate rase pe cale de dispariție. Pentru prima oară, ANZ a reușit criogenarea materialului seminal provenit de la armăsari valoroși.

Rezultatele obținute de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie în domeniul crioconservării materialului seminal de armăsar, la centrul de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, se vor canaliza în continuare pe două aspecte importante din punct de vedere zooeconomic:

- utilizarea activității de reproducție prin însămânțare artificială la rasele de cabaline crescute și exploatate în România, la care este admisă această tehnică;
- organizarea și dezvoltarea Băncii Naționale de Gene pentru cabaline.

În multe aspecte cabalinele de reproducere sunt comparabile cu industria producţiei zootehnice, dar spre deosebire de animalele de producție, alegerea pentru reproducere la cabaline se bazează pe caracteristicile de rasă ca fenotip sau sport de performanţă, armăsarii în general nu sunt selectați pe baza unor teste de fertilitate.

Utilizarea pe scară largă a materialului seminal congelat la specia cabaline, la nivel mondial creează oportunităţi pentru crescători, precum şi pentru proprietarii de armăsari.

Materialul seminal poate fi livrat în întreaga lume, astfel încât orice armăsar poate deveni disponibil oricât şi oricând.

În cadrul centrului de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, au fost amenajate un număr de 10 boxe pentru cazarea celor mai valoroși armăsari pepinieri, proveniți atât din Herghelia Națională, cât și din hergheliile private, în scopul utilizării programate a acestora la
colectarea, prelucrarea și crioconservarea materialului seminal.

De asemenea, au fost amenajate un număr de 12 boxe pentru cazarea iepelor, provenite din herghelia națională, din hergheliile particulare sau crescători interesați din marea creștere, în vederea însămânțării artificiale a acestora cu material seminal
congelat, provenit de la cei mai valoroși armăsari, din punct de vedere genetic.

Convenţia de biodiversitate (CBD), a fost negociată în cadrul programului de mediu al ONU în 1992, şi a fost ratificată de către Uniunea Europeană şi alte state europene. Cele trei obiective ale convenției de biodiversitate (CBD) sunt:

(1) conservarea diversităţii biologice;
(2) o utilizare durabilă a componentelor diversităţii biologice;
(3) corecte şi echitabile beneficii rezultate din utilizarea resurselor genetice.

Din punct de vedere genetic, importanţa conservării între şi în cadrul diversităţii genetice a raselor este recunoscută pe scară largă. Prin urmare, este necesar să se integreze pe deplin gestionarea corectă a variabilității genetice în reproducţie sau programele de ameliorare pe rase.

Materialul genetic crioconservat în băncile de gene poate fi folosit astfel:

(1) pentru a reconstrui o rasă în caz de dispariție;
(2) pentru a crea noi linii sau rase;
(3) ca un back-up rapid la modificarea şi/sau reorientarea programelor de selecţie;
(4) pentru a susţine populaţii conservate in vivo; (5) ca o resursă genetică pentru cercetare.

În acest sens, în cadrul centrului de colectare se va organiza și dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România.

Scopul băncii naționale de gene pentru cabaline va fi acela de a stoca cele mai înalte niveluri de variabilitate genetică, dar și pentru gestionarea programelor de conservare.

Fondul genetic de rezervă la rasele de cabaline se va constitui pe linii și continuatori de linii. Criteriile pentru alegerea donatorilor pentru Banca de gene şi numărul de probe va fi stabilit de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie, a precizat Lelior Iacob, directorul general ANZ, într-un comunicat.

 

Vizualizat: 3955 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii