Ministerul Agriculturii tergiversează în mod nejustificat şi abuziv recunoaşterea Organizaţiilor Interprofesionale pentru Produsele Alimentare (OIPA), fapt ce aduce grave distorsiuni pe piaţa agroalimentară.
„Aceste organizaţii interprofesionale au şi rolul de a regla piaţa. Domnul ministru Valeriu Tabară, când vine vorba de scumpirea produselor alimentare aduce în discuţie politica de preţuri a hipermaketurilor, în loc să creeze mecanismele pentru ca piaţa să funcţioneze normal. Organizaţiile interprofesionale pot urmări crearea şi aplicarea standardelor comune pentru producerea şi comercializarea produselor agricole care ar trebui să tindă spre excluderea de pe piaţă a produselor nesatisfăcătoare calitativ şi spre facilitarea comerţului bazat pe o concurenţă loială, contribuind astfel la creşterea profitabilităţii producţiei. Ministerul Agriculturii, la ora actuală, este o instituţie care nu îşi mai justifică existenţa. Nu are nicio politică, nicio strategie”, declară preşedintele AGROSTAR, Niculae Ştefan.
La ora actuală, OIPA se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale întrucât MADR - Comitetul OIPA în mod abuziv refuză să respecte prevederile OUG 103/2008 privind înfiinţarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 29/2009, şi prevederilor H.G. nr. 1.068/2009 privind organizarea şi funcţionarea organizaţiilor interprofesionale pentru produsele agroalimentare şi pentru aprobarea criteriilor de reprezentare, a procedurii de acordare şi retragere a recunoaşterii, de control şi monitorizare a acestora, precum şi delegarea de atribuţii.
“Aceste aspecte semnalate sunt doar o parte a abuzurilor săvârşite de către Ministerul Agriculturii în relaţiile sale cu asociaţiile reprezentative de producători şi organizaţii interprofesionale din sectorul agricol, motiv pentru care solicităm public MADR să explice această stare de fapt care privează membrii Organizaţiilor interprofesionale de:
• punctaje în cadrul măsurilor lansate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pe măsurile 121 şi 123;
• adoptarea acordurilor interprofesionale şi delegarea de atribuţii către aceste forme asociative reprezentative ale producătorilor;
• recunoaşterea eforturilor membrilor OIPA de a reprezenta sectoarele din agricultura României la asociaţiile profesionale din Uniunea Europeană - Copa Cogeca.
Ne întrebăm oare cum contribuie MADR la realizarea obiectivelor sale strategice prin asigurarea transparenţei, eficienţei şi debirocratizării în reglementarea standardelor de producţie şi comercializare a produselor agricole cu implicarea directă a organizaţiilor interprofesionale când de la constituirea Comitetului OIPA până în prezent (aproximativ un an) nu s-a acordat nici o recunoaştere cu toate ca au fost depuse 6 documentaţii (sectorul legume frucete, zahăr, cereale, vie-vin, plante medicinale, miere de albină), iar domnul ministru care prin comunicatele succesive date în ultima perioadă recunoaşte rolul şi locul OIPA în cadrul parteneriatului cu ministerul nu face nimic în acest sens ba mai mult a numit în funcţia de coordonator pe propriul consilier dl. Mihai Constantinescu –care nu înţelege rolul şi importanţa acestora precum şi modul în care cum funcţionează aceste forme asociative în celelalte state membre ale UE.
Lipsa recunoaşterii importanţei organizaţiilor interprofesionale în sectorul agricol în vederea consolidării reprezentativităţii, lipsa delegărilor de competenţe către OIPA în conformitate cu legislaţia în vigoare şi lipsa procedurilor de lucru cu instituţiile din filiera agricolă în raport de competenţele conferite prin legislaţia naţională şi comunitară în vigoare, a condus la descurajarea asocierii şi la crearea unor „falşi parteneri de dialog” care de fapt sunt grupuri de interese contrare agriculturii româneşti.