Adama
Vinasa Rompak

UE pierde o piaţă de cca. 12 miliarde euro prin embargoul impus de Rusia produselor agroalimentare

Publicat: 10 august 2014 - 19:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Embargoul anunţat de Rusia pentru produsele agroalimentare din Uniunea Europeană riscă să genereze un blocaj în spaţiul comunitar, care pierde, astfel, o piaţă de 12 miliarde de euro.

Potrivit Agenţiei France Presse (AFP), citată de Agerpres, în 2013, Germania şi Olanda se numărau, alături de Ucraina şi Brazilia, printre principalii furnizori ai Rusiei, care importă 35% din consumul său alimentar.

Rusia absoarbe 10% din exporturile agricole şi agroalimentare ale UE, ceea ce se traduce printr-o sumă anuală de 12 miliarde de euro, conform datelor Eurostat.

Rusia este exportatoare de cereale, dar şi o mare importatoare de legume, fructe şi produse prelucrate cum sunt carnea, produsele lactate”, a punctat Xavier Beulin, liderul principalului sindicat agricol francez, FNSEA, citat de Agerpres.

Embargoul rusesc loveşte producătorii europeni de fructe şi legume

Fructe proaspete, brânzeturi, carne de porc şi altele, reprezentând fiecare un volum de afaceri de 1 miliard de euro - sunt, alături de legume (770 milioane de euro), mărfurile care lipsesc cel mai mult de pe mesele ruşilor şi constituie principalele importuri alimentare provenite din Europa, alături de vinuri şi spirtoase (1,5 miliarde de euro).

La mare căutare sunt merele, roşiile şi piersicile europene, care tocmai în actualul sezon cunosc o criză serioasă, din cauza producţiei abundente şi cu grad ridicat de perisabilitate. De aici dublul efect de care se tem deja producătorii, a explicat liderul sindical francez: „Rusia opreşte importurile, iar produsele care nu mai merg la export vor fi orientate spre ţări europene şi vor crea o situaţie de criză”, apreciază Beulin.

Temerile sale sunt confirmate de preşedintele Federaţiei producătorilor francezi de fructe (FNPF), Luc Barbier: „În 2012, spaniolii au exportat circa 100.000 de tone de fructe către Ucraina şi Rusia, iar acum cantităţi similare se vor reorienta spre piaţa comunitară”, a estimat Barbier.

Fructe ÅŸi legume_b

Italia, Spania şi Franţa se confruntă deja cu „războiul nectarinelor”, în condiţiile în care preţurile s-au prăbuşit, şi se prefigurează de asemenea o situaţie de „catastrofă” în ce priveşte merele, adaugă acesta.

În 2012, francezii au expediat în Rusia fructe în valoare de aproape 26 milioane euro. Dar anul acesta, şi Polonia, care exporta mult în Rusia, se aşteaptă la o recoltă abundentă, care fireşte că va ajunge tot pe piaţa internă a UE, a spus Barbier.

Potrivit WAPA, asociaţia mondială a producătorilor de mere şi pere, citată de Agerpres, Polonia este de departe cel mai mare producător de mere din UE, cu 3,5 milioane de tone aşteptate în acest an, alături de Italia, cu 2,3 milioane de tone, şi de Franţa, cu 1,5 milioane. În total, Franţa a expediat în 2013 în Rusia produse agroalimentare în valoare de 1,17 miliarde de euro, dintre care 450 milioane le-au reprezentat băuturile alcoolice.

Norvegia pierde o piaţă de 380 milioane euro pentru desfacerea produselor pescăreşti

Primul semnal de probleme a venit deja din Norvegia, unde crescătorii de somon, în frunte cu Marine Harvest, s-au confruntat spre miezul zilei cu o scădere de 8%-10% a acţiunilor la Bursa din Oslo. Deşi nu este membră a UE, Norvegia s-a alăturat sancţiunilor impuse Moscovei, iar Rusia, principa piaţă pentru produsele sale pescăreşti, a cumpărat astfel de produse în valoare de aproape 380 milioane de euro începând din ianuarie 2014.

Belgia, Olanda, Germania şi Danemarca - afectate de embargoul impus cărnii şi lactatelor

În ceea ce priveşte carnea de vită, principalul furnizor al Rusiei este de departe Brazilia, înaintea altor ţări din America Latină şi din America de Nord, unde SUA şi Canada sunt de asemenea vizate de sancţiunile ruse. Contribuţia UE la acest capitol se află în recul din 2013, din cauza restricţiilor sanitare percepute frecvent drept „pretexte politice”, a menţionat Guy Hermouet, vicepreşedinte responsabil cu exporturile al Federaţiei naţionale a crescătorilor de bovine din Franţa. Potrivit acestuia, cel mai mult vor avea de suferit din cauza restricţiilor la acest capitol Belgia, Olanda şi Germania.

Danemarca şi Olanda sunt, la rândul lor, cele mai expuse în ce priveşte produsele lactate.

Produse Olympus_b

În privinţa cărnii de porc, exporturile europene au fost suspendate total în urma embargoului impus de Rusia la 29 ianuarie 2014, motivat prin semnalarea unor cazuri de pestă porcină la mistreţi. Acest embargo, care a fost decretat într-un context deja tensionat din cauza situaţiei din Ucraina, este considerat de către UE ca fiind insuficient justificat. UE a depus, în aprilie 2014, o plângere în acest sens la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

UE va sesiza, cel mai probabil, Organizaţia Mondială a Comerţului

De altfel, speranţa producătorilor francezi este ca OMC să se sesiseze în legătură cu sancţiunile decise de Moscova, a indicat Xavier Beulin. Dar, potrivit lui Luc Barbier, europenii riscă de asemenea să piardă cote de piaţă în favoarea Asiei sau Americii Latine, care „vor fi foarte greu de recuperat ulterior”.

Uniunea Europeană va examina, cel mai probabil, posiblitatea apelării la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în legătură cu decizia Rusiei de a interzice importurile majorităţii produselor alimentare din UE, a anunţat şeful diplomaţiei lituaniene Linas Linkevicius, citat de Agerpres.

„Vom avea consultări cu partenerii noştri. Interesele statelor membre UE în OMC sunt protejate de Comisia Europeană, iar acest lucru este făcut prin coordonare. Deci cred că aceste probleme vor fi de asemenea discutate, dar este prematur să vorbim despre consecinţe. Vor exista consecinţe, dar forma acestora va trebui examinată şi după aceea trase concluzii”, a spus Linkevicius.

Lituania exporta în Rusia brânză tare, cremă de brânză, carne, hrană pentru animale, băuturi, cartofi, conserve de fasole, peşte şi porci vii.

Vizualizat: 1294 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii