Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Şah la fermieri!

Cosmin TRIF
Publicat: 09 octombrie 2011 - 20:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ciuda situaţiei financiare relativ instabile, actualmente, asistăm la o serie de investiţii făcute de marile branduri de retail în magazine moderne, pe întreg cuprinsul ţării. În timp ce unele au tăiat deja panglica, altele se pregătesc asiduu să o facă.

O serie de nume „grele” în domeniul super- şi hipermarket-urilor, şi-au anunţat extinderea reţelelor în câteva locaţii noi din ţară.

După cum probabil vă daţi seama, vorbim aici de investiţii de ordinul a milioanelor de euro, lucru care nu e chiar la îndemâna oricui în vremurile de astăzi, fie acestea chiar companii străine.

Ce mesaje transmit astfel de iniţiative?  Este bine când auzim că se contruieşte, că se investeşte. Astfel, se crează noi locuri de muncă, se aduc bani la buget, se mai modernizează în unele cazuri şi infrastructura, etc. Pe de altă parte, faptul că apar atât de multe magazine, şi nu fabrici, de exemplu, pe mine mă pune pe gânduri. De ce? Pentru faptul că generează un monopol al comercianţilor, desigur, în detrimentul fermierilor şi al consumatorilor, în ultimă instanţă. Dacă aceste locaţii ar fi aprovizionate de către fermierii români ar fi ok. Din păcate, până acum am constatat mai mult contrariul şi nici nu avem argumente că lucrurile se vor schimba peste noapte.

Câtă vreme magazinele moderne vor domina piaţa, tot ele vor face şi legea. Ce opţiuni au producătorii în faţa coloşilor cu bani şi know-how occidental? Sunt de acord cu condiţiile comercianţilor, cu preţurile lor, foarte bine. În caz contrar, brandurile aduc instant marfă din străinătate. Oricum, omul nu are cum să recunoască vizual prospeţimea produselor la tehnologia de acum.

Este adevărat că şi fermierii trebuie să-şi pună la punct câteva lucruri. Bunăoară, producătorii mai au de învăţat cum să-şi vândă produsele, dar nu neapărat aici este cea mai mare hibă. 

Sigur că avem o  piaţă liberă şi relaţia cerere-ofertă, teoretic, ar trebui să aibe ultimul cuvânt. Astfel că, în condiţiile de faţă ar fi de aşteptat să vedem o reacţie a producătorilor. Cum? Prin impulsionarea creşterii desfacerii în pieţe clasice, de exemplu. A fermierilor, nu a samsarilor. Ori prin valorificarea produselor prin grupurile de producători şi prin magazine proprii. Şi, bineânţeles, nu în ultimul rând, prin forţarea pătrunderii în supermarketuri.

Cât de uşor se pot face aceste lucruri? Dacă există interes, inclusiv din partea autorităţilor, se pot. Totul este să vrem.

Până la urmă, ce contează mai mult pentru noi, ca români? Să producem ori să importăm?


Vizualizat: 1760 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii