Adama
Vinasa Rompak

Noi modificări la Legea vânzării terenurilor agricole. Ce condiţii au fost excluse?

Publicat: 19 noiembrie 2013 - 11:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
MADR renunţă la condiţiile: limitarea la 100 de hectare, cunoştinţe în domeniul agricol şi avizul Comitetului judeţen

La doar câteva zile de la publicarea pe site-ul Ministerului Agriculturii a Proiectului de ORDONANŢĂ de URGENŢĂ privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole din România situate în extravilan, de către persoane fizice, precum înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, pe site-ul MADR apare un nou Proiect de Lege cu noi modificări. 

Dacă iniţial s-a renunţat condiţia limitei de 100 de hectare pe care o persoană fizică le poate cumpăra, iată că noul proiect de Lege, publicat pe site-ul MADR la data de 18 noiembrie renunţă la mai toate condiţiile puse în variantele anterioare ale priectului.

Vânzarea rămâne... necondiţionată
Astfel, în proiectul de OUG, publicat pe site-ul ministerului, MADR stabilise că „pentru a putea cumpăra teren agricol în România situat în extravilan, dobânditorul persoană fizică trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii:
a) să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă;
c) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, potrivit normelor metodologice” se arăta în proiectul de OUG.
Toate acestea au dispărut din noul Proiect de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Modificările au fost aduse la nivelul Parlamentului.

Fără Comitet judeţean
Tot la nivelul Parlamentului s-a decis renunţarea la Comitetul judeţean, care urma a fi înfiinţat special pentru avizarea contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din România, situate în extravilan.
Comitetul urma a fi format din 7 membri, astfel: prefectul județului, doi reprezentanţi ai Instituţiei prefectului, doi repezentanţi ai consiliului judeţean şi doi reprezentanţi ai organizaţiilor reprezentative din domeniul agricol, iar atribuţia principală a sa era aceea de emitere a avizului în vederea dobândirii prin contract de vânzare–cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă de către persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv străini în baza avizului prealabil acordat de Autoritatatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, pas care nu mai apare în noul Proiect de Lege emis pe 18 noiembrie a.c..

Pentru arendaşi, aceeaşi condiţie
Cu privire la titularii dreptului de preempţiune, proiectul de Lege arată că „Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege”.
Potrivit actului normativ, arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan, trebuie să deţină calitatea de arendaş pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat, înregistrat potrivit dispozițiilor legale, cu cel puţin un an înainte de data înregistrării ofertei de vânzare.

Se desfiinţează ADS, se înfiinţează AARPF
De asemenea, în Proiectul de Lege este prevăzută înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Autoritatea îndeplineşte următoarele atribuţii principale:
a) asigură publicarea ofertelor de vânzare-cumpărare pe site-ul propriu;
b) asigură verificarea exercitării dreptului de preemţiune;
c) verifică îndeplinirea condiţiilor legale de vânzare–cumpărare de către potenţialul
cumpărător, prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
d) emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare–cumpărare al terenurilor cu
destinaţie agricolă de către persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul
Economic European (ASEE) sau terţ, precum şi apatrizii cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, în statele care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE) sau terţ,
e) înfiinţează, gestionează şi administrează baza datelor primite de la structurile judeţene ale Autorităţii.
f) constată contravenţiile şi aplică sancţiunile prevăzute prin prezenta ordonanţă de urgenţă.

Vizualizat: 3085 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Zamolxis
|
11. 20, 2013. Wednesday 05:14

Abuz al Statului Roman, contra propriilor sai Cetateni

Da,din pacate tipic Romanesc...Treaba prost facuta si doar in interesul unora,lipsa echitabilitate sau egalitate in drepturi.
Constat cu parere de rau ca persoanele fizice sunt nedreptatite si de aceasta data…
Unii au impresia ca Romania este doar a unora,va contrazic si va informez ca Romania este si va fi a Tuturor Cetatenilor Sai,persoane fizice sau juridice.
In primul rind legea nu trebuie sa vizeze numai persoanele fizice si poate fi denumita legea vinzarii si cumpararii terenurilor agricole,de catre persoanele fizice sau juridice.
In al doilea rind ce facem cu rudele de gradul 1/2 sau cu persoanele fizice care vor sa se dezvolte,prin achizitie de terenuri,vor sa faca productie si sa-si faca o societate comerciala...,ce sanse mai au aceste persoane daca voi ii puneti ca ordine de preemtiune dupa arendatori si mai puneti si limita de virsta?
Ordinea corecta si echitabila a dreptului de preemtiune este urmatoarea:rudele de gradul 1/2,coproprietari,vecinatati,persoane fizice fara limita de virsta,arendasi,Statul Roman si persoane fizice sau juridice straine.
Bagativa mintile in cap si mai ginditiva si la drepturile cetatenilor de rind,nu numai la interesele voastre,ca nu traiti numai voi in tara asta,nu vati nascut voi stapini in dreptul altora,puiuti de comunisti transformati in ,,capitalisti”…
Vreti sa ridicati economia Tarii,dar inafara de pus biruri si vorbit in masmedia,ne facind din pacate mai nimic concret pentru Tara,nu stiti; si aveti pretentii de standarde de viata ridicata, hmmm…
Lucrati intii la mentalitatea voastra si apoi consultind Natiunea Romana luati decizi si dati legi in interesul Tarii si al Natiunii…
Opriti ciuma rosie,Comunisto-PSDista,daca vreti sa mai Traiti intr-o Tara LIBERA...

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii