Adama
Vinasa Rompak

Bun, gustos şi natural!

Publicat: 14 noiembrie 2011 - 09:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
“În sânul tradiţiei se pot uni trecutul cu viitorul pentru a oglindi aievea prezentul” - Liviu Rebreanu

Borş ţărănesc cu afumătură
În judeţul Galaţi, gama produselor cu eticheta „Bun, gustos şi natural” realizate în sistem tradiţional creşte de la an la an. Cea mai recentă consemnare în Registrul de atestare a produselor tradiţionale, din iunie a.c., este „Borşul ţărănesc”, produs de societatea gălăţeană „Ferma naturală”. 

„La nivelul judeţului, avem unităţi de marcă ce şi-au orientat o bună parte din capacitatea de producţie spre sectorul tradiţional. Toate produsele atestate respectă normele legale, adică sunt obţinute din materii prime tradiţionale şi prezintă un mod de producţie sau de prelucrare tradiţional, distingându-se în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii prezente pe piaţă”, ne-a declarat ec. Profira Onode, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi.
În continuare, Onode a subliniat faptul că unele societăţi gălăţene au solicitat şi au primit sprijin financiar pentru investiţii prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 121 "Modernizarea exploataţiilor agricole".
 
¤ Dru Agro - 13 produse din carne atestate

Societatea Comercială Dru Agro Srl, deţinută de Ştefan Druică, un cunoscut operator de pe piaţa agroalimentară, preşedintele Asociaţiei crescătorilor de ovine şi caprine „Covurlui”, a introdus în nomenclatorul de fabricaţie nici mai mult nici mai puţin de 13 sortimente tradiţionale rezultate din procesarea cărnii. Oferta este cuprinzătoare şi variată; de la pastrama ciobănească de oaie, jigoul de berbecuţ, pastrama de porc, cârnaţii vânătoreşti, piepţii de pui sau de curcan şi până la muşchiuleţul de porc sau cel de vită, cârnaţii ciobăneşti, toba de casă şi slăninuţa ţărănească, toate afumate tradiţional.

¤ “Secretele” tradiţionale: afumarea şi condimentele

Lecturând dosarele cu produsele omologate, am consemnat şi câteva vergi din tehnologia de lucru. Astfel, procedeul tradiţional de afumare se realizează în cuptorul de cărămidă cu fum obţinut în urma arderii lemnului de esenţă tare, îndeosebi se foloseşte curent cel de fag.   
Condimentele naturale folosite sunt: ardeiul iute mărunţit, usturoiul – sub formă de mujdei – piper negru, cimbru şi maghiran. 
Pastrama ciobănească de oaie şi cotletul haiducesc se obţin prin maturarea şi afumarea bucăţilor de pulpă de oaie, porţionate şi ţinute într-o soluţie de sărare – maturare (baiţ) timp de mai multe zile.

¤ Conserve de legume atestate

Sectorul de producerea conservelor din legume este bine reprezentat de SC Contec Foods Srl Tecuci. Societatea continuă o frumoasă tradiţie derulată pe mai multe decenii de fosta fabrică tecuceană de profil.
În producţia curentă au intrat produsele tradiţionale care au primit atestarea: zacusca de vinete, zacusca de ciuperci, tocana de legume, mâncarea de falose, ardei kapia copţi în oţet, vinete coapte pentru salate, zacuscă pentru ciorbe, ghiveci în bulion, pulpă de roşii.

¤ Au făcut o... brânză!

Alte produse tradiţionale şi-au făcut un renume pe piaţă, întrunind exigenţele cumpărătorilor, cum, ar fi brânza telemea „Covurlui”  - realizată de AF Druică Ştefan - şi brânza „Alina”, produsă de firma gălăţeană Comalina, cea care a înregistrat şi un alt produs – braga „Alina”.

¤ Supremaţia... blondelor!

De asemenea, SC Martens SA Galaţi este un operator de marcă pe piaţa băuturilor care a atestat la MADR două din produsele sale realizate tradiţional: berea boldă „Premium Senior” şi berea blondă „Faleza!
Aceste produse, cât şi multe altele, au fost prezente şi la ediţia din acest an a târgului de produse tradiţionale şi meşteşugăreşti, “Piaţa Ţărănească”, unde peste 40 de producători tradiţionali şi–au etalat produsele de artă culinară tradiţională la Galaţi.

*

În primul semestru al acestui an, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a procedat la atestarea unui număr de 552 de produse tradiţionale, ceea ce reprezintă de 2,6 ori mai multe, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit NewsIn. De asemenea, aceeaşi sursă precizează că tot mai mulţi agenţi economici au intrat pe piaţa produselor tradiţionale, numărul acestora ajungând la 85.

Vizualizat: 3312 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Nu toate produsele vândute ca tradiţionale sunt atestate legal

Nu toate produsele vândute ca tradiţionale sunt atestate legal

Popularitatea de care se bucură produsele tradiţionale îi determină pe unii producători şi comercianţi să vândă sub această etichetă şi produse alimentare care nu sunt atestate ca atare.

Cluj: Amenzi pentru produsele etichetate „tradiţional” dar neînregistrate la MADR

Cluj: Amenzi pentru produsele etichetate „tradiţional” dar neînregistrate la MADR

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj au dat amenzi în valoare totală de 50.000 de lei unor agenţi economici care comercializau produse alimentare, inscripţionate pe etichete cu „tradiţional”, dar care nu erau înregistrate la Ministerul Agriculturii.

Târgul „Produs în Bucovina” a avut un succes neaşteptat

Târgul „Produs în Bucovina” a avut un succes neaşteptat

Târgul de Toamnă „Produs în Bucovina” s-a bucurat de un succes deosebit de mare la ediţia de anul acesta organizată la Bucureşti. Mii de bucureşteni au luat parte la evenimentele care au avut loc, la sfârşitul săptămânii trecute, în Capitală. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii