Adama
AGRICOVER

Importurile de rapiţă ale UE au crescut cu 45%

Publicat: 16 martie 2023 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi recolta de rapiţă a Uniunii Europene a fost mai mare anul trecut decât în 2021, importurile au crescut şi ele în mod semnificativ comparativ cu anii precedenţi.

Din iulie 2022 şi până în februarie 2023, statele membre ale blocului comunitar importaseră deja 4,6 milioane tone din ţări terţe. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, aceasta reprezintă o creştere de 45%. Factorul decisiv pentru volumul importurilor nu ţine doar de cantitatea de rapiţă disponibilă recoltată în Uniunea Europeană, ci şi de preţurile de pe piaţa mondială.

rapita-2019_bPotrivit analiştilor europeni, Ucraina îşi poate menţine poziţia de cel mai important furnizor de rapiţă ai Uniunii Europene în anul de comercializare curent, în ciuda războiului aflat încă în desfăşurare. Cu 2,6 milioane de tone, cu aproape 63% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, Ucraina a asigurat 56% din importurile de rapiţă ale UE. În sezonul 2021/2022, proporţia era încă de 50%. Australia a reuşit, la rândul său, să-şi consolideze poziţia de furnizor de top al UE, datorită recoltei sale record, alimentând piaţa europeană cu 1,7 milioane tone, echivalentul unei cote de 36,4% - de două ori mai mult decât a livrat un an înainte.

În schimb, importurile din Canada s-au prăbuşit. La 193.400 tone, a fost achiziţionată doar o fracţiune din volumul de anul precedent, care se situal la 501.800 tone. Aceasta reduce ponderea importurilor totale cu 12 puncte procentuale, până la 4,2%. De asemenea, UE a primit mai puţin de la Moldova şi Serbia decât în 2021/2022.

În cazul Ucrainei, blocajele de care se temea Uniunea Europeană anul trecut au fost compensate de livrările către statele membre UE care se învecinează cu această ţară. Pentru că din cauza porturilor maritime închise sau blocate s-au căutat rute alternative de livrare.

Vizualizat: 614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Crescător de oi: Dăm mieii la TIR!

Crescător de oi: Dăm mieii la TIR!

23 martie 2023 - 19:27

Crescătorul de ovine Mihai Sprânceană din Țerova, Caraș Severin, spune că oierii preferă să vândă anul acesta mieii în viu intermediarilor, la TIR, fără să-şi mai bată capul cu sacrificarea şi comercializarea acestora la tarabele sau spaţiile special amenajate din pieţe, chiar dacă pierd un leu sau chiar 2 lei pe kilogram.

Prețul pe tona de grâu a scăzut cu peste 100 de euro!

Prețul pe tona de grâu a scăzut cu peste 100 de euro!

22 martie 2023 - 06:40

Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar prețul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro, spune europarlamentarul român Dan Motreanu, într-o postare Facebook în care-l acuză pe ministrul agriculturii Petre Daea că a eșuat la obținerea unei sume decente pentru compensațiile fermierilor români afectați de afluxul de cereale ieftine din Ucraina.

Satele cu cele mai mari ferme de miei! Oierii de aici spun prețul la miel și ce rasă preferă arabii!

Satele cu cele mai mari ferme de miei! Oierii de aici spun prețul la miel și ce rasă preferă arabii!

21 martie 2023 - 08:46

Crescătorii de ovine din comuna Stejaru, Tulcea, s-au orientat spre ferme de îngrășare a mieilor. Conform primarului comunei, Enache Dumitru, aici ar fi satele cu cele mai mari ferme de miei, cu 40-50.000 de capete pe stabulație.

Porumbul american câștigă competiția de preț cu porumbul din Ucraina

Porumbul american câștigă competiția de preț cu porumbul din Ucraina

13 martie 2023 - 10:54

Din cauza conflictului din regiune, porumbul ucrainean a fost cea mai ieftină opțiune la nivel internațional timp de câteva luni. Dar ritmul lent de export și stocurile globale în creștere au făcut ca porumbul din SUA să fie din ce în ce mai competitiv - până la punctul în care, acum, este la egalitate cu oferta ucraineană. În aceste condiţii şi sub presiunea ucraineană, porumbul din SUA "injectează" riscuri negative suplimentare pe piața internaţională și ar putea avea drept consecințe împingerea şi mai jos a prețului porumbului ucrainean.

Cum se poate trăi dintr-o turmă de 200 de oi!

Cum se poate trăi dintr-o turmă de 200 de oi!

11 martie 2023 - 07:06

Crescătoarea de ovine Corina Rusu din Turda, Cluj, a moștenit o turmă de 200 de oi de la tatăl ei și le transmite mai departe tradiția oieritului fiilor ei, care au preluat deja frâiele fermei. Corina Rusu este prezentă la Târgul de primăvară din curtea Ministerului Agriculturii, cu un stand cu brânzeturi. 

Director Asociația Holstein: Noi vindem litrul de lapte cu 2,5 lei, iar supermarketul îl vinde cu 9,5 lei!

Director Asociația Holstein: Noi vindem litrul de lapte cu 2,5 lei, iar supermarketul îl vinde cu 9,5 lei!

09 martie 2023 - 15:31

Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, a afirmat că fermierii vând litrul de lapte între 2,1-2,5 lei, în timp ce în supermarket preţul litrului de lapte variază între 6,9 şi 9,5 lei. El a precizat că în România laptele este cu 30% mai scump la raft decât în Europa Centrală.

Daea spune că toate produsele care intră în țară, inclusiv cele din Ucraina, nu sunt un pericol pentru oameni și animale!

Daea spune că toate produsele care intră în țară, inclusiv cele din Ucraina, nu sunt un pericol pentru oameni și animale!

08 martie 2023 - 18:52

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat astăzi că toate produsele care intră în ţară, inclusiv cele din Ucraina, sunt verificate de instituţiile statului aflate în vamă, iar acestea nu reprezintă un pericol pentru consumul uman sau al animalelor.

Ministrul Daea, anunț despre vânzarea mieilor și sprijinirea oierilor!

Ministrul Daea, anunț despre vânzarea mieilor și sprijinirea oierilor!

07 martie 2023 - 09:21

„Îi îndemn pe toți românii să mânânce carne de miel, de Paște. Așa vom ajuta crescătorii de oi!” Este apelul lansat de ministrul agriculturii, Petre Daea, la postul de radio Europa FM. 

Cuantum subvenția APIA pentru 2023 legume cultivate în câmp!

Cuantum subvenția APIA pentru 2023 legume cultivate în câmp!

21 februarie 2023 - 16:47

Fermierii care cultivă legume în câmp pentru a fi comercializate în stare proaspătă sau pentru industrializare beneficiază în acest an de sprijinul cuplat pentru venit, PD17 în Planul Național Strategic 2023-2027. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează astăzi, 21 februarie 2023, care sunt condițiile pentru obținerea acestei subvenții și care este suma pe hectar acordată pentru acest an.

Ministrul Daea: Fermierii români sunt cu conturile goale!

Ministrul Daea: Fermierii români sunt cu conturile goale!

20 februarie 2023 - 17:31

Fermierii români se află în prezent într-o situaţie extrem de delicată, respectiv "cu magaziile pline şi cu conturile goale", susţine ministrul agriculturii, Petre Daea, referindu-se la influența pe care o are războiul din Ucraina asupra agriculturii românești.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11

Ionuț s-a născut în Vaideeni, județul Vâlcea, locul din care mulți oieri au plecat, pe drumul transhumanței și s-au stabilit în mai toate zonele țării. Chiar dacă ferma de ovine a familiei Cioranu este acum în județul Arad, poveștile copilăriei și amintirile îi sunt legate de această comună frumoasă din Oltenia de sub munte.

Își amintește de bunicul care era tăbăcar, de iernile cu zăpadă și săniușul de pe uliță, de verile cu arșiță când, cu mic, cu mare, mergeau toți la câmp să adune fânul pentru oi. Are și acum pătura din piei de oaie, făcută de bunul său și spune că nu există ceva care să țină mai bine de cald... așa că o ia cu el peste tot când pleacă la drum lung.

E pasionat de utilaje și, împreună cu fratele și tatăl său, Nicu Cioranu țin bine frâiele fermei de ovine populată cu Țurcane, Cap negru german și metișii dintre acestea, dar și un efectiv din rasa Assaf, specializată pe producția de lapte. Este Ionuț Cioranu, tânărul fermier care ne spune la #agroSTORY care sunt provocările și bucuriile pe care i le aduce viața de crescător de oi. Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 10 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Ionuț Cioranu la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, CIOBĂNIE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii