REUȘITĂ! Agenția Națională pentru Zootehnie anunță că va organiza și va dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România. Astfel, vor fi salvate rase pe cale de dispariție. Pentru prima oară, ANZ a reușit criogenarea materialului seminal provenit de la armăsari valoroși.
Rezultatele obținute de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie în domeniul crioconservării materialului seminal de armăsar, la centrul de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, se vor canaliza în continuare pe două aspecte importante din punct de vedere zooeconomic:
- utilizarea activității de reproducție prin însămânțare artificială la rasele de cabaline crescute și exploatate în România, la care este admisă această tehnică;
- organizarea și dezvoltarea Băncii Naționale de Gene pentru cabaline.
În multe aspecte cabalinele de reproducere sunt comparabile cu industria producţiei zootehnice, dar spre deosebire de animalele de producție, alegerea pentru reproducere la cabaline se bazează pe caracteristicile de rasă ca fenotip sau sport de performanţă, armăsarii în general nu sunt selectați pe baza unor teste de fertilitate.
Utilizarea pe scară largă a materialului seminal congelat la specia cabaline, la nivel mondial creează oportunităţi pentru crescători, precum şi pentru proprietarii de armăsari.
Materialul seminal poate fi livrat în întreaga lume, astfel încât orice armăsar poate deveni disponibil oricât şi oricând.
În cadrul centrului de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, au fost amenajate un număr de 10 boxe pentru cazarea celor mai valoroși armăsari pepinieri, proveniți atât din Herghelia Națională, cât și din hergheliile private, în scopul utilizării programate a acestora la
colectarea, prelucrarea și crioconservarea materialului seminal.
De asemenea, au fost amenajate un număr de 12 boxe pentru cazarea iepelor, provenite din herghelia națională, din hergheliile particulare sau crescători interesați din marea creștere, în vederea însămânțării artificiale a acestora cu material seminal
congelat, provenit de la cei mai valoroși armăsari, din punct de vedere genetic.
Convenţia de biodiversitate (CBD), a fost negociată în cadrul programului de mediu al ONU în 1992, şi a fost ratificată de către Uniunea Europeană şi alte state europene. Cele trei obiective ale convenției de biodiversitate (CBD) sunt:
(1) conservarea diversităţii biologice;
(2) o utilizare durabilă a componentelor diversităţii biologice;
(3) corecte şi echitabile beneficii rezultate din utilizarea resurselor genetice.
Din punct de vedere genetic, importanţa conservării între şi în cadrul diversităţii genetice a raselor este recunoscută pe scară largă. Prin urmare, este necesar să se integreze pe deplin gestionarea corectă a variabilității genetice în reproducţie sau programele de ameliorare pe rase.
Materialul genetic crioconservat în băncile de gene poate fi folosit astfel:
(1) pentru a reconstrui o rasă în caz de dispariție;
(2) pentru a crea noi linii sau rase;
(3) ca un back-up rapid la modificarea şi/sau reorientarea programelor de selecţie;
(4) pentru a susţine populaţii conservate in vivo; (5) ca o resursă genetică pentru cercetare.
În acest sens, în cadrul centrului de colectare se va organiza și dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România.
Scopul băncii naționale de gene pentru cabaline va fi acela de a stoca cele mai înalte niveluri de variabilitate genetică, dar și pentru gestionarea programelor de conservare.
Fondul genetic de rezervă la rasele de cabaline se va constitui pe linii și continuatori de linii. Criteriile pentru alegerea donatorilor pentru Banca de gene şi numărul de probe va fi stabilit de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie, a precizat Lelior Iacob, directorul general ANZ, într-un comunicat.