Adama
Vinasa Rompak

Cartoful 2011: producţie mare şi preţ mic

Publicat: 27 septembrie 2011 - 09:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, în judeţul Braşov, producţia medie de cartofi obţinută la hectar este de 22 de tone, cu patru tone mai mult decât anul trecut. Chiar şi aşa producătorii sunt nemulţumiţi, de data aceasta de preţuri.

Potrivit şefului Direcţiei Agricole Braşov, Călin Achim, preţul oferit de comercianţi este mult prea mic. „Problema este cea a preţului de vânzare. Producătorii se plâng că angrosiştii nu oferă în prezent mai mult de 0,30 de lei pe kilogram, ceea ce este foarte puţin. Şi la sămânţa de cartofi preţul oferit este de 1,5 lei comparativ cu 3 lei anul trecut. Este bine totuşi că marii producători deţin depozite şi astfel pot păstra cartoful în condiţii foarte bune în speranţa că peste câteva luni, preţul pe kilogram va ajunge la 0,50 de bani. Aşteptăm acum o ofertă din ţările arabe, în speranţa unui preţ mai bun”, spune Călin Achim.

Acesta a precizat că pentru înfiinţarea unui hectar de cartofi, cu toate lucrările, începând cu pregătirea terenului, sămânţă, tratamente şi fertilizări, fermierul investeşte între 8.000 şi 12.000 de lei pe hectar, iar la cartoful de sămânţă costurile ajung şi la 20.000 de lei pe hectar.

recolta-de-cartofi_b

În pieţele din Braşov, un kilogram de cartof se vinde cu 0,80-1 leu, în funcţie de mărime, iar dacă se achiziţionează cantităţi mai mari pentru iarnă, preţul ajunge şi la 0,50 de lei pe kilogram.

Agricultorii aşteaptă precipitaţii, în vederea înfiinţării culturilor de toamnă
Recolte destul de bune se anunţă şi la porumb, unde recoltatul de pe cele 9.000 de hectare va începe în zilele următoare. Şi recolta de sfeclă de zahăr se anunţă bună, dar în această perioadă are nevoie de precipitaţii pentru acumularea de zahăr.
„Probleme sunt la pregătirea terenului pentru însămânţarea grâului, din cauză că pământul este destul de uscat din cauza secetei. S-a semănat rapiţa, care în unele locuri a răsărit, iar în altele nu. Pentru semănatul grâului am pregătit 40% din suprafaţă şi aşteptăm să plouă. Este pentru prima dată, în ultimii ani, când în luna septembrie a plouat foarte puţin în judeţ”, a mai spus, pentru Agerpres, şeful Direcţiei Agricole Braşov.

Vizualizat: 3673 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cartoful 2011 – producţie record la Braşov

Cartoful 2011 – producţie record la Braşov

Cu toate că, procesul recoltării este abia la jumătate, fermierii braşoveni sunt bucuroşi, cu gândul la profitul pe care îl vor avea în această toamnă. Producţia de cartofi din toamna lui 2011 este dublă faţă de cea din anii trecuţi, datorită precipitaţiilor care au căzut constant pe perioada verii.

Cercetătorii buzoieni au aclimatizat soiuri rare de legume din Asia şi America Latină

Cercetătorii buzoieni au aclimatizat soiuri rare de legume din Asia şi America Latină

Cercetătorii Staţiunii de cercetare legumicolă din Buzău au aclimatizat peste 20 de soiuri din Asia şi America Latină în acest an.

Constanţa: 5.400 de persoane vor primi ajutor de la primărie... cartofi

Constanţa: 5.400 de persoane vor primi ajutor de la primărie... cartofi

Aproximativ 5.400 de persoane cu venituri reduse din Năvodari vor primi drept ajutor de la administraţia locală cartofi.
Sacul de cartofi pentru fiecare persoană va fi în valoare de 20 de lei.

Fructele şi legumele au coborât rata inflaţiei la 4,25% în august

Fructele şi legumele au coborât rata inflaţiei la 4,25% în august

Preţurile au continuat să scadă pentru a treia lună la rând. Rata anuală a inflaţiei coboară la 4,25% pe fondul scăderii preţurilor la mărfurile alimentare, în special la fructe şi legume.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii