FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Producţia de plante tehnice, peste 3 mil. tone: recoltarea continuă la soia şi sfeclă de zahăr

Publicat: 26 octombrie 2011 - 22:52
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Producţia de plante tehnice (floarea soarelui, rapiţă, soia şi sfeclă de zahăr) obţinută până în prezent depăşeşte 3,015 milioane tone, în creştere cu aproape 15% faţă de anul trecut, deşi soia a fost recoltată de pe doar 80% din suprafaţa cultivată, sfecla de zahăr de pe numai 28% din suprafaţă, iar floarea soarelui de pe 93% din totalul suprafeţei însămânţate, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii până la data de 19 octombrie 2011.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia de plante tehnice era de cca. 2,651 milioane tone.

Aproape 1,85 mil. tone de floarea soarelui de pe 93% din suprafaţa cultivată, cu o productivitate de 1.875 kg/ha

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, citate de Agerpres, în 2011, producţia de seminţe de floarea soarelui recoltată de pe 93% din suprafaţa totală aflată în cultură se ridică la 1,849 milioane tone, în timp ce anul trecut recolta totală a fost de 1,267 milioane tone. În 2011, a fost însămânţată cu floarea soarelui o suprafaţă de 989.096 ha, iar anul trecut au fost cultivate cu floarea soarelui 793.700 ha.

Seminţe de floarea soarelui_b

Media la hectar obţinută în acest an a fost de 1.875 kg, mai mare decât cea din 2010, care a fost de doar 1.507 kg, dar, deocamdată, mai mică decât estimările Ministerului Agriculturii, de 2.015 kg/ha.

Suprafeţe recoltate şi producţii la soia, sfeclă de zahăr şi rapiţă pentru ulei la 19 octombrie 2011

Soia a fost recoltată, până la data de 19 octombrie 2011, de pe 77% din suprafaţa cultivată (53.535 ha), obţinându-se circa 123.160 tone, iar la sfecla de zahăr, producţia a ajuns la 183.111 tone recoltate de pe 30% din suprafaţă (5.731 ha). În 2010, recoltele au fost de 149.900 tone la soia şi de 837.900 tone la sfecla de zahăr.

sfecla_zahar_b

La rapiţa pentru ulei, producţia obţinută în 2011 a totalizat 860.000 tone, în scădere comparativ cu recolta anului trecut, când s-au obţinut 943.600 tone, de pe o suprafaţă de 537.300 ha. Suprafaţa cultivată cu rapiţă în 2011 a fost 390.000 de hectare.

Vizualizat: 3822 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Floarea romaneasca

Floarea romaneasca

16 august 2011

Citeste si:

Fermierii români investesc în silozuri – aceştia vor să evite vânzarea ieftină de după recoltare

Fermierii români investesc în silozuri – aceştia vor să evite vânzarea ieftină de după recoltare

Producţiile agricole obţinute în anul 2011 i-au încurajat pe agricultorii români să investească în capacităţi de depozitare a cerealelor pentru a nu mai vinde grâul sau porumbul imediat după recoltare la preţuri semnificativ mai mici decât cele de peste 3 sau 4 luni.

Francezii de la Sofiprotéol vor să investească 10 mil. euro în procesarea seminţelor oleaginoase la Slobozia şi Urziceni

Francezii de la Sofiprotéol vor să investească 10 mil. euro în procesarea seminţelor oleaginoase la Slobozia şi Urziceni

O delegaţie a grupului francez Sofiprotéol, care s-a întâlnit în 21 octombrie 2011 cu prim-ministrul Emil Boc, şi-a exprimat disponibilitatea de a investi anul acesta 10 milioane de euro pentru modernizarea a două fabrici de procesare a seminţelor oleaginoase din Slobozia şi din Urziceni.

FNPAR: Aproximativ 40%-50% din producţia agricolă este depozitată în spaţii inadecvate

FNPAR: Aproximativ 40%-50% din producţia agricolă este depozitată în spaţii inadecvate

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România - FNPAR îi solicită ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, ca, în bugetul pentru anul viitor, una dintre priorităţi să fie depozitarea, întrucât, în lipsa spaţiilor de depozitare, producţiile agricole au de suferit la capitolul calitate. 

FNPAR: Declaraţiile despre supraproducţia de cereale au scăzut preţurile cu 10-15%

FNPAR: Declaraţiile despre supraproducţia de cereale au scăzut preţurile cu 10-15%

Declaraţiile potrivit cărora România a avut în acest an supraproducţie de cereale au dus la scăderea cu 10-15% a preţurilor cu care au vândut producătorii atât la export, cât şi pe piaţa internă, a declarat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Agricultura salvează economia României în acest an

Agricultura salvează economia României în acest an

Creşterea economică va fi asigurată în trimestrul al treilea de cel mai bun an agricol din ultimul deceniu. Producţia agricolă va depăşi 12 mld. euro, în creştere cu 20% faţă de anul trecut.

Rapiţa, pe post de „pom lăudat”

Rapiţa, pe post de „pom lăudat”

Până mai ieri, agricultorii români erau „condamnaţi” să ştie doar de grâu şi porumb. Explicaţii pot fi mai multe, de la tradiţie la valorificare.

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, se declară mulţumit în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui a acestui an. „Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 - 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar”, a precizat Tabără.

Cultivatorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia ar putea rămâne fără banii restanţi pentru 2009

Cultivatorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia ar putea rămâne fără banii restanţi pentru 2009

Producătorii români de sfeclă de zahăr, orez şi soia riscă să nu mai primească sprijinul financiar restant pentru anul 2009, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea care prevedea acordarea acestui ajutor şi a trimis-o Parlamentului spre reexaminare, motivând că acest tip de sprijin financiar nu mai este posibil şi nu poate avea caracter restant, ţinând cont de prevederile Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Creşte consumul de soia la nivel mondial

Creşte consumul de soia la nivel mondial

Potrivit estimărilor Departamentului American al Agriculturii, consumul mondial de soia va ajunge anul acesta la 255,8 milioane de tone, o creştere de 7,5 procente faţă de sezonul trecut.

Normele UE privind biocombustibilii îngrijorează cultivatorii de soia

Normele UE privind biocombustibilii îngrijorează cultivatorii de soia

Uniunea Europeană a stabilit noi standarde de mediu şi de lucru pentru culturile utilizate în scopul obţinerii de biocombustibili, înfuriindu-i pe fermierii americani, care se tem că astfel de restricţii s-ar putea extinde la alte produse şi vor reprezenta sursă de inspiraţie pentru alte ţări.

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Fermierii români fac lobby pentru a cultiva soia MG

Fermierii români au solicitat Parlamentului European (PE) dreptul de a cultiva soia modificată genetic pentru obţinerea proteinei vegetale necesară în hrana animalelor. Se preconizează o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii iunie.

Producţii estimate la floarea soarelui şi porumb

Producţii estimate la floarea soarelui şi porumb

La porumb şi sorg, producţia totală estimată de minister este de 7,308 mil. tone, iar cea medie de 3,173 tone/ha, fiind recoltate până la 9 septembrie a.c. aproape 1,434 mil. tone de pe 404.672 ha, din totalul de circa 2,303 mil. ha de recoltat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii