Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

POVESTEA FRUMOASEI CIOBĂNIȚE DE 16 ANI DIN ROMÂNIA!

Publicat: 04 aprilie 2018 - 20:10
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TÂNĂRA CARE ADUCE SPERANȚA! Oana are doar 16 ani, o vârstă fragedă când alți adolescenți sunt preocupați de haine, gadgeturi, bolizi sau ieșitul prin cluburi. Oana nu se încadrează în tiparul superficial al adolescentului. Fata cu cozi împletite, groase, are deja planuri serioase și bine creionate. Noi am zărit-o prima oară într-o fotografie extrem de sugestivă. Imaginea tinerei frumoase alături de doi berbeci care stau disciplinați la poză, cu capetele aproape lipite de tâmplele fetei, pare desprinsă dintr-un alt secol. Din acest punct am pornit să-i aflăm povestea.

Pe măsură ce-i puneam întrebări Oanei, mă uimea maturitatea răspunsurilor ei. Tânăra ciobăniță gândește ca un fermier mare. Cunoaște tot rostul fermei de ovine. Animalele o urmează pe frumoasa păstoriță fără ezitare. O ascultă până și berbecii cei mai îndărătnici. E singura din familie care-i poate convinge să stea cuminți cât ea face un selfie. oana-berbec_b

Da, sunt foarte cuminți dar nu la orișicine. Cu ai mei nu sunt așa prietenoși. Eu sunt tot timpul cu ei și printre oi și mieluți, spune Oana.

De când era o zvârlugă de fată a început să prindă drag de oile din ferma familiei și își ruga tatăl să o lase să meargă singură cu turma la păscut. Părintele ezita din teamă. Apoi, a prins încredere în fata lui.

Am început cu drag de ele, de când eram mică eram foarte ambițioasă, cum sunt și acum. Fiind crescută printre oi, am început să mă îndrăgostesc foarte mult. De mică îl rugam pe tata să mă lase să merg cu oile singură deși el oarecum se temea să mă lase căci eram foarte mică... Acum are o bază destul de mare în mine. Când merg cu ele pe câmp sau cum sunt acuma pe saivan pot să spun că are încredere că mă descurc și singură cu totul, că sunt destul de multe.

Mai ales vara îmi place să merg cu ele pe câmp și să le îngrijesc. Căci vorba aceea: "Ochii stăpânului îngrașă animalul". Dar merg și la fân ca pe timp de iarnă să avem nutreț, povestește tânăra.

Ferma de ovine a familiei Uilean se află în satul Posmuș, comuna Șieu din județul Bistrița Năsăud. Turma numără acum aproximativ 1.200 de capete de ovine din rasa Țurcană. Mai avem și băle sau oacheșe, dar foarte puține, ne lămurește fata. Dar nu tot timpul a fost așa. Tatăl Oanei a fost crescut de bunici și a dus-o greu. A muncit din răsputeri până să ajungă să aibă turma lui.

Tata de mic copil a fost cioban la oile colectivului, iar după aceea la alți ciobani. Cu multă trudă a ajuns să aibă ferma lui. Și-a dorit tot timpul să aibă oile lui. Bunicii lui au murit destul de devreme, el era în armată, mama era însărcinată, urma să vină pe lume fratele meu. Tata a luptat mult ca să își facă această gospodărie căci nu l-au ajutat prea mult părinții.

Pot să fiu mândră că am așa un tată și că eu am crescut și cresc tot cu oi. Tata a fost destul de sărac, dar nu s-a lăsat învins de gura lumii sau de alte peripeții pe care le-a întâlnit zi de zi, spune cu respect fata oierului.

ciobanita-oana-doi_b

Părinții sunt tentați câteodată să o convingă să devină doamnă la oraș. Ai mei mi-au mai zis să" merg să mă fac doamnă" căci posibilitate este. Dar dacă eu am crescut în ritmul acesta, mi-ar fi foarte greu să mă adaptez la un alt trai, mărturisește tânăra. Ciobănița de 16 ani este de neclintit în viitorul pe care-l visează și pe care și l-a croit cu atâta atenție și seriozitate.

Oana este acum clasa a X a la Liceul Sportiv din Bistrița. A ales profilul turism și alimentație și nu întâmplător. Planul tinerei este să se ocupe de ferma familiei. Mai mult decât atât, Oana își dorește să dezvolte afacerea. Nu-l pot lăsa singur pe tata. Vreau să rămân în fermă cu ai mei și pe viitor să ne mobilizăm mult mai mult pe produse tradiționale. O fabrică de brânză și produse din carne de oaie, la asta mă gândesc. Am văzut că multă brânză este adusă din import. Și carne de miel, la fel. În ziua de azi nu mai găsim în supermarket brânză, telemea, carne de miel românească. Țăranii noștri o vând cu bani puțini la străini pentru ca ei să o vândă cu preț dublu, spune fata.

Tânăra este un model pentru mulți adolescenți, prin determinarea cu care își urmează drumul ales, fără ca decizia să-i fie știrbită de prejudecăți, de mult clevetitoarea și dăunătoarea gură a lumii, de idei preconcepute, de o mentalitate îmbâcsită care domină câteodată societatea noastră și care condamnă adeseori munca și promovează false valori și false modele. Planurile ei dau speranțe că nu se pierde tradiția oieritului din România. Pentru mulți ar putea să pară neobișnuit că o adolescentă de 16 ani este atât de hotărâtă să conducă o fermă de ovine. La oi au fost mai tot timpul bărbați, dar păstorițele pot să aducă un suflu proaspăt acestei ocupații.

Este admirabilă atitudinea acestei fete care nu se teme să spună cu glas tare că visul ei este să fie ciobăniță și să readucă pe rafturile magazinelor din țară produsele din fermele românești. Acolo unde ar trebui să le fie locul.

Am niște profesori extraordinari care mă încurajează, mai ales profesoara de M3, potențial turistic. Când am început să-i povestesc cu ce mă ocup eu la țară, a rămas oarecum surprinsă că sunt asemenea fete căci mai cunoaște băieți care muncesc și le e rușine să o spună, povestește Oana.

Ambițioasa ciobăniță trebuie cu atât mai mult susținută, cu cât satul în care trăiește, la fel ca alte sate, este părăsit în fiecare zi de tinerii crescuți acolo. La noi în sat nu mai sunt tineri care să duca tradiția oieritului mai departe. Sau să se ocupe de agricultură. Toți pleacă la oraș sau în străinătate.

Tânăra noastră nu are astfel de intenții. Are rădăcinile bine înfipte. Ea vrea să vadă străinătatea doar prin ochii unui turist. Săptămâna trecută, părinții au insistat să meargă cu colegii ei într-o excursie în Italia. Nu eram chiar 100% convinsă că aș vrea să merg, dar părinții au spus să merg că lumea e frumoasă. Să văd și eu în afara țării pentru că eu nu am ieșit până acum din România. A fost frumos, dar gândul îmi era la părinți, la oi, la România.

În ferma de ovine din Posmuș muncește toată familia, părinții, Oana și fratele ei. Au un singur lucrător, așa că sarcinile din fermă se împart riguros. Oana merge cu oile la păscut, participă la mulsul oilor, pentru că nu au personal care să facă asta, și acum a fost ocupată cu alegerea mieluțelor mai mari. Dintre miei, familia a reușit să vândă deja 150 de capete. Am ales mielele mai mari și miei o să mai vindem și prin luna mai, își face socoteala tânăra fermieriță.

berbeci-ferma-oana_b

La finalul discuției noastre, am întrebat-o pe Oana ce așteptări are de la guvernanți, de la Ministerul Agriculturii. Chiar dacă este doar o adolescentă, o elevă de liceu, Oana știe problemele din agricultură și are schițată o imagine despre actualul ministru al agriculturii.

oana-si-doi-berbeci_b

Eu îl consider pe domnul Petre Daea un om corect și cinstit deși multă lume îi bagă de vină. Dar părerea mea este că e un ministru al agriculturii responsabil de ceea ce face și dânsul chiar își dorește să ducă mai departe agricultura și mai ales oieritul. E un om punctual în privința subvențiilor. Eu il văd ca pe un om foarte ambițios și care dorește să-i ajute pe agricultori.

Noi îi dorim Oanei să nu se schimbe, să rămână la fel de încăpățânată în atingerea scopului și cu sufletul la fel de curat. Ținem pumnii, fată dragă, să ai multe șanse în tot ceea ce faci! Succes, frumoasă ciobăniță!

 

Vizualizat: 22549 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

APROBAT DE GUVERN! CUANTUM SUBVENȚIE APIA OVINE/CAPRINE 17,9 EURO/ANIMAL!

01 octombrie 2020 - 21:32

OFICIAL! Guvernul a aprobat astăzi o Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri și a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine și caprine. Cuantumul sprijinului cuplat la ovine și caprine este 17,9 euro/cap de animal.

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR! LISTA APIA CU FERMIERII DIN FIECARE JUDEȚ ȘI SUMELE PLĂTITE!

01 octombrie 2020 - 21:09

OFICIAL APIA! Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștință opiniei publice, situația rezultată în urma finalizării tuturor controalelor administrative și a plăților aferente Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, pentru fiecare județ în parte.

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

ANUNȚ APIA DE ULTIMĂ ORĂ! APIA MODIFICĂ MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 20:17

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari ai Măsurii 21 « Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza Covid-19«, că doar în data de 2 octombrie 2020, va SUSPENDA TEMPORAR  activitatea de primire a cererilor.

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

NU AM TEREN LA APIA, DAR AM ANIMALE, AM DREPTUL LA AJUTORUL COVID-19? RĂSPUNSUL ÎL DĂ UN ȘEF APIA!

01 octombrie 2020 - 14:42

EXCLUSIV AGROINFO. Nu am teren la APIA, am doar animalele înregistrate, am dreptul la ajutorul Covid-19? Am teren la APIA, cresc animale, dar nu am animalele înregistrate la APIA, am dreptul la ajutorul Covid-19? AGROINFO a primit o avalanșă de astfel de mesaje, cu diferite situații, de la crescătorii de animale. Toate răspunsurile le dă, exclusiv pentru AGROINFO, un șef Serviciu Măsuri Specifice din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!

DOCUMENTUL OBLIGATORIU PENTRU AJUTORUL DE MAXIM 2.500 DE EURO PE FERMA DE OVINE SAU DE CAPRINE!

01 octombrie 2020 - 11:53

AJUTOR MĂSURA 21. Atenție! Fără acest document nu beneficiați de ajutorul de maxim 2.500 de euro/ferma de ovine și/sau caprine. Această adeverință trebuie prezentată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de către toți crescătorii de oi și/sau capre care depun cererea pentru ajutorul excepțional acordat în cadrul Măsurii 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor afectați în mod deosebit de criza Covid-19.

DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!

DATA DE REFERINȚĂ AJUTOR APIA MĂSURA 21 PENTRU OVINE, CAPRINE ȘI BOVINE!

01 octombrie 2020 - 11:00

AJUTOR EXCEPȚIONAL PENTRU FERMELE DE ANIMALE. AGROINFO a primit mesaje de la mai mulți crescători de animale. Aceștia ne întreabă ce înseamnă data de referință pentru ajutoarele excepționale din cadrul Măsurii 21, de care beneficiază crescătorii de animale care au avut pierderi cauzate de criza sanitară. Cuantumul maxim al acestui ajutor este de 7.000 de euro/fermă.

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

MICII FERMIERI CER MINISTERULUI AGRICULTURII SĂ MODIFICE CONDIȚIILE PENTRU AJUTOARE MĂSURA 21!

01 octombrie 2020 - 08:59

VOCEA FERMIERILOR! Micii fermieri care cultivă legume în spații protejate sunt nemulțumiți de condițiile de acordare a ajutorului excepțional stabilit prin Măsura 21. Mai mult, ei au observat neconcordanțe între fișa Măsurii 21 și Ghidul solicitantului. Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, organizație membră în Uniunea Salvăm Țăranul Român, a anunțat că a solicitat Ministerului Agriculturii modificarea condițiilor în așa fel încât de ajutor să beneficieze mai mulți fermieri.

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

TERMEN SUBVENȚII APIA 31 OCTOMBRIE 2020! ACTE OBLIGATORII PENTRU AJUTORUL DE STAT!

01 octombrie 2020 - 08:18

PLĂȚI FERMIERI. Până la data de 31 octombrie 2020 inclusiv, fermierii pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. III al anului 2020), a transmis APIA o informare pentru AGROINFO.

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

PLATA AVANSULUI APIA 2020! SUMA MAXIMĂ PE HECTAR ESTIMATĂ LA 169 EURO/HA!

01 octombrie 2020 - 07:49

SUBVENȚII APIA 2020! Fermierii români beneficiază și-n acest an de un avans la plățile directe pe suprafață cuvenite pentru anul de cerere 2020. Plata avansului va începe la data de 16 octombrie 2020. AGROINFO a estimat suma pe hectar pe care APIA le-o va plăti în avans fermierilor din cuantumul plăților directe pe suprafață.

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

SUBVENȚIA DE 100 DE EURO! LISTA APIA CU CRESCĂTORII DE ANIMALE DIN FIECARE JUDEȚ!

30 septembrie 2020 - 18:47

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! Situația finală a cererilor depuse pentru ajutoarele de stat aferente susținerii  activității crescătorilor din sectoarele bovin, avicol și suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID -19!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Paduraru Cornel
|
04. 05, 2018. Thursday 11:44
Felicitari, mult succes mai departe in ceia ce vrei sa faci
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Stiai că o singură linguriță de sol productiv conține în general între 100 de milioane și 1 miliard de bacterii? Despre sol, sămânță și tratamente, în episodul 3 al ”Fermy Show”!

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii