Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Importurile de cartofi, de peste 8 opt ori mai mari decât exporturile

Publicat: 27 octombrie 2011 - 15:37
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În primele luni ale anului 2011, importurile de cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată, au totalizat 76.151,22 tone, fiind de peste 1,7 ori mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă din 2010 (44.123 tone), dar de 8,3 ori mai ridicate decât exporturile realizate în perioada menţionată, potrivit datelor privind comerţul cu produse agroalimentare furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Valoarea acestor importuri realizate din ţările intra şi extra comunitare a depăşit, în primele şapte luni ale anului, 22,17 milioane de euro, faţă de numai 7,74 milioane de euro în perioada similară din 2010.

Potrivit datelor furnizate Agerpres, de către MADR, exporturile de cartofi au fost, în primele şapte luni, de numai 9.160,7 de tone, în valoare de două milioane de euro, în timp ce în perioada similară din 2010 încasările au depăşit 1,63 milioane euro, pentru 18.403,5 tone.

Răspândirea putregaiului inelar al cartofului în România - o bacterioză deosebit de periculoasă - a influenţat semnificativ producţia, dar şi preţurile acestui produs, care s-au majorat cu peste 50%, în 2010 şi prima parte a anului 2011.

Astfel, potrivit datelor MADR, România a obţinut, în 2011, o producţie de cartofi de 3,55 de milioane tone, în creştere uşoară faţă de cele 3,3 milioane tone în 2010. Randamentul la hectar a fost de 17,5 tone în 2011, iar suprafaţa cultivată s-a cifrat la 208.092 hectare.

recolta-de-cartofi_b

Producţia de cartofi a României se situează anual între 3 şi 4 milioane de tone, cantitate suficientă pentru asigurarea consumului intern - de circa două milioane de tone anual - dar şi pentru sămânţă (circa un milion de tone), procesare şi furaje (circa 40.000 de tone).
Românii consumă anual, în medie, 92,2 kg/cartofi pe locuitor, situându-se pe locul 4 în UE. Pe primele locuri se situează Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.

Vizualizat: 2236 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Ce legume şi fructe s-au ieftinit în septembrie?

Cartofii şi fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult în septembrie, cu 35,25%, respectiv cu 5,74%, faţă de luna august, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

MADR a făcut demersuri pentru taxarea inversă la legume, fructe şi carne, însă aşteaptă avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

România exportă legume şi fructe ecologice

România exportă legume şi fructe ecologice

2.715 tone de fructe şi aproximativ 400 tone de legume au intrat pe pieţele comunitare. În 2011, suprafaţa cultivată cu legume în sistem ecologic a crescut cu 29 la sută.

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Anul acesta, în judeţul Braşov, producţia medie de cartofi obţinută la hectar este de 22 de tone, cu patru tone mai mult decât anul trecut. Chiar şi aşa producătorii sunt nemulţumiţi, de data aceasta de preţuri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Folosea Necuvenitu
|
10. 28, 2011. Friday 15:04

Cei mai mari hoti din istoria Romaniei, au distrus si pe taranul roman. Saracul taran, cum sa-si vanda marfa din moment ce:
-piata e super-saturata de cartofi de import?
-pretul a scazut atat de mult incat nici nu-si poate acoperi costurile.
Borfasii dracului, ne-au distrus aproape complet, numai ca sa-si ia ei comisioanele grase de pe urma importurilor.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii