Producţia culturilor proteice este este de aşteptat să crească cu 40 la sută până în anul 2025, conform estimărilor Comisiei Europene formulate într-un raport publicat săptămâna trecută.
Această ipoteză este susţinută, pe de o parte, de noile politici implementate de autorităţile de la Bruxelles, care sunt considerate a fi mai prietenoase cu mediul, aşa cum prevede sprijinul voluntar cuplat şi măsurile care stimulează prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă, iar pe de altă parte de cererea tot mai accentuată pentru proteine în sistemul de creştere intensiv al animalelor.
De asemenea, eliminarea din 2017 a cotelor de zahăr şi de izoglucoză (un substituent al zahărului, utilizat pe scară largă în industria băuturilor răcoritoare) ar putea avea un impact important asupra pieţei îndulcitorilor. În acest context, preţul zahărului din Uniunea Europeană s-ar putea apropia de cel practicat la nivel mondială, forţând acest sector să devină mai competitiv şi mai puţin dependent de stimulentele financiare acordate la export.
Inevitabila scădere de preţ va fi însoţită, foarte probabil, de o creştere a producţiei de zahăr alb în următorii zece ani, până la aproape 18 milioane tone, adică cu aproximativ 5 procente faţă de perioada de dinaintea eliminării cotelor. Pe piaţa intracomunitară, zahărul va trebui să concureze cu izoglucoza, care este de aşteptat să devină un îndulcitor important în zonele cu deficit de producţie la sfecla de zahăr. Potrivit analiştilor europeni, până în 2025 UE ar trebui să devină exportator net de zahăr alb.