Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PREMIERĂ ANZ: BANCA NAȚIONALĂ DE GENE pentru SALVAREA RASELOR!

Publicat: 02 iulie 2018 - 08:54
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

REUȘITĂ! Agenția Națională pentru Zootehnie anunță că va organiza și va dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România. Astfel, vor fi salvate rase pe cale de dispariție. Pentru prima oară, ANZ a reușit criogenarea materialului seminal provenit de la armăsari valoroși.

Rezultatele obținute de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie în domeniul crioconservării materialului seminal de armăsar, la centrul de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, se vor canaliza în continuare pe două aspecte importante din punct de vedere zooeconomic:

- utilizarea activității de reproducție prin însămânțare artificială la rasele de cabaline crescute și exploatate în România, la care este admisă această tehnică;
- organizarea și dezvoltarea Băncii Naționale de Gene pentru cabaline.

În multe aspecte cabalinele de reproducere sunt comparabile cu industria producţiei zootehnice, dar spre deosebire de animalele de producție, alegerea pentru reproducere la cabaline se bazează pe caracteristicile de rasă ca fenotip sau sport de performanţă, armăsarii în general nu sunt selectați pe baza unor teste de fertilitate.

Utilizarea pe scară largă a materialului seminal congelat la specia cabaline, la nivel mondial creează oportunităţi pentru crescători, precum şi pentru proprietarii de armăsari.

Materialul seminal poate fi livrat în întreaga lume, astfel încât orice armăsar poate deveni disponibil oricât şi oricând.

În cadrul centrului de colectare, prelucrare și conservare prin congelare a materialului seminal la specia cabaline, din cadrul depozitului de armăsari de la Târgu Mureș, au fost amenajate un număr de 10 boxe pentru cazarea celor mai valoroși armăsari pepinieri, proveniți atât din Herghelia Națională, cât și din hergheliile private, în scopul utilizării programate a acestora la
colectarea, prelucrarea și crioconservarea materialului seminal.

De asemenea, au fost amenajate un număr de 12 boxe pentru cazarea iepelor, provenite din herghelia națională, din hergheliile particulare sau crescători interesați din marea creștere, în vederea însămânțării artificiale a acestora cu material seminal
congelat, provenit de la cei mai valoroși armăsari, din punct de vedere genetic.

Convenţia de biodiversitate (CBD), a fost negociată în cadrul programului de mediu al ONU în 1992, şi a fost ratificată de către Uniunea Europeană şi alte state europene. Cele trei obiective ale convenției de biodiversitate (CBD) sunt:

(1) conservarea diversităţii biologice;
(2) o utilizare durabilă a componentelor diversităţii biologice;
(3) corecte şi echitabile beneficii rezultate din utilizarea resurselor genetice.

Din punct de vedere genetic, importanţa conservării între şi în cadrul diversităţii genetice a raselor este recunoscută pe scară largă. Prin urmare, este necesar să se integreze pe deplin gestionarea corectă a variabilității genetice în reproducţie sau programele de ameliorare pe rase.

Materialul genetic crioconservat în băncile de gene poate fi folosit astfel:

(1) pentru a reconstrui o rasă în caz de dispariție;
(2) pentru a crea noi linii sau rase;
(3) ca un back-up rapid la modificarea şi/sau reorientarea programelor de selecţie;
(4) pentru a susţine populaţii conservate in vivo; (5) ca o resursă genetică pentru cercetare.

În acest sens, în cadrul centrului de colectare se va organiza și dezvolta Banca Națională de Gene pentru cabaline, care va reprezenta fondul genetic de rezervă al țării şi va asigura menținerea biodiversităţii pentru rasele de cabaline crescute și exploatate în România.

Scopul băncii naționale de gene pentru cabaline va fi acela de a stoca cele mai înalte niveluri de variabilitate genetică, dar și pentru gestionarea programelor de conservare.

Fondul genetic de rezervă la rasele de cabaline se va constitui pe linii și continuatori de linii. Criteriile pentru alegerea donatorilor pentru Banca de gene şi numărul de probe va fi stabilit de către specialiștii Agenției Naționale pentru Zootehnie, a precizat Lelior Iacob, directorul general ANZ, într-un comunicat.

 

Vizualizat: 3499 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii