Adama
Vinasa Rompak

Bătuţi, pe teren propriu

Cosmin TRIF
Publicat: 16 octombrie 2011 - 22:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit preşedintelui FNPAR, Viorel Matei, lauda unora cum că în România ar fi supraproducţie de grâu, a condus la scăderea preţurilor cu 10-15 la sută. De fapt, liderul fermierilor ne pune în faţă o mostră de manipulare a pieţei.

„Este un an în care ne-am lăudat cu supraproducţie, dar aceste declaraţii au avut un efect psihologic, care a dus la scăderea preţurilor cu care au vândut producătorii”, a spus Matei, la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

Acest fapt mă duce cu gândul puţin mai departe. Simplist, lucrurile s-au produs în felul următor: câteva  declaraţii întâmplătoare ale unor producători poate mai optimişti au devenit „materie primă”, folosită de traderi în achiziţiile de cereale. Mai departe, afirmaţiile fermierilor au fost preluate şi „prelucrate” de către comercianţi, evident în favoarea lor. Efectul a fost că preţurile cerealelor au scăzut, de la caz la caz, cu până la 15 la sută.

Ce înseamnă acest lucru? Că traderii pot influenţa piaţa după bunul lor plac? Sigur că nu pot. Cel puţin nu în orice condiţii. Iată însă că, pe fondul unor producţii bune de cereale, ajutaţi de câteva declaraţii lăudăroase, aceştia au întors piaţa pe spuza lor. Ce ne facem totuşi cu piaţa reală, unde nu este supraproducţie? Această piaţă când va reacţiona? Răspunsul este simplu: posibil că preţurile să nu mai fie ajustate prea curând.

De fapt, ceea ce se petrece acum pe piaţa cerealelor seamănă izbitor de mult cu piaţa bursieră clasică, locul unde factorul psihologic joacă un rol determinant. Anumite declaraţii declanşează modificări bruşte de cotaţii, aparent nefondate. Bursele de cereale, piaţa cerealelor, funcţionează exact după aceleaşi principii.

Faţă de astfel de zvonuri, fermierii ar trebui să reacţioneze primii. Cum? În primul rând prin luările de poziţie ale liderilor de asociaţii de producători. Apoi, sigur că şi Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să  dezmintă astfel de zvonuri care fac rău producătorilor.

Dincolo de declaraţia lui Viorel Matei, mai trebuie precizat un aspect. Faptul că actuala scădere a pieţei îi afectează înainte de toate pe producătorii mici, fără potenţă financiară şi fără spaţii de depozitare, care sunt nevoiţi să vândă cât mai repede. Altfel, fermierii nu au decât să aştepte clarificarea preţurilor, moment în care problema se va rezolva de la sine. Intenţionate mai mult ori mai puţin, declaraţiile cu supraproduţia au un efect temporar. Prin ianuarie, februarie 2012, piaţa va cere preţul corect în ciuda unor oricăror afirmaţii.


Vizualizat: 3879 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Prahova: Producţii bune la porumb, grâu şi struguri

Prahova: Producţii bune la porumb, grâu şi struguri

În judeţul Prahova, porumbul a fost recoltat pe circa 90% din suprafaţa totală cultivată, iar producţia medie este aproape dublă faţă de cea de anul trecut, a declarat, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Marian Marcu.

Seceta ar putea crea o presiune asupra culturii de grâu şi preţului acestuia

Seceta ar putea crea o presiune asupra culturii de grâu şi preţului acestuia

În cazul în care seceta persistă, iar precipitaţiile nu vor cădea în perioada imediat următoare, fermierii s-ar putea reorienta către culturile de primăvară.

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

După grâu, şi porumbul românesc merge la export

România ar putea exporta în jur de 5 milioane de tone de porumb din recolta anului 2011, estimată la aproximativ 11 milioane de tone porumb boabe.

Tabără: România poate exporta peste 4 milioane tone de grâu

Tabără: România poate exporta peste 4 milioane tone de grâu

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că recolta de grâu din acest an permite României să exporte peste 4 milioane de tone, în condiţiile în care calitatea este una „excepţională”, ceea ce îi va permite să revină la statutul de „grânar”.

Petre Daea - România a recoltat mai mult grâu decât a semănat

Petre Daea - România a recoltat mai mult grâu decât a semănat

Suprafaţa de grâu recoltată în acest an o depăşeşte cu 100.000 de hectare pe cea însămânţată, a declarat senatorul Petre Daea (PSD), preşedintele Comisiei de agricultură din Senat.

Preţul grâului: creşte, scade sau mai stă puţin pe loc?

Preţul grâului: creşte, scade sau mai stă puţin pe loc?

Surse din piaţă arată că preţul grâului se află pe un uşor trend ascendant. Actualmente, în majoritatea zonelor ţării, grâul se tranzacţionează maxim la 0,77-0,8 lei kilogramul, după ce în urmă cu aproximativ două, trei luni aveam un preţ de 0,55-0,6 lei kilogramul.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii