Borş ţărănesc cu afumătură
În judeţul Galaţi, gama produselor cu eticheta „Bun, gustos şi natural” realizate în sistem tradiţional creşte de la an la an. Cea mai recentă consemnare în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, din iunie a.c., este „Borşul ţărănesc”, produs de societatea gălăţeană „Ferma naturală”.
„La nivelul judeţului, avem unităţi de marcă ce şi-au orientat o bună parte din capacitatea de producţie spre sectorul tradiţional. Toate produsele atestate respectă normele legale, adică sunt obţinute din materii prime tradiţionale şi prezintă un mod de producţie sau de prelucrare tradiţional, distingându-se în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii prezente pe piaţă”, ne-a declarat ec. Profira Onode, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi.
În continuare, Onode a subliniat faptul că unele societăţi gălăţene au solicitat şi au primit sprijin financiar pentru investiţii prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole".
¤ Dru Agro - 13 produse din carne atestate
Societatea Comercială Dru Agro Srl, deţinută de Ştefan Druică, un cunoscut operator de pe piaţa agroalimentară, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine „Covurlui”, a introdus în nomenclatorul de fabricaţie nici mai mult nici mai puţin de 13 sortimente tradiţionale rezultate din procesarea cărnii. Oferta este cuprinzătoare şi variată; de la pastrama ciobănească de oaie, jigoul de berbecuţ, pastrama de porc, cârnaţii vânătoreşti, piepţii de pui sau de curcan şi până la muşchiuleţul de porc sau cel de vită, cârnaţii ciobăneşti, toba de casă şi slăninuţa ţărănească, toate afumate tradiţional.
¤ “Secretele” tradiţionale: afumarea şi condimentele
Lecturând dosarele cu produsele omologate, am consemnat şi câteva vergi din tehnologia de lucru. Astfel, procedeul tradiţional de afumare se realizează în cuptorul de cărămidă cu fum obţinut în urma arderii lemnului de esenţă tare, îndeosebi se foloseşte curent cel de fag.
Condimentele naturale folosite sunt: ardeiul iute mărunţit, usturoiul – sub formă de mujdei – piper negru, cimbru şi maghiran.
Pastrama ciobănească de oaie şi cotletul haiducesc se obţin prin maturarea şi afumarea bucăţilor de pulpă de oaie, porţionate şi ţinute într-o soluţie de sărare – maturare (baiţ) timp de mai multe zile.
¤ Conserve de legume atestate
Sectorul de producerea conservelor din legume este bine reprezentat de SC Contec Foods Srl Tecuci. Societatea continuă o frumoasă tradiţie derulată pe mai multe decenii de fosta fabrică tecuceană de profil.
În producţia curentă au intrat produsele tradiţionale care au primit atestarea: zacusca de vinete, zacusca de ciuperci, tocana de legume, mâncarea de falose, ardei kapia copţi în oţet, vinete coapte pentru salate, zacuscă pentru ciorbe, ghiveci în bulion, pulpă de roşii.
¤ Au făcut o... brânză!
Alte produse tradiţionale şi-au făcut un renume pe piaţă, întrunind exigenţele cumpărătorilor, cum, ar fi brânza telemea „Covurlui” - realizată de AF Druică Ştefan - şi brânza „Alina”, produsă de firma gălăţeană Comalina, cea care a înregistrat şi un alt produs – braga „Alina”.
¤ Supremaţia... blondelor!
De asemenea, SC Martens SA Galaţi este un operator de marcă pe piaţa băuturilor care a atestat la MADR două din produsele sale realizate tradiţional: berea boldă „Premium Senior” şi berea blondă „Faleza!
Aceste produse, cât şi multe altele, au fost prezente şi la ediţia din acest an a târgului de produse tradiţionale şi meşteşugăreşti, “Piaţa Ţărănească”, unde peste 40 de producători tradiţionali şi–au etalat produsele de artă culinară tradiţională la Galaţi.
*
În primul semestru al acestui an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a procedat la atestarea unui număr de 552 de produse tradiţionale, ceea ce reprezintă de 2,6 ori mai multe, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit NewsIn. De asemenea, aceeaşi sursă precizează că tot mai mulţi agenţi economici au intrat pe piaţa produselor tradiţionale, numărul acestora ajungând la 85.