Domeniile Ostrov estimează, pentru 2013, o creştere a producţiei şi a vânzărilor de peste 80%, la un nivel de 9 milioane lei, faţă de cele 5 milioane lei realizate în 2012, informează un comunicat al companiei, citat de Agerpres.
Domeniile Ostrov reprezintă brandul „umbrelă” sub care se comunică şi comercializează gamele de vinuri ale podgoriei Ostrov, care se întinde pe 1.300 ha. Alături de podgoria de viţă de vie, compania mai deţine aproape 400 ha cu pomi fructiferi şi 200 ha cu legume.
Domeniile Ostrov administrează aproape 400 ha cu livezi, integral irigate
Producătorul de vinuri Domeniile Ostrov este şi unul dintre cei mai importanţi producători de fructe la nivel naţional, cu o suprafaţă de aproape 400 ha de plantaţii pomicole. Cea mai mare pondere în cifra de afaceri din 2012, aproximativ 50%, au avut-o caisele.
„Pentru 2013, estimăm că producţia va ajunge la aproape 6.000 de tone de fructe, în special caise, piersici şi prune, în creştere substanţială faţă de producţia de anul trecut. Prognoza noastră se bazează pe investiţiile realizate în ultimii ani în tehnologiile moderne de producţie şi în sistemele de irigare şi fertilizare. În acest moment nu mai avem nici o suprafaţă de pomi fructiferi neirigată”, a spus Oana Belu, acţionar Domeniile Ostrov, citată de Agerpres.
Domeniile Ostrov cumulează o suprafaţă totală de livadă de aproape 400 ha dedicată pomilor fructiferi, din care 318 ha sunt pe rod, restul aflându-se în programe de plantare demarate în ultimii doi ani. Acestea urmează să intre pe rod în anii următori. Din cele 318 hectare de livezi pe rod, 155 ha reprezintă livada de cais, 84 ha cea de cireş, iar restul este plantat cu piersici, nectarini, pruni, vişini şi nuci.
Cu o suprafaţă de 84 ha cultivate cu cireşi, producătorul estimează pentru 2013 o producţie de aproximativ 15 tone pe hectar.
Domeniile Ostrov livrează la export aproximativ 70% din producţia de fructe de la Dunăre
„Principalele ţări în care exportăm fructele produse în livezile de la Domeniile Ostrov sunt Rusia şi ţările ex-sovietice, Germania, Cehia sau Austria. Lucrăm asiduu să ne extindem şi către alte pieţe europene. Pe mesele românilor ajung acum circa 30% din producţia de fructe a Domeniilor Ostrov, însă în ultimul an cererea pentru fructele autohtone a crescut mult peste nivelul estimat”, a precizat Oana Belu.