Importurile de cartofi, în stare proaspătă sau refrigerată, au totalizat circa 78.500 tone, în primele nouă luni din 2011, fiind de 1,6 ori mai mari decât cele realizate în aceeaşi perioadă din 2010 (peste 49.000 tone), se arată în datele furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare.
Valoarea acestor importuri realizate din ţările intra şi extra comunitare a depăşit, în primele nouă luni ale anului trecut, 22,68 milioane de euro, faţă de numai 8,75 milioane euro în perioada similară din 2010.
Exporturile de cartofi s-au redus cu aproape 10.000 de tone în 2011
Potrivit datelor MADR, exporturile de cartofi au fost în primele nouă luni ale anului 2011 de numai 10.044,6 tone, în valoare de 2,21 milioane euro, în timp ce în perioada similară din 2010 încasările au fost de 1,77 milioane euro, pentru 19.305,3 tone.
România produce anual între 3 şi 4 milioane de tone, cantitate suficientă pentru asigurarea consumului intern (de circa două milioane de tone anual) dar şi pentru sămânţă ( circa un milion de tone), procesare şi furaje ( circa 40.000 de tone).
Românii consumă anual, în medie, 92,2 de kg/cartofi pe locuitor, situându-se pe locul 4 în UE. Ne depăşesc ţări precum: Portugalia cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an.
sursa: Agerpres