Adama
Vinasa Rompak

Valeriu Tabără: Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru cultura de soia modificată genetic

Publicat: 08 aprilie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, joi, după o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic, că are speranţa că România va obţine anul acesta aprobarea Uniunii Europene pentru cultivarea soiei modificate genetic, iar din 2012 va putea produce această cultură.

"Facem toate demersurile. Sperăm să avem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca în 2012 să avem deschiderea pentru această cultură. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile şi de proteină şi ştiu cât de necesară este", a spus Tabără.

Acesta a precizat că este conştient de faptul că "există probleme legate de speculaţia politică în decizii şi astea trebuie înlăturate".

Şeful de la Agricultură a precizat că există soiurile de soia pregătite la Turda şi la Fundulea.

"Ne mai trebuie genele să le transferăm şi avem soiurile noastre. De ce trebuie să cumpăr de la alţii? Eu cred că nu ar fi o problemă să le obţinem", a spus Valeriu Tabără.

În opinia ministrului, soia reprezintă un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României, în condiţiile în care aceasta ar putea fi exportată în toată lumea, mai puţin SUA şi Brazilia.

"În România se consumă în jur de 500.000 de tone de soia anual . Dacă ne ducem cu o producţie de peste 1,5 - 2 milioane de tone vă daţi seama ce rezervă de export avem numai pe soia", a spus el.

Valeriu Tabără a subliniat că ar fi păcat ca România să exporte doar soia brută. Se pot exporta preparate din soia - şrot, ulei de soia, extracte de soia.


"Sunt multe alte produse pe care eu pot să le obţin din soia. Nu neapărat să exporţi soia brută şi să o exploateze alţii, ca la floarea-soarelui sau rapiţă. Rapiţa este primul produs agricol care se exportă şi extrem de bine. Cred că anul acesta este de peste un milion de tone. Noi, din păcate, exportăm destul de multă materie primă. Ar trebui să mergem mai departe fie numai prin semitransformare - ulei brut, de pildă. Nu export rapiţă, ci uleiul brut, care se va rafina în alte părţi", a adăugat Tabără, subliniind că restricţiile sunt artificiale.

Valeriu Tabără a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pierderile anuale ale României din necultivarea soiei sunt de aproape un miliard de euro.

"Exceptând Câmpia Padului, mici porţiuni irigate din Spania sau Franţa, România este singura ţară din Europa care are condiţiile necesare pentru a produce soia industrial", a spus Valeriu Tabără.

El a atras atenţia că România, care ar putea produce anual două milioane de tone de soia, importă 500.000 de tone anual.

"România, care este singura ţară cu condiţii climatice de a realiza soia pe care o importăm la nivelul de circa 500.000 de tone anual - şi ar putea produce două milioane de tone, este obligată să o importe nu să o producă. Uniunea Europeană, care importă aproape 40 de milioane de tone din care peste 90% este soia modificată genetic, mă obligă pe mine să nu o pot cultiva pentru că ţările din UE nu o pot cultiva, pentru că nu au condiţii", a explicat ministrul Agriculturii.

În opinia acestuia, "este inadmisibil să ţi se permită să consumi 'otravă', dar nu şi să o produci".

"Trebuie să o iei de la altul, mai dai şi bani pe ea. România importă anual 500.000 de tone de soia din Brazilia, SUA, Argentina, unde se produce numai soia obţinută prin biotehnologie", a spus, miercuri, Tabără.

De asemenea, el a subliniat că la nivelul UE se discută foarte mult cu privire la competitivitatea internaţională, Uniunea confruntându-se cu agricultura SUA, a uneia dintre cele mai mari puteri în devenire în agricultură datorită biotehnologiei - Brazilia, dar şi cu Argentina, Canada, China, India sau Australia.

"Acestea nu sunt ţări care trebuie neglijate în sistemul producţiei şi al competitivităţii naţionale. Însă, ce este mai grav, este fapt că, neacceptând aceste biotehnologii, costul producţiei şi preţul produsului agricol şi agroalimentar creşte. Astfel de produse sunt mai ieftine cu 40% până la 60%, pentru că tehnologiile de obţinere în câmp sunt mai ieftine", a punctat ministrul Agriculturii.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1592 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii