Adama
Vinasa Rompak

Ucraina a exportat cu 10% mai mult porumb decât sezonul trecut

Publicat: 06 aprilie 2023 - 11:52
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 1 iulie 2022 - 5 aprilie 2023, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a fost de 38,5 milioane de tone, cu 15% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului precedent, conform datelor Serviciului vamal de stat din Ucraina. Numai livrările de porumb au atins 22,7 milioane de tone, cu 10% mai mult decât volumul exporturilor din aceeași perioadă a sezonului trecut. Conform datelor oficiale ale Consiliului Europei, de la începutul acestui sezon şi până la începutul lunii martie, doar 23 de milioane de tone au fost exportate pe cale maritimă, direct din porturile Ucrainei.

De la începutul sezonului 2022/2023 au fost livrate aproape 13,2 milioane de tone de grâu, cu 29% mai puțin decât volumul exportat în aceeaşi perioadă a sezonului trecut 2021/2022. Livrările de orz pe piețele externe s-au ridicat la 2,3 milioane de tone (-60% faţă de sezonul trecut). De asemenea, au mai fost exportate 17,7 mii tone de secară, mult mai puțin decât sezonul trecut când au fost exportate 161,9 mii de tone, dar exportul de făină a fost de 117,5 mii tone, cu 72% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut (66,4 mii tone).

Pentru referință, în sezonul 2021/2022 exportul total de cereale și leguminoase a fost de 48,6 milioane de tone, din care: 18,7 milioane de tone de grâu, 23,5 milioane de tone de porumb, 5,8 milioane de tone de orz, 161,5 mii de tone de secară şi 70,9 mii de tone de făină de grâu.

stiuleti porumb_b

Este nevoie de încă trei luni pentru a exporta recolta de anul trecut

În depozitele şi silozurile din Ucraina se mai găsesc încă cantităţi importante de porumb, grâu, soia, ulei şi şrot de floarea soarelui. "Ucraina trebuie să exporte cereale și semințele de oleaginoase din recolta 2022 înainte de începerea noului sezon" a declarat Mykola Solskyi, ministrul Politicii Agrare și Alimentației, într-un interviu pentru Niezalezna.pl.

Potrivit ministrului Solskyi, exporturile sunt îngreunate de blocarea de către Rusia a inspecțiilor navelor în Bosfor. Ca urmare, doar 2-3 nave sunt inspectate pe zi.

În ceea ce priveşte viitoarea recoltă, Mykola Solskyi apreciază că "mulți fermieri ucraineni vor creşte suprafeţele cultivate cu oleaginoase (floarea soarelui și soia) și își scad grâul și porumbul”.

Polonia și Ucraina "lucrează la rezolvarea problemelor"

Miercuri (5 apilie), premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, în timpul primei vizite oficiale a șefului de stat ucrainean în Polonia de când Rusia a invadat Ucraina.

În comunicatul oficial se afirmă că "Polonia și Ucraina lucrează la cum să rezolve problemele cauzate de cantitățile excesive de cereale ucrainene care denaturează piața agricolă poloneză şi se crede că în următoarele zile, săptămâni, se vor rezolva în sfârșit toate problemele".

Mateusz Morawiecki_Volodymyr Zelensky_b

Unde ajung cerealele din Ucraina?

Datele oficiale prezentate într-un infografic pe site-ul Consiliului Europei- arată că exporturile de cereale ucrainene în cadrul "iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră" au totalizat peste 23 de milioane de tone de la începutul acestui sezon şi până la finalul lunii martie (1 iulie 2022 - 6 martie 2023). Aceste date cuprind doar transporturile maritime prin cele trei porturi ucrainene: Chornomorsk, Odesa și Yuzhny/Pivdennyi.

Aproape 49% din totalul livrărilor maritime a fost reprezentat de porumb, 28% grâu, produse din floarea soarelui 11% şi altele 12%. Dealtfel, porumbul a reprezentat 75% din cele 20 de milioane de tone de cereale aflate în depozitele ucrainene în primăvara anului trecut şi care a trebuit livrat rapid pentru a face loc grâului din recolta de vară.

Peste 65% din grâul exportat prin "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră" a ajuns în țările în curs de dezvoltare, iar porumbul este exportat aproape în mod egal în țările dezvoltate și în cele în curs de dezvoltare.

Vizualizat: 1525 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MADR: Bani în cont pentru subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor!

MADR: Bani în cont pentru subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a încasat, în data de 05.04.2023, suma de 69,27 milioane euro, reprezentând rambursarea de către Comisia Europeană a plăților directe efectuate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în cursul lunii februarie 2023, anunță un comunicat MADR. 

Clubul Fermierilor Români, alături de fermierii care protestează pe 7 aprilie!

Clubul Fermierilor Români, alături de fermierii care protestează pe 7 aprilie!

Clubul Fermierilor Români este solidar, contribuie activ și sprijină toate demersurile adresate autorităților de la București și Bruxelles pentru limitare și compensarea pierderilor fermierilor europeni afectați de importurile de cereale din Ucraina, anunță un comunicat al Clubului transmis astăzi Agroinfo. 

Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat. Fermierii continuă protestele!

Ministrul polonez al Agriculturii a demisionat. Fermierii continuă protestele!

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a demisionat miercuri, 5 aprilie, pe fondul furiei crescânde a fermierilor cu privire la impactul importurilor de cereale din Ucraina.

Şi Viterra va ieşi de pe piața de cereale din Rusia

Şi Viterra va ieşi de pe piața de cereale din Rusia

Parte a gigantului elveţian Glencore şi unul dintre cei mai mari comercianţi de produse agricole din lume, Viterra, și-a anunţat reducerea activităţiilor pe piața rusă. Cu puţin timp în urmă şi Cargill a declarat că va înceta activitatea de colectare și manipulare a cerealelor rusești pentru export începând din iulie 2023 (după finalizarea sezonului 2022/2023), dar că va continua să livreze cereale rusești.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii