Adama
Vinasa Rompak

Producătorii agricoli din UE stau cu grâul în silozuri. Ce ar putea relansa exportul?

Publicat: 12 noiembrie 2015 - 21:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda unei producţii record de grâu, exporturile Uniunii Europene au fost anul acesta limitate din cauza competiţiei statelor din regiunea Mării Negre, precum şi de reticenţa fermierilor din Vest de a-şi vinde grâul. Deprecierea monedei euro faţă de dolar şi reluarea importurilor Iranului ar putea relansa însă exporturile de grâu din statele UE, afirmă mai mulţi exportatori europeni.

Uniunea Europeană a produs o cantitate record de 149 milioane tone de grâu moale pentru al doilea an consecutiv, dar, spre deosebire de 2014/15, când recolta record a dus la exporturi record, în noul sezon cererea la export a fost mult mai mică, notează Agerpres.

Un euro mai slab face grâul european competitiv

În ultimele săptămâni însă, deprecierea a monedei europene,  până la 1,07 dolari pentru un euro, a făcut grâul din UE mai competitiv pe pieţele de export în dolari, ajutând la reducerea decalajului care îl separă de grâul din Rusia şi Ucraina, aşa cum arată licitaţiile organizate săptămâna aceasta în Egipt, cel mai mare importator mondial de grâu.

Cursul de schimb al monedei euro ar putea coborî până la paritate cu dolarul şi asta ne va ajuta să concurăm cu Rusia, a declarat Robertas Lapinskas, director general la traderul lituanian de cereale Agrorodeo, citat de Agerpres.

Fermierii occidentali aşteaptă preţuri mai mari

În acest sezon, statele baltice au reuşit să preia o parte din cota de piaţă a principalilor exportatori de grâu din UE, Franţa şi Germania. Cele trei state baltice au vândut până acum aproximativ 700.000 de tone de grâu către Algeria şi 1,2 milioane tone către Arabia Saudită şi ar putea vinde alte 3 milioane de tone în a doua jumătate a sezonului 2015/16, estimează Robertas Lapinskas. Potrivit acestuia, fermierii din statele baltice au fost interesaţi să-şi vândă grâul în condiţiile în care cotaţiile futures la Bursa de la Paris au crescut peste pragul de 180 euro/tonă, care reprezintă un preţ bun pentru ei.

În schimb, mulţi fermieri din Europa Occidentală continuă să aştepte preţuri mai bune. Există foarte mult grâu care a rămas în silozurile fermierilor!, a declarat Klaus Schumacher, reprezentant al traderului german de cereale BayWa AG.

Depozit de cereale_b

Speranţe că Iranul va relua importul de grâu

Pe lângă disponibilitatea fermierilor europeni de a-şi vinde grâul, perspectivele pentru exporturile UE de grâu vor fi influenţate şi de cerere. O reluare a importurilor Iranului poate ajuta grâul din Germania şi din statele baltice, care în ultimul sezon s-a vândut foarte bine în Iran.

Aşteptările potrivit cărora relaxarea sancţiunilor economice impuse Iranului va duce la creşterea schimburilor comerciale, precum şi îndoielile cu privire la prognozele precedentului guvern de la Teheran care susţinea că nu va fi nevoit să importe grâu în acest sezon, i-au făcut pe traderi să estimeze că Iranul ar putea importa mai multe milioane de tone de grâu, după ce în ultimele luni a avut o prezenţă modestă pe piaţa importurilor.

Pe de altă parte, adjunctul ministrului iranian al Agriculturii, Ali Ghanbari, a declarat pentru agenţia Mehr că Iranul a oprit importurile de grâu datorită producţiei interne mari şi că are de gând să exporte aproximativ 300.000 de tone de grâu dur până în martie 2016, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 1993 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Egiptul schimbă regulile pentru piaţa grâului

Egiptul schimbă regulile pentru piaţa grâului

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, schimbă sistemul de subvenţionare a producătorilor autohtoni de grâu, ca să elimine contrabanda. De asemenea, agenţia responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean va aproviziona şi sectorul privat cu grâu importat.

Rusia reduce, din 1 octombrie, taxa pentru exporturile de grâu

Rusia reduce, din 1 octombrie, taxa pentru exporturile de grâu

Taxa pentru exporturile de grâu ruseşti va fi redusă începând de joi, 1 octombrie 2015, de la 50 ruble/tonă, la 10 ruble pe tonă.

Producţia mondială de cereale: mai mult grâu şi mai puţin porumb

Producţia mondială de cereale: mai mult grâu şi mai puţin porumb

În raportul din luna august 2015, USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) prognozează producţia mondială de grâu la 936,2 milioane de tone (în sezonul 2015/2016), cu 2,2 mil. tone mai mult decât în raportul din luna precedentă, în principal ca urmare a estimării în creştere a recoltei din Turcia, Ucraina, Rusia şi Kazahstan.

Franţa ar putea avea o recoltă record de grâu în 2015. Preţurile o iau la vale

Franţa ar putea avea o recoltă record de grâu în 2015. Preţurile o iau la vale

Franţa, cel mai mare producător de grâu din Uniunea Europeană, ar putea înregistra în 2015 o recoltă record de 40,4 milioane tone de grâu moale, cu aproape 8% mai mare decât cea de anul trecut, iar vremea uscată din iunie va duce de asemenea la creşterea calităţii grâului, a anunţat firma de consultanţă agricolă FranceAgriMer.

MADR: Producţia de grâu din 2015 a depăşit-o pe cea din 2014! Producţii oficiale la culturile de toamnă

MADR: Producţia de grâu din 2015 a depăşit-o pe cea din 2014! Producţii oficiale la culturile de toamnă

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat, în 17 august, că, în ciuda secetei, fermierii români au recoltat, în 2015, 7,52 mil. tone de grâu, ceva mai mult decât anul trecut, care a fost un an cu producţii foarte mari. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, susţine că cifrele comunicate de MADR sunt „din burtă”.

12.480 kg/hectar. La grâu!

12.480 kg/hectar. La grâu!

12.480 kg/ha, la grâu, la 14% umiditate, au fost recoltate în anul agricol 2014 - 2015, la Timişoara, în câmpurile de experienţe standard cu soiuri de grâu realizate de Mirela şi Octavian Guler, coordonatorii Programului Şcoala de Soiuri.

Producţia de grâu a UE, în scădere din cauza secetei

Producţia de grâu a UE, în scădere din cauza secetei

În raportul din luna iunie 2015, analiştii de la Strategie Grains (Franţa) au redus cu un milion de tone previziunile privind producţia de grâu moale a Uniunii Europene, la 141 mil. tone, în timp ce producţia totală de grâu dur a fost apreciată la 7,7 mil. tone, cu 700.000 tone mai puţin decât în raportul precedent.

Bursa agricolă: UE exportă mai mult grâu

Bursa agricolă: UE exportă mai mult grâu

Statele UE exportatoare de grâu au profitat de scăderea cursului euro faţă de dolar: în ultima săptămână a lunii martie au fost eliberate licenţe de export pentru 1,1 milioane tone de grâu. 

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii