Adama
Vinasa Rompak

Şeful MADR: Preţurile mari la legume şi mici la cereale au fost determinate de piaţă, nu de politicile agricole

Publicat: 11 octombrie 2013 - 12:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Piaţa va dicta în continuare evoluţia preţurilor, iar în funcţie de aceasta vom vedea cum ne orientăm politicile agricole

Creşterea preţurilor la legume şi scăderea înregistrată la cereale, în aceste luni, au fost determinate de piaţă, nu de politicile agricole, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Preţul este dat de cerere şi ofertă, iar creşterea de preţ la legume şi scăderea de preţ la cereale nu au fost determinate de politici agricole ci de piaţă. Piaţa va dicta în continuare evoluţia preţurilor, iar în funcţie de aceasta vom vedea cum ne orientăm politicile agricole. Din acest motiv, au fost adoptate ieri şapte Hotărâri de Guvern, toate în sprijinul fermierilor şi legate de cuantumul subvenţiilor şi al ajutoarelor de stat. Acesta este singurul mijloc pe care îl are la dispoziţie Ministerul Agriculturii, statul în general, pentru a influenţa preţul, pentru a scădea costurile de producţie, respectiv printr-o subvenţie ceva mai mare pe care o acordăm”, a spus ministrul Agriculturii, întrebat cum comentează creşterea cu 2% a preţurilor la legume în luna august.

Şeful MADR a ţinut să precizeze că anul acesta fermierii vor primi o subvenţie mai mare pe suprafaţă decât cea de anul trecut, aceasta cifrându-se la circa 160 de euro pe hectar. „Anul acesta, plata pe suprafaţă de la UE şi de la bugetul de stat este 160 de euro pe hectar, mai mare ca anul trecut. Pe zona de carne, la ovine, pe lângă cei 9 euro pe care îi primeau pe cap de animal, cei din zonele defavorizate mai primesc 6,5 euro suplimentar. Cred că trebuie să ne orientăm politicile astfel încât să ne gândim la o perioadă în care să oferim sprijin şi ajutorul de stat. Acesta să fie acordat pe fiecare sector de activitate pe o perioadă limitată, 3-4-5 ani de zile, şi pe urmă să vedem efectele. Sensul intervenţiei prin subvenţii sau ajutoare de stat este acela de a sprijini un sector de activitate, într-o anumită perioadă, să se regleze. Dacă el nu se reglează într-o perioadă îndelungată, sprijinim cât putem, dar pe urmă trebuie să tragem linie şi să vedem ce facem cu acel sector de activitate”, a adăugat şeful MADR.

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), pâinea este produsul alimentar care s-a ieftinit cel mai mult în septembrie 2013 faţă de luna august, respectiv cu 11,54%, însă au fost scumpiri de 3,38% la ouă şi de 2% la legume şi conserve de legume. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1746 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

Start plată ajutor secetă 1.000 euro/ha!

14 noiembrie 2024 - 22:20

Direcțiile agricole au început plata către fermieri a ajutorului de secetă în valoare de 1.000 lei pe hectar, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Plăți APIA la zi: Câți fermieri au primit avansul din subvenții!

Plăți APIA la zi: Câți fermieri au primit avansul din subvenții!

14 noiembrie 2024 - 18:16

APIA anunță câți fermieri au primit avansul din subvențiile pentru acest an în prima lună de la startul campaniei de plăți în avans și ce sume încasează acesta din plăți directe.

Ajutoare mai mari pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Ajutoare mai mari pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

16 iunie 2024 - 21:34

Fermierii, crescătorii de animale din România vor primi ajutoare de stat mai mari. Vezi suma aprobată de Comisia Europeană!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

Fermierii maghiari se roagă la Dumnezeu să NU ne trezim! Ce subvenții primesc pe litrul de lapte!

16 iunie 2024 - 17:49

Principalele probleme pentru crescătorii de vaci de lapte din România sunt modul cum sunt direcționați banii către ferme și faptul că fermierii români sunt mai slab organizați decât cei din alte țări.

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

AZI: Sprijinul cuplat, la plata APIA! Sume pe hectar și cap de animal!

11 iunie 2024 - 16:08

APIA anunță fermierii că a început autorizarea la plată către fermieri a sumelor pe care aceștia le au de primit în contul sprijinului cuplat vegetal și zootehnic.

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

Bani pentru fermierii, crescătorii de animale care așteaptă subvențiile APIA!

10 iunie 2024 - 23:57

Fermierii, crescătorii de animale pot lua credite în contul subvențiilor APIA pe care le au de primit pentru acest an.

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

Decizia MADR pentru fermierii români: Cum va fi aplicată derogarea GAEC 8!

19 februarie 2024 - 23:51

Cum pot aplica fermierii români derogarea GAEC 8 anul acesta! Reprezentanții fermierilor români s-au întâlnit pe 19 februarie cu ministrul Florin Barbu și echipa MADR pentru a discuta cum vor fi aplicate standardul GAEC 8 și Ecoschema PD-04 (înverzire) în acest an.

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

URGENT plată APIA înverzire și ajutor național tranzitoriu!

15 februarie 2024 - 12:14

Plata de urgență către fermierii români a subvențiilor APIA pentru anul de cerere 2023 care sunt blocate în acest moment!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii