Adama
Vinasa Rompak

Legea PRODUSELOR ROMÂNEŞTI a trecut de Parlament. Lupta se mută la GUVERN!

Publicat: 08 iunie 2016 - 16:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Legea produselor româneşti în sueprmarket-uri a trecut de Parlament. Fermierii o văd ca pe o victorie, după ce au convins Comisia de Agricultură să introducă în proiectul legii câteva amendamente importante pentru ei, cum ar fi eliminarea „taxei de raft”. Acum lupta se mută la Guvern, care trebuie să stabilească metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare.

Deputaţii au adoptat, pe 8 iunie 2016, cu 293 de voturi "pentru", proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Nu închidem magazinele în week-end, am abandonat acele articole. Proiectul de lege prevede amenzi pentru cei care nu respectă alte prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producători, nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum. Sunt amendați cu sume între 100.000 - 150.000 de lei și în caz de abateri repetate se poate merge până la închiderea magazinului, afirma președintele Comisiei pentru Agricultură, Nici Săpunaru, în dezbaterile de la comisie, citat de Agerpres.

Legea defineşte „lanțul scurt de aprovizionare” drept „lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători, procesatori şi consumatori”. Săpunaru preciza şi că proiectul de lege stabilește că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentul de carne din România conținut de acestea.

Noua lege obligă comercianții persoane juridice să cumpere carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Excepție fac comercianții cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro.

Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare va fi aprobată prin hotărâre de Guvern, mai prevede proiectul adoptat de deputaţi, fără a preciza un termen clar pentru elaborarea metodologiei.

Ce contestă retailerii la legea produselor româneşti în supermarket-uri?

Scopul principal urmărit de amendamentele propuse în cadrul Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare este subminarea activităţii marilor lanţuri comerciale, consideră directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), George Bădescu, citat de Agerpres.

Bădescu (AMRCR): Taxele de raft sunt permise de legislaţia comunitară şi de cea românească

Acesta a precizat că modificările propuse schimbă Legea 321/2009 în proporţie de 90%.
Un prim aspect este legat de prevederile care zic că se interzic taxele şi serviciile pentru toţi comercianţii. (...) O astfel de interzicere, după părerea noastră, limitează practic capacitatea de exerciţiu. Este ca şi cum i-am spune unui medic că poate să opereze, dar nu poate să ofere consultaţii. (...) Se spune că prin 'taxa de raft' operatorii locali sunt dezavantajaţi, că este un mijloc ocult prin care se realizează tot felul de operaţiuni financiare. Aceste taxe de raft denumite în limbaj comunitar 'redevenţe de acces' sunt permise de legislaţia comunitară şi de cea românească, a explicat oficialul AMRCR, într-o conferinţă de presă, îninte de adoptarea legii.

romanesc-produs_b

Bădescu este de părere şi că termenele de plată propuse prin modificarea legii sunt restrictive, chiar "draconice", fără a exista o justificare pentru acestea. O altă măsură care face parte din mixul acela se referă la inserarea unor termene de plată extrem de restrictive, am putea spune drastice sau chiar draconice. În cazul produselor proaspete, se referă la 7 zile, fără a exista o justificare pentru un astfel de termen extrem de strâns. În cazul unui magazin modern sunt sute, poate chiar mii de facturi care se operează într-o singură zi. Dacă plăţile respective vor trebui să se facă în limita acestui termen extrem de scurt, va necesita nu numai din partea magazinului, dar şi din partea furnizorului, un sistem IT foarte important pentru ca această procesare a facturilor să nu consume timp. De asemenea, se impune prin lege recepţia pe loc a mărfii în anumite cazuri. În cazul în care ai constatat că unele produse nu corespund standardelor sau înţelegerilor făcute prin contract, atunci va fi foarte greu să faci acest lucru pe loc, a mai afirmat George Bădescu.

„51% din ce?”

