Oamenii de afaceri din lume încep să investească în materiile fecale umane. Bill Gates Foundation a anunţat alocarea a 1.5 milioane dolari pentru un proiect de transformare a materiilor fecale umane în gaz metan şi în biodiesel.
Japonezii au descoperit metoda de a obţine oarece profit din excremente. Ei au reuşit să transforme materiile fecale în… carne, creând produsele alimentare ale viitorului pentru miliardele de oameni care trăiesc în lumea a treia, scrie Pravda.
Excrementele umane au devenit deosebit de interesante şi pentru specialiştii agricoli în căutare de combustibili alternativi. Potrivit acestora, dejecţiile umane, care reprezintă un materie organică concentrată, sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decât alte tipuri de combustibil biologic.
Bill Gates Foundation crede că oamenii de ştiinţă vor putea să inventeze o nouă sursă alternativă de combustibil.
Mai mult decât atât, unele nave marine, deja, folosesc sisteme speciale cu bacterii care transformă excrementele în… apă! Prima navă, care a fost echipată cu un astfel de sistem este “Pioneer” din Republica Moldova, un cargou care transportă cherestea.
Noile tehnologii permit obţinerea benzinei sintetice şi a gazului combustibil din apele reziduale. O tona de excremente de animale procesate într-un reactor termic poate produce 60 - 65 de metri cubi de biogaz. Producţia de biogaz din gunoiul de grajd rezultat din fermele avicole este cea mai mare - 130 de metri cubi/ tonă.
Ideea de a folosi excremente umane pentru producţia de combustibil este de dată recentă. La Moscova există în funcţiune o capacitate de producţie încălzită pe biogaz.
Folosirea deşeurilor umane drept sursă de căldură pare a fi rezonabilă. Însă, oamenii de ştiinţă japonezi au realizat un real progres, la nivel mondial, din procesarea fecalelor, sintetizând produse alimentare!
Povestea a început atunci când o companie cu sediul la Tokyo a cerut cercetătorilor să găsească o soluţie la problema fecalelor.
Şi atunci, oamenii de ştiintă au venit cu ceva de neconceput; au creat… fecale comestibile! Astfel “carnea” produsă pe această cale a fost utilizată în aşa-zisele “shitburgers”. Voluntarii care au gustat din aceste…”specialităţi” au declarat că nu diferă de carnea obişnuită. Un “shitburger” conţine 63 la sută proteine, 25 la sută carbohidraţi, precum şi unele grăsimi şi minerale.