Adama
Vinasa Rompak

România nu poate evita vânzarea terenurilor agricole către nerezidenţi, după 2013

Publicat: 14 martie 2012 - 13:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, România şi-a asumat liberalizarea vânzării terenurilor agricole către nerezidenţi în şapte ani de la aderare, aşadar şansele de a bloca vânzarea terenurilor către străini după 2013 sunt aproape de zero, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, la Forumul Naţional de Agricultură.

„Noi am acceptat în tratatul de aderare această clauză, că la 31 decembrie 2013 vom liberaliza piaţa terenurilor agricole din România. Cine vorbeşte azi că vom putea impune un moratoriu de câţiva ani de zile se înşeală. O astfel de negociere durează între 3 şi 6 luni şi ar trebui să ne uităm să vedem ce tratat de aderare al unei ţări a fost modificat vreodată. Asta nu înseamnă că nu vom face demersuri, dar şansele sunt foarte reduse”, a spus ministrul Agriculturii.

Drept soluţie, ministrul a expus ideea potrivit căreia ar putea fi înfiinţată o bancă funciară care să se ocupe de comasarea terenurilor şi care să aibă drept de preemţiune la a cumpăra terenurile pe care persoanele fizice vor să-l vândă.
Străinii - persoane fizice - nu pot cumpăra terenuri agricole în România până în 2013, decât dacă sunt firme cu acţionariat străin, acestea fiind considerate persoane juridice române.

terenuri_agricole_b

Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României.

Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, Germania cu 15,48% şi ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia si Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2085 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Şeful MADR vrea să înfiinţeze o bancă funciară pentru comasarea terenurilor agricole

Şeful MADR vrea să înfiinţeze o bancă funciară pentru comasarea terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, vrea să înfiinţeze o bancă funciară care să ajute la comasarea terenurilor, în vederea creşterii productivităţii exploataţiilor româneşti, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. 

Studiu: Preţul terenurilor agricole ar putea creşte cu până la 20%, în 2012

Studiu: Preţul terenurilor agricole ar putea creşte cu până la 20%, în 2012

Preţurile terenurilor agricole se situează, în medie, între 1.500 euro şi 2.700 euro pe hectar, dar până la sfârşitul anului 2012 acestea ar putea înregistra o creştere de până la 20% pentru terenurile cu suprafeţe mari, conform raportului ,,Investiţii în terenuri agricole - România 2012”, realizat de DTZ Echinox.

LAPAR: Înstrăinarea terenurilor agricole, o altă problemă cu care se confruntă agricultorii români

LAPAR: Înstrăinarea terenurilor agricole, o altă problemă cu care se confruntă agricultorii români

Vânzarea terenurilor agricole către străini este una din marile probleme ale agricultorilor români, în condiţiile în care străinii deţin în prezent 10% din terenurile României, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

Fuia vrea să pună pe masa Guvernului, în două săptămâni, proiectul taxării terenurilor nelucrate

Fuia vrea să pună pe masa Guvernului, în două săptămâni, proiectul taxării terenurilor nelucrate

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, intenţionează ca în termen de două săptămâni să înainteze Guvernului proiectul de act normativ privind taxarea terenurilor nelucrate.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii