Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Ministrul Agriculturii insistă pentru introducerea cardului de acces în pieţe

Publicat: 16 octombrie 2013 - 20:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii agricoli şi-ar putea vinde producţiile în pieţele agroalimentare pe baza unui card de acces, care ar putea fi introdus cel mai devreme din 2014, le-a spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, producătorilor de mere din zona Voineşti, jud. Dâmboviţa, cu care s-a întâlnit în 15 octombrie 2013.

Partea a doua a legislaţiei înseamnă introducerea unui card de acces în piaţă. Eu am dorit foarte mult să existe acel card. Încă nu s-a luat o decizie şi, probabil, se va lua la anul dacă se va lua, dacă nu mai târziu. În momentul când producătorul intră în piaţă şi are un certificat de producător, atestat eliberat de primărie şi asociaţia de producători, care spune eu am cinci hectare, să spunem, de cartofi, nu poate vinde în piaţă mai mult decât atât”, a explicat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Cum va funcţiona cardul de producător?

Acesta a adăugat că, pe baza cardului, producătorii vor cântări marfa, la intrarea şi ieşirea din piaţă şi nu vor putea vinde mai mult decât produc. Astfel, speculanţii din pieţe vor fi împiedicaţi să mai vândă tone de marfă, deşi în acte au foarte puţin teren.

„La intrarea în piaţă, în fiecare zi, toţi producătorii, cu cardul, trebuie să cântărească marfa cu care intră, la intrare şi la ieşire din piaţă, astfel încât să ne asigurăm că un fals producător nu comercializează mai mult decât produce. Este faza a doua la care vrem să ajungem tocmai pentru a proteja producătorii”, a mai spus Daniel Constantin.

Nu va mai exista certificat de producător, ci atestat de producător şi carnet de producător

„Certificatul de producător, din păcate, în multe cazuri a fost eliberat...nu ştiu cum a fost eliberat. Cred că ştiţi mai bine decât mine. Din acest motiv avem propunerea de modificare a ordonanţei de urgenţă astfel încât să schimbăm certificatul de producător. Nu va mai exista certificat de producător, ci atestat de producător şi carnet de producător. Atestatul de producător va fi eliberat de primărie în continuare, dar cu viza asociaţiei reprezentative din care producătorii fac parte”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Piaţă_b

Cel mai recent proiect al MADR pentru reglementarea pieţei produselor agricole prevede că minimum 20% din spaţiile de vânzare din toate pieţele agroalimentare din ţară vor fi rezervate exclusiv producătorilor agricoli, dar nu spune nimic despre cardul de acces în pieţe.

Potrivit proiectului, atestatul de producător va cuprinde informaţii şi date privind numele producătorului, denumirea produselor şi suprafaţa exploatată, respectiv efectivele de animale din Registrul Agricol şi producţiile estimate destinate comercializării şi va fi vizat de asociaţiile de producători agricoli.

Carnetele de comercializare a produselor agricole vor fi tipărite de Consiliile Judeţene şi distribuite Primăriilor, care le vor elibera, la cerere, solicitanţilor.

Ministrul Agriculturii: „Dacă vor mai fi producători care vor vinde mai mult decât marfa pe care o produc ei, este şi vina asociaţiilor, pentru că asociaţiile vor pune viza”

Acesta a explicat şi cum se va pune în practică această modificare legislativă. „Asociaţia trebuie să vină să spună: da, persoana X, care după aceea merge şi vinde în piaţă, are acele suprafeţe de hectare de pe care vinde producţia respectivă. Dacă de acum înainte vor mai fi producători care vor vinde mai mult decât marfa pe care o produc ei, este şi vina asociaţiilor, pentru că asociaţiile vor pune viza de acum înainte. Asta este metoda prin care eu cred că nu vom mai avea falşi producători, care pe bază de certificat de producător să vândă în piaţă”, a precizat ministrul Daniel Constantin.

Proiectul MADR prevede amenzi între 1.000 şi 5.000 lei pentru comercianţi şi între 10.000 lei şi 15.000 lei pentru administratorii pieţelor.

Noile măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Proiectul nu va fi însă aprobat prin ordonanţă de urgenţă de către Guvern, ci va fi trimis spre aprobare Parlamentului, ne-a declarat secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu. Acesta a mai precizat că la finalul lunii septembrie 2013, proiectul era în avizare la Ministerul Finanţelor.

Vizualizat: 1181 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizi Dekalb de ultima generatie

Hibrizi Dekalb de ultima generatie

Într-o actiune desfasurata la Carpinis, în judetul Timis, echipa Dekalb a anuntat care sunt noutatile sezonului 2018-2019. Fermierii români au acum acces la cea mai noua genetica reprezentata de hibrizii de porumb intrati recent pe piata româneasca, pe lânga solutia digitala Dekalb Smart, o tehnologie inovatoare, care faciliteaza maximizarea potentialului de profit pe fiecare sola în parte.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia Rose Story, 100% ecologic

Bancul zilei

Melodia asta-i HIT

Melodia asta-i HIT
- Cum ştii dacă o melodie este HIT în România? Detalii