ÎMBARCAREA CĂTRE TURCIA. Exporturile Uniunii Europene de bovine vii au înregistrat un progres considerabil anul acesta datorită cererii susţinute de Turcia şi alte state din Orientul Apropiat.
Pe parcursul primului trimestru al anului 2016, exporturile de bovine vii au crescut cu 30%, comparativ cu perioada similară din 2015. Comerţul direct este încă axat pe ţările din jurul Mediteranei, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene. Turcia, cu 100 mii de capete, şi Liban, cu 45 mii de capete, au rămas principalele destinaţii pentru exporturile europene de bovine vii în primele patru luni ale anului 2016, asigurând 50 la sută din totalul schimburilor comerciale cu animale vii.
Ungaria a fost cel mai mare furnizor pentru piaţa turcă, cu 33 mii de exemplare livrate în primul trimestru al anului, în timp ce Israelul a preluat de la Libia a treia poziţie în topul ţărilor preferate pentru exporturile UE de vaci pentru carne. Între timp, Irlanda a primit acceptul autorităţilor de la Ankara privind reluarea exporturilor de vite, având un mare potenţial de penetrare a pieţei.
Focarele de boala limbii albastre înregistrate în ultima vreme continuă să împiedice Franţa să beneficieze de aceste oportunităţi de piaţă, în timp ce Canada este o altă ţară care a scăpat de embargoul Turciei în ceea ce priveşte exporturile de bovine vii, intrând în competiţie directă cu Uruguay şi Brazilia, două state mari exportatoare de bovine.
Turcia achiziţionează în general expemplare tinere, respectiv tăuraşi de până la 12 luni şi o greutate maximă de 300 kilograme. Preţurile la carnea de vită rămân încă la un nivel ridicat pe piaţa turcă, în condiţiile în care capacitatea de producţie locală este destul de limitată, iar cererea e din ce în ce mai mare. Prin urmare, estimările Comisiei Europene vorbesc despre o creştere de 12 procente a exporturile UE de bovine vii pentru anul 2016.