Preţul de vânzare poate fi influenţat prin mecanismele europene avute la dispoziţie şi prin influenţele asupra costului de producţie, a declarat Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin vineri, la Alba Iulia.
„E o producţie foarte mare, şi în România, şi în Rusia, şi în SUA, şi pe piaţa europeană, şi atunci preţul, oarecum, are tendinţa de scădere. Toată lumea întreabă cum putem să influenţăm preţul. Eu spun, în primul rând, că prin mecanismele europene pe care le avem la dispoziţie, alte mecanisme nu avem voie să înfiinţăm”, a declarat ministrul.
Șeful MADR le-a adus la cunoștință fermierilor că există un preţ de intervenţie, care, în momentul de faţă, la nivel european este 101,3 euro pe tonă. „Este mult mai mic decât preţul de comercializare în momentul de faţă pe piaţă”, a spus oficialul.
Potrivit ministrului, România a cerut creşterea acestui prag, pe care îl consideră în momentul de faţă nefavorabil. „Pe de altă parte, putem indirect, prin influenţele pe care le putem avea asupra costului de producţie. Faptul că anul acesta un fermier n-a mai plătit, să spunem, o mie de lei, cel care este în treapta a cincea poate de pompare, pe hectar, pentru a iriga, ci a plătit doar 700 de lei. (...). Deci un cost mult mai redus decât anul trecut. (...). Cred eu că a putut să aibă o influenţă asupra costului de producţie şi costul de producţie face parte din preţul final, de comercializare. Deci acestea sunt mecanismele pe care le avem la dispoziţie şi pe care am putut să le aplicăm şi putem să le aplicăm în perspectivă”, a declarat ministrul Agriculturii.
Sursa: Agerpres