Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Republica Moldova, din nou „Grădina Rusiei”

Publicat: 05 iulie 2011 - 11:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Federaţia Rusă este gata să majoreze de câteva ori importul de produse alimentare moldoveneşti, susţine Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Oferta este tentantă şi nu trebuie ratată, spun experţii, care menţionează însă necesitatea de a spori calitatea exporturilor.

Autorităţile ruseşti au anunţat că sunt interesate să importe mai multe produse alimentare din Moldova. Ţara noastră ar putea majora în anul curent cu circa 30% exporturile de fructe şi legume în Federaţia Rusă, a declarat Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Totodată, ar urma să fie reluate exporturile de carne de porc şi alte alimente.

Potrivit ministrului, potenţialul de creştere este de circa trei ori la exportul de fructe şi de circa zece ori la legume. „Ca să acoperim cererea ar trebui să majorăm recolta măcăr până la nivelul din perioada sovietică, dar e nevoie de schimbat şi «faţa» produselor agricole moldoveneşti exportate în Rusia”, a precizat Vasile Bumacov.

Legume_b

Oficialul susţine că ruşii ar fi gata să investească sume importante în agricultură la noi în ţară, ceea ce ar fi o şansă pentru atragerea investiţiilor în extinderea producţiei de legume şi fructe.

Condiţii ruseşti – listele de exporatori
„Am elaborat şi prezentat autorităţilor fitosanitare de la Moscova o listă de 175 de firme care urmează a fi acceptate de partea rusă pentru a exporta fructe şi legume”, a declarat Bumacov.

Potrivit ministrului, la alcătuirea listei au participat majoritatea asociaţiilor specializate, pentru a evita astfel includerea unor firme ce nu se ocupă cu exportul de fructe şi legume. Totodată, ministrul a specificat că experţii de la Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia, Rosselyhoznadzor, vor efectua o vizită în Moldova pentru a monitoriza producerea fructelor, legumelor şi a cărnii de porc.
 
Viorel Chivriga, economist la IDIS Viitorul, susţine că este anormală practica de alcătuire a unor liste cu firme ce au dreptul să exporte anumite produse pe o piaţă sau alta. „Dacă ar fi dorinţă şi voinţă, s-ar putea negocia cu Rusia eliminarea acestor liste”, a declarat economistul.
Igor Goraşov, preşedintele Asociaţiei „Moldova-Fruct”, consideră că ţara noastră ar trebui să se adapteze la cerinţele Rusiei, care vrea astfel să monitorizeze provenienţa mărfii. Potrivit lui Goraşov, şi ţări precum Polonia, Turcia şi Olanda sunt nevoite să accepte condiţiile ruseşti pentru a exporta pe această piaţă. adevărul.ro.

Vizualizat: 1591 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor

"LAND.TECHNIK für Profis 2020" - Tehnică agricolă pentru profesionişti - evenimentul anual organizat de DLG e.V. (Societatea Germană pentru Agricultură) şi Asociaţia inginerilor din Germania (VDI - Verein Deutscher Ingenieure) cu tema "Protecţia plantelor" s-a desfăşurat la sediul companiei Amazone Werke H. Dreyer GmbH & Co. KG, din Hasbergen-Gaste (Germania). Manifestarea a reunit, timp de două zile, aproape 300 de specialişti în domeniul construcţiilor de maşini agricole, fermieri şi studenţi şi au fost prezentate şi dezbătute noutăţile din domeniul tehnicilor de protecţie a plantelor.

Interviu cu conf. dr. ing. Ovidiu Ranta, Catedra de mecanizare - USAMV Cluj-Napoca.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Amendă...

Amendă...
Un poliţist opreşte un şofer pentru depăşirea vitezei: Detalii