La rândul său, Florin Căpăţână, vicepreşedinte AMRCR, a precizat că nu se produce atât de mult în România încât 51% din produsele din supermarket să fie autohtone. 51% din ce? Dacă necesarul de carne este definit în România, de unde poate să se aprovizioneze toate lanţurile de magazine ca să aibă 51% pe raft? Este imposibil!, a spus Căpăţână, citat de Agerpres.

„Nu putem să avem pretenţia să fim prezenţi în lanţurile de magazine în condiţiile în care livrăm cu o camionetă”

Adrian Manolache, avocatul Asociaţiei, spune că producătorii români nu au condiţii de producţie pentru a aproviziona marile magazine.(...) Ne batem cu pumnii în piept că produsele româneşti sunt cele mai bune, cele mai gustoase, nu au aditivi, pesticide, dar să fim oneşti, există produse de calitate superioară din Polonia, Spania, Italia, Germania, care sunt la fel performante din punct de vedere calitativ şi la costuri mai mici. De ce? Pentru că toţi acei producători produc eficient, la scară mare, şi automat competitivitatea acelor produse este de necontestat. Producătorii români trebuie să înţeleagă că sunt mecanisme de piaţă, de producţie, care trebuie urmate. Nu putem să avem pretenţia să fim prezenţi în lanţurile de magazine în condiţiile în care livrăm cu o camionetă. Nu putem să avem pretenţia să fim în marile lanţuri în condiţiile în care nu putem să avem infrastructuri de depozitare, a precizat Manolache.

Şi reprezentanţii Consiliului Concurenţei consideră că proiectul de lege privind produsele româneşti în supermarketuri ar putea genera probleme legate de aprovizionare, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 5485 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LIDER SINDICAL: STRUCTURI MAFIOTE împiedică FERMIERII ROMÂNI să-și vândă produsele!

LIDER SINDICAL: STRUCTURI MAFIOTE împiedică FERMIERII ROMÂNI să-și vândă produsele!

ACUZAȚII. Fermierii români aruncă laptele în timp ce piața românească este inundată de lapte din import! Agricultorii produc cartofi ca să hrănească porcii. Structuri mafiote românești în cârdășie cu personaje din afara țării ar împiedica produsul românesc să ajungă din fermă pe piață! Acuzațiile sunt aduse de liderul sindical Dumitru Costin.

Comisia pentru agricultură menţine raportul pentru Legea comercializării produselor alimentare

Comisia pentru agricultură menţine raportul pentru Legea comercializării produselor alimentare

În data de 24 mai 2016 Comisia pentru agricultură a publicat raportul înlocuitor asupra propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

CELEBRU FOTBALIST susține PRODUSUL ROMÂNESC!

CELEBRU FOTBALIST susține PRODUSUL ROMÂNESC!

Chiar dacă nu sunt atât de arătoase fructele și legumele românești sunt mult mai gustoase. O știe toată lumea, mărturisește, pentru Agroinfo, un personaj de legendă din fotbalul românesc. Puțină lume știe că renumitul portar Helmuth Duckadam a deținut o fermă și are o pasiune nestăvilită pentru tractoarele de mare putere.

PE: Pe eticheta produselor din carne și lapte ar trebui trecută și țara de origine

PE: Pe eticheta produselor din carne și lapte ar trebui trecută și țara de origine

Membrii Parlamentului European au reiterat, într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, necesitatea inserării țării de origine pe eticheta produselor din cărna și lapte.

”PRODUS ÎN ROMÂNIA” trebuie să devină un BRAND! NU să-l asocieze europenii cu țiganii și scandalurile politice!

”PRODUS ÎN ROMÂNIA” trebuie să devină un BRAND! NU să-l asocieze europenii cu țiganii și scandalurile politice!

Produsul românesc trebuie PROMOVAT! Cetățenii europeni au ajuns să-l asocieze cu tot ce e negativ și tulbure la noi în țară. Trebuie să-i reconstruim imaginea și să-l reabilităm în fața lumii! Radu Timiș, fermier și proprietarul CrisTim, este convins că  odată uniți, fermierii și producătorii români pot deveni o forță pe piață.

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